Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Băsescu consideră că UDMR are pretenţii excesive

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Traian Băsescu:Ponta ar trebui să ceară un nou mandat de premier
Traian Băsescu:Ponta ar trebui să ceară un nou mandat de premier

Cu o zi înainte ca Victor Ponta să anunţe formula noului Guvern, preşedintele Traian Băsescu îi transmite că ar trebui să treacă pe la Cotroceni pentru ca el să desemneze premierul unui executiv susţinut de o majoritate USD-UDMR. Argumentul şefului statului este că pe lângă structura guvernului se schimbă şi programul de guvernare.

Preşedintele Băsescu ameninţă că va ataca la CCR noul Guvern

Mai mult, a spus Băsescu, dacă nu se va cere un nou mandat de premier şi noul guvern va primi votul Parlamentului cu un program schimbat, ia în calcul atacarea la Curtea Constituţională a hotărârii de învestire. Oricum, preşedintele a instat că nu l-ar mai nominaliza premier pe Ponta. Şeful statului a mai spus că responsabil de ruperea USL a fost premierul. ”Nu este bine că s-a rupt USL. Nici acum nu-mi vine să cred că au făcut o asemenea prostie”, a afirmat el.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la ProTV, că modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier.

”Ponta preferă să ducă în Parlament cu o modificare vastă, cred că n-a citit foarte bine Constituţia. Antonescu avea dreptate că această schimbare înseamnă un nou guvern şi, de ce nu, un premier redesemnat. La instalarea unui guvern se aprobă şi un program. Eu ştiu câteva elemente care vor fi susţinute de UDMR. Dacă ar vrea să respecte democraţia, da (să vină la Cotroceni pentru redesemnare -n.r.). Va trebui să mă consult dacă voi crea un precedent sau nu. Ar trebui să vină, dacă nu vine, va fi o încălcare a Constituţiei, probabil voi ataca la CCR hotărârea Parlamentului”, a spus Băsescu, precizând însă că nu l-ar mai desemna pe Victor Ponta încă o dată.

Preşedintele l-a atacat pe premier şi pentru opţiunea cooptării UDMR la guvernare, susţinând că nu exclude un ”protocol secret” pe care el însă nu-l va accepta, mai ales că Uniunea lui Kelemen Hunor a avut şi în trecut ”pretenţii excesive”.

”N-aş vrea să aflăm că avem un protocol secret. Premierul va trebui să-mi răspundă. Nu ştiu, dar vreau să previn. Am văzut protocoale secrete. Aceşti oameni cred că se poate guverna cu protocoale secrete. Mă interesează să fie reflectată complet negocierea cu UDMR care uneori are solicitări excesive. Sper să nu îndrăznească să meargă mai departe. În sănătate să se poată adresa în limba maghiară, dar adresează-te, frate, cu translator. Să li se răspundă în relaţia cu autorităţile în limba maghiară. Uite au un preşedinte care nu vorbeşte în limba maghiară”, a arătat  Băsescu, citat de Gandul.

Şeful statului l-a acuzat pe Victor Ponta că poartă întrega responsabilitate pentru ruperea USL pe care a calificat-o drept ”o prostie”. ”Responsabil pentru ruperea USL e Victor Ponta. A refuzat cerinţa liberalilor, în schimb acum se duce cu o modificare consistentă. Nici acum nu-mi vine să cred că au făcut o asemenea prostie. Nu este bine că s-a rupt USL”, a spus Băsescu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

Lasă un răspuns