Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ianukovici, primele declarații după fuga în Rusia

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La o săptămână de la demiterea sa de către Parlamentul de la Kiev, fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, fugit în Rusia, a susţinut o conferinţă de presă în care a acuzat că puterea a fost preluată de ”tineri naţionalişti şi fascişti”, iar guvernul nou instalat este ilegitim. ”Voi lupta pentru viitorul Ucrainei”, a spus el. Ianukovici a susţinut conferinţa în Rostov pe Don, o localitate din Rusia, la graniţa cu Ucraina.

Fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat în prima sa apariţie publică de sâmbăta trecută, când a fugit în Rusia, că a fost forţat să plece din Ucraina sub ameninţarea cu moartea şi că puterea a fost preluată de tineri fascişti şi naţionalişti, care reprezintă o minoritate în ţară. El susţine că şi comunitatea internaţională este vinovată de situaţia prezentă a Ucrainei, pentru că a “uneltit” cu Euromaidanul. Ianukovici susţine că provincia Crimeea trebuie să rămână parte a Ucrainei şi că nu a cerut sprijin militar rusesc acolo, însă a încurajat faptul că miliţiile locale se înarmează pentru a se apăra.

“Este timpul să vorbesc despre faptul că sunt gata să lupt pentru viitorul Ucrainei. Am fost forţat să părăsesc Ucraina sub ameninţarea cu moartea, asupra mea şi a apropiaţilor mei. Puterea a fost preluată de tineri naţionalişti şi fascişti, care sunt o minoritate în Ucraina”, a spus Ianukovici, într-o conferinţă de presă organizată în Rostov pe Don, localitate din Rusia aflată la graniţa cu Ucraina, scrie Gandul.

Ianukovici spune că s-a tras asupra maşinii sale cu arme automate, iar nepotul său a fost pus pe o listă neagră, în Harkov, oraş unde iniţial dorise să rămână, însă a renunţat la idee după ce a auzit că spre oraş se îndreaptă forţe înarmate.

“Ce se petrece acum este o ilegalitate, o lipsă de autoritate şi teroare. Deciziile din Parlament au fost luate sub ameninţări. Nu am cuvinte pentru a caracteriza această nouă autoritate. Aceştia sunt oameni care susţin violenţa – Parlamentul Ucrainei este ilegitim”, a mai spus Ianukovici.

Ianukovici a mai declarat că oamenii înarmaţi trebuie să părăsească străzile şi clădirile pe care le-au ocupat, pentru “a permite posibilitatea unei vieţi normale în Ucraina”.

“Cred că mediatorii internaţionali au fost oneşti”, a mai spus Ianukovici, însă ei poartă responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat în Ucraina, pentru că “au uneltit” cu forţele de pe Euromaidan.

Fostul preşedinte a mai spus că acordul cu Opoziţia, la care s-a ajuns prin negocierea de către mediatorii internaţionali, trebuie să fie aprobat de ambele părţi şi că până acum acest acord nu a fost respectat, protestatarii înarmaţi nu s-au retras de pe străzi.

“Îmi pare rău că nu am avut destulă putere să menţin stabilitatea”, a spus Ianukovici, întrebat dacă regretă ceva. El a mai adăugat că nu a dat ordin să se tragă în protestatari, ci că poliţia a tras pentru a se apăra, pentru că s-a tras asupra forţelor sale.

Ianukovici încurajează violenţele din Crimeea, însă susţine unitatea

Fostul preşedinte a făcut un apel la protestatarii pro-ruşi din Crimeea să evite conflictele, însă a încurajat mişcările de înarmare a miliţiilor civile locale.

“Tot ce se întâmplă azi în Crimeea este rezultatul natural al schimbării banditeşti de regim, care a avut loc în Kiev (…) Desigur că simpatizez cu ce se întâmplă acolo, cu formarea de unităţi de miliţie pentru auto-apărare. Vor să se apere… este firesc”, a spus Ianukovici.

Totuşi, fostul preşedinte a spus că provincia Crimeea, cu o populaţie majoritar rusă, trebuie să rămână parte a Ucrainei, menţinând o autonomie sporită.

Ianukovici mai spune că orice acţiune militară în Crimeea este “inacceptabilă” şi că nu a cerut sprijin militar din partea Rusiei. El susţine că nu s-a văzut cu preşedintele rus Vladimir Putin, ci că doar au vorbit la telefon şi că au stabilit să se întâlnească atunci când va exista posibilitatea.

Ianukovici spune că nu va participa la alegerile din mai

Fostul preşedinte ucrainean spune că a fost “păcălit cinic” să semneze acordul cu opoziţia şi că nu îi condamnă pe membrii partidului său care au plecat din formaţiune, pentru că “au fost forţaţi să facă acest pas sub ameninţarea cu armele”

Întrebat de reporteri dacă va participa la alegerile prezidenţiale care vor avea loc în luna mai, Ianukovici a spus că nu, pentru că ar fi ilegale.

Ianukovici a refuzat să comenteze faptul că Elveţia i-a blocat conturile bancare lui şi fiului său.

Despre Timoşenko: A avut condiţii destul de bune în închisoare

Întrebat despre fostul premier Iulia Timoşenko, eliberată din închisoare, Ianukovici a spus că nu are mare încredere în viitorul ei politic şi că a avut condiţii destul de bune în închisoare. El a mai spus că Timoşenko a costat Ucraina 20 de miliarde de dolari din cauza negocierilor pe contractele cu gaz şi că “ea ştie foarte bine acest lucru”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns