Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Medicul de familie va putea prescrie mai multe analize

Medicul de familie va putea prescrie mai multe analize
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Medicul de familie va putea prescrie mai multe analize
Medicul de familie va putea prescrie mai multe analize

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Adrian Pană a susţinut vineri, 14 februarie, ultima videoconferinţă din seria întâlnirilor dedicate noului pachet de servicii medicale de bază, anunţat să intre în vigoare cu 1 aprilie 2014. Tema videoconferinţei a vizat mai multe aspecte< pachetul minimal de servicii> îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri paliative la domiciliu> ambulatoriu de specialitate – specialităţi paraclinice> medicină dentară> reabilitare medicală.

La nivel local au participat reprezentanţi ai unităţilor sanitare cu paturi, ai Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare şi Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Satu Mare, Prefecturii, Consiliului Judeţean, şefi ai secţiilor de radiologie,  imagistică medicală, şi nu în ultimul rând, lideri sindicali.

Pentru început, reprezentantul MS a făcut câteva precizări faţă de modalitatea în care se realizează analizele medicale în ambulatoriu, pe partea de specialităţi paraclinice.

Adrian Pană a spus că există posibilitatea pentru medicul de familie să prescrie o gamă mai variată de  analize medicale astfel încât el să poată închide situaţia de îngrijire pentru un număr mai mare de pacienţi, în special cu afecţiuni cronice.  De asemenea,  specialistul din ambulatoriul de specialitate va putea să prescrie o gamă variată de analize medicale în condiţii specifice care sunt trecute în normele la contractul cadru.

Pentru partea de imagistică s-a vorbit despre servicii ce sunt oferite pe baza  unor criterii clinice specifice. Adrian Pană a dorit să facă o precizare vizavi de monitorizarea bolii oncologice şi anume că orice investigaţie imagistică de tipul computer tomograf (CT) sau Rezonanţă magnetică nucleară (RMN) trebuie să se supună unor standarde care sunt agreate internaţional. În condiţiile în care investigaţia este efectuată  şi nu se supune standardelor respective, furnizorul care a efectuat  investigaţia respectivă nu va primi decontarea pentru acel serviciu şi investigaţia va trebui să fie efectuată din nou.

“Există o problemă majoră legată de efectuarea unei investigaţii cu CT doar din vina furnizorului şi aici va trebui să găsim o modalitate foarte concretă pentru ca această posibilitate aproape să nu existe. Nu vrem să expunem pacientul unui risc suplimentar de iradiere în condiţiile în care pentru furnizorii care nu vor respecta aceste criterii, luăm în considerare că ei nu vor putea intra în relaţie contractuală cu  casa  pentru serviciile care nu sunt furnizate doar conform standardelor internaţionale referitoare la monitorizarea bolii oncologice” a spus secretarul de stat.

Puteti citi continuarea in editia tiparita din 15 februarie disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf)

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

4 comentarii

  1. Am aflat că aș avea dreptul o dată pe an să-mi fac anumite analize MEDICALE gratuite. Am dat telefon la SYNEVO. Mi s-a spus că nu au fonduri (decembrie 2013). Prin ianuarie-2014 am văzut un anunț în ușa instituției că au fonduri doar pentru primii 50 de pacienți, care vin să se înscrie (de pe la orele 4 dimineața). Probabil că aceștia sunt persoane cu vârste de peste 80 de ani. Dar cu ceilalți asigurați cum rămâne?

Lasă un răspuns