Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

UE amenință Rusia cu sancțiuni politice și economice

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Traian Băsescu explică în ce constă sancțiunile
Traian Băsescu explică în ce constă sancțiunile

Uniunea Europeană a adoptat o serie de sancţiuni politice împotriva Rusiei, suspendând negocierile pe tema acordului privind vizele, ameninţând şi cu măsuri economice dacă situaţia din Ucraina nu se va îmbunătăţi. Potrivit preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, şefii de stat şi de guvern au adoptat o strategie etapizată de sancţionare a Rusiei, scopul fiind constrângerea Moscovei să iniţieze negocieri pentru soluţionarea crizei din Ucraina.

Uniunea Europeană intenţionează să semneze Acordul de asociere cu Ucraina înaintea alegerilor, anunţă preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

“Rămânem alături de Ucraina şi reiterăm angajamentul european de a semna Acordul de asociere”, a explicat Van Rompuy.

“Vom semna capitolele politice ale Acordului foarte curând, înaintea alegerilor”, a spus liderul UE.

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat, anterior, că liderii europeni nu vor anunţa sancţiuni împotriva Rusiei, joi, la Bruxelles, unde se vor întâlni pentru a discuta pe tema Ucrainei, relatează Mediafax.

“Sancţiunile nu vor veni decât dacă lucrurile nu se mişcă în direcţia bună”, a declarat Jean-Marc Ayrault pentru postul de radio RMC şi pentru BFMTV.

Liderii europeni s-au reunit joi la Bruxelles pentru un summit extraordinar consacrat mijloacelor de a ajuta Ucraina să răspundă “agresiunii” ruse în Crimeea.

Băsescu a participat la summitul de la Bruxelles

Consiliul european a decis că, dacă până la următorul summit european, de peste două săptămâni, Rusia nu începe negocierile cu Ucraina, pot fi luate o serie de măsuri, respectiv restricţii de călătorie pentru demnitari şi îngheţarea activelor aflate pe teritoriul UE: depozite, bunuri, acţiuni.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, în declaraţiile de presă susţinute la finalul reuniunii, că următorul Consiliu European va avea loc peste două săptămâni.

Consiliul European cere Federaţiei Ruse să înceapă imediat negocieri cu Guvernul Ucrainei pentru a se obţine rezultate înainte de acest Consiliu, a menţionat Băsescu.

El a adăugat că, în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, la următorul Consiliu European este posibil să se recurgă la măsuri precum restricţii de călătorie pentru anumiţi demnitari, îngheţarea activelor aflate pe teritoriul UE (depozite în bănci, bunuri, investiţii, acţiuni ale investitorilor ruşi pe teritoriul UE).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns