Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Lecție de istorie la cuptoarele dacice din Medieșu Aurit

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

pe urmele dacilor liberiZilele trecute, Școala Gimnazială ”Iosif Ţiproc” din Dumbrava a primit vizita unui grup de 45 de elevi ai Colegiului Naţional „Ioan Slavici” din Satu Mare.

Întâlnirea nu a avut loc într-o sală de clasă, ci în incinta Parcului Arheologic Medieşu Aurit „Şuculeu”, aflat în imediata apropiere a localităţii Dumbrava.

Scopul întâlnirii a fost o inedită oră de istorie în aer liber, printre binecunoscutele cuptoare dacice de olărit de aici. Elevii Colegiul Naţional „Ioan Slavici” le-au prezentat colegilor lor mai mici informaţii legate de situl arheologic, de viaţa cotidiană a olarilor daci, de săpăturile arheologice la care participă an de an. A fost explicat modul de funcţionare al cuptoarelor dacice, realizându-se şi o demonstraţie practică, prin punerea în funcţiune a cuptorului reconstituit în anul 2011. De asemenea, au fost prezentate celelalte obiective realizate în cadrul parcului arheologic: bordeiul dacic și anexele sale (hambar şi groapă de provizii), precum şi centrul de primire a turiştilor.

Cel mai mare succes l-a avut prezentarea echipamentului militar al dacilor și romanilor, trei elevi ai Colegiului Naţional „Ioan Slavici” fiind costumaţi în daci, iar unul purtând echipament militar roman. A fost subliniată necesitatea îngrijirii acestor monumente deosebite, pentru a se putea bucura de ele şi generaţiile viitorului.

Cei peste 60 de elevi ai Școlii Gimnaziale ”Iosif Ţiproc” din Dumbrava, care au participat la această activitate, au fost însoţiţi de cadrele didactice: Narcisa Bolchiş, Kurpe Ildiko, Nagy Gabriela, Gabriela Pop, Roszi Norbert și Diana Zah. Coordonatori din partea Colegiului Naţional „Ioan Slavici” au fost profesorii de istorie Octavian Onac și Radu David.

Participanţii doresc şi pe aceasta cale să mulţumească celor care au făcut posibilă această întâlnire: directorilor celor două unităţi şcolare implicate, conducerii Muzeului Judeţean Satu Mare, arheologului dr. Robert Gindele, responsabilul şantierului arheologic şi Asociaţiei „Omnis Barbaria”, care prin intermediul lui Cătălin Teletin a asigurat o însemnată parte a recuzitei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns