Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Balul Actorilor a adunat la un loc vedetele Teatrului de Nord

Distribuţia spectacolului "Woyzeck Transylvania" primeşte aplauzele publicului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Secţia română a aniversat 45 de ani prin premiera “Woyzeck Transylvania”

Distribuţia spectacolului "Woyzeck Transylvania" primeşte aplauzele publicului
Distribuţia spectacolului “Woyzeck Transylvania” primeşte aplauzele publicului

Seara de vineri, 24 ianuarie 2014, a marcat pentru teatrul sătmărean două premiere de mare calibru. Una strict teatrală – o adaptare locală excelentă a unei piese devenite clasice – şi una mondenă: prima ediţie a Balului Actorilor, la 45 de ani de la primul spectacol al secţiei române.

Programul serii a început în Sala Mare a Casei de Cultură a Sindicatelor, cu premiera spectacolului “Woyzeck Transylvania”, o îndrăzneaţă strămutare a dramei scrise de Georg Buchner în arealul ardelean, ba mai mult, în zona atât de specifică a Ţării Oaşului. Regizorul Marcel Ţop a lucrat în strânsă legătură cu specialiştii Casei de Cultură şi Muzeului Satului din Negreşti-Oaş, iar partea etnografică a fost realizată cu mare exactitate, în special în scena nunţii dintre “a Woyzeckului” şi Marie, devenită Măria, scenă lungă care deschide spectacolul. Scenografia Ancăi Cernea e foarte flexibilă, trecerile între momente fiind rezolvate exemplar, în spiritul teatrului modern.

Ne rezervăm cronica acestui spectacol pentru Informaţia de Duminică. Spunem doar că Sorin Oros, într-un rol de mare încărcătură dramatică, şi-a pus în valoare toate calităţile, că Bianca Lidia Cuteanu e impresionantă în chipurile feminităţii chinuite a Mariei, iar spectacolul e plin de umor grotesc şi în cele mai bine de două ore, fără pauză, oferă multe scene de teatru viu şi intens. Îl puteţi vedea, de altfel, marţi, de la ora 19, în aceeaşi locaţie, într-un spectacol în afara abonamentelor. O menţiune specială pentru Maria Tripon, nu doar pentru partea muzicală minunat susţinută, ci şi pentru o minunată scenă de solidaritate feminină, alături de Bianca, unul din marile momente ale piesei, arătând un talent actoricesc real.

După premieră au urmat discursurile oficiale. Au felicitat trupa română a Teatrului de Nord prefectul Eugeniu Avram, preşedintele CJ Adrian Ştef şi primarul Dorel Coica, diferendele dintre aceştia din urmă fiind vizibile şi cu acest prilej. Directorul general al Teatrului, Sorin Oros, a citit mesajele trimise de Coca Bloos, fostă actriţă a secţiei române, şi Rudolf Fatyol, directorul Filarmonicii. În momentul festiv moderat de Andrei Mihalache, salutul colegilor maghiari a fost transmis de Bessenyei Istvan, actor şi regizor, fostul director al Trupei Harag Gyorgy. A fost lansat un album aniversar, cuprinzând întreg palmaresul secţiei române, iar în hol s-a deschis o expoziţie de afişe din istoria celor 45 de ani.

La Balul Actorilor, Pavel Bartoş îl premiază pe Ioan Gavrilaş
La Balul Actorilor, Pavel Bartoş îl premiază pe Ioan Gavrilaş

Parada foştilor slujitori ai Teatrului de Nord s-a produs în cadrul Balului găzduit de sala Esedra, maestru de ceremonii fiind celebrul Pavel Bartoş, şi el fost membru al trupei sătmărene. Au fost prezenţi zeci de foşti actori şi regizori ai Teatrului, în frunte cu venerabilul domn Mihai Raicu, primul director al secţiei române şi regizorul care a pus în scenă premiera “Haiducii” exact în urmă cu 45 de ani. Domnia sa are acum peste 90. Toţi au primit diplome aniversare, iar Balul a început cu cinstirea memoriei celor trecuţi la cele veşnice.

Programul muzical a fost susţinut de Cvartetul “Dinu Lipatti”, trupa XXL, Maria Tripon, Petrică Mureşan şi dinamicul duo Aldo Blaga & Tzika Sax, la intrarea cărora cheful a prins aripi. A fost o sărbătoare cu şi pentru oamenii de teatru, care se doreşte a fi anuală, iar aniversarea de 50 de ani, din 2019, va fi, suntem convinşi, una şi mai grandioasă. Vom reveni cu povestea Balului şi cronica premierei Woyzeck în Informaţia de Duminică, la finele săptămânii curente.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns