Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Fermierii sătmăreni caută hibrizii pentru campania de însămânţări

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În anul 2013 – 29 de agenţi economici au multiplicat seminţe

    Vremea bună din această perioadă, dar şi apropierea începutului lunii martie îi face pe fermierii sătmăreni să caute hibrizii necesari pentru semănat. Potrivit celor menţionate în Raportul Inspectoratului Teritorial pentru Calitate Seminţelor şi a Materialului Săditor (ITCSMS) Satu Mare, în cursul anului 2013 au fost autorizaţi 29 de agenţi economici pentru a multiplica seminţele necesare înfiinţării culturilor agricole din acest an.

Desigur fiecare fermier în funcţie de cultura dorită şi de terenul pe care-l deţine, optează pentru hibrizii care se pretează a fi achiziţionaţi. Este lesne de intuit că fiecare comerciant îşi stabileşte propriile preţuri de vânzare, motiv pentru care nu insistăm asupra acestui aspect. Ceea  ce este sigur, comercianţii deţin de stocuri suficiente de seminţe pentru campania ce bate la uşă.

Din surse ale Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Satu Mare am aflat că sunt la mare căutare şi celelalte materiale şi chimicale necesare fertilizării solului în vederea însămânţărilor de primăvară. Aceeaşi sursă ne-a informat că până la această dată nu este finalizat programul culturilor care vor fi înfiinţate pe specii. Acela va suferi sigur modificări în funcţie de evoluţia vremii în perioada următoare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. D.le ziarist, daca ITCSMS Satu Mare a autorizat 29 de agenti economici de a multiplica semintele necesare acestui an , cred ca ai vrut sa te referi la apropiata campanie de primavara. Intrebare: cati agenti economici sant care multiplica samanta precum : porumb floarea soarelui, soia, sfecla , cartofi, etc, ? Sau pana la urma , la ce hibrizi te-ai referit ? ca fermierii nu au cum sa ghiceasca . Sau poate te-ai referit la pungile pe care le duceau taranii “cu graunte din podul casei” pentru certificare, contra sumei de 100 lei/punga, pentru a primi unda verde (de la specialisti) pentru samanat si subventia aferenta. Stim ca hibrizii nu pot fi multiplicati , deoarece isi pierd efectul “heterozis”, care se manifesta doar in prima generatie.Asta daca sti , ce inseamna efectul “heterozis”, de fapt la agricultura ne pricepem toti.

Lasă un răspuns