Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cele mai ingenioase proiecte ale arhitecților din Ardeal – Premiile BATRA 2013

Sigla Bienalei de Arhitectură Transilvania
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sigla Bienalei de Arhitectură Transilvania
Sigla Bienalei de Arhitectură Transilvania

În luna decembrie a anului trecut, evenimentul principal al Bienalei de Arhitectură Transilvania – prima ediție, organizată de Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecților din România – a fost selecționarea celor mai bune proiecte realizate de arhitecții ardeleni în ultimii ani. Acestea au fost evaluate de un juriu de specialiști și reunite într-o expoziție itinerantă ajunsă la Satu Mare săptămâna aceasta.

Expoziţia Premiile BATRA a reunit 118 proiecte de arhitectură realizate de 48 de birouri în ultimii 2 ani. Autorii proiectelor sunt arhitecți înscriși într-una din filialele OAR Transilvania, OAR Bihor, OAR Satu Mare, OAR Nord-Vest, OAR Alba.

 

Un singur proiect sătmărean finalist

 

Din păcate, un singur proiect al unui membru OAR Satu Mare a trecut de prima fază a preselecției. Un proiect, de altfel, interesant, pe care l-am remarcat și noi în expoziția din toamnă a sătmărenilor. Realizat de Lilla Etelka Dohi Trepszker, el își propune construirea unui centru cultural studențesc care ar urma să includă și o Bibliotecă universitară. Deloc surprinzător, proiectul a fost inclus la categoria “Studii și proiecte finalizate și nerealizate”. Despre stadiul construcției de clădiri noi în Satu Mare nu are rost să facem niciun comentariu de prisos.

Am văzut însă multe proiecte – din alte zone – care au devenit realitate și sunt impresionante prin împletirea conceptelor arhitecturale moderne și formelor tradiționale, ca și prin încadrarea construcției în mediul natural. Ceea ce înseamă că arhitecții renumiți ai trecutului – cum ar fi Kos Karoly, ale cărui lucrări de referință au fost strânse, oarecum stingher, pe un coridor de la etajul Muzeului de Istorie – au urmași cărora nu le lipsește imaginația și care au avut parte și de finanțarea necesară pentru ca ideile lor să poată deveni realități concrete, îmbogățind peisajul și aducând un aer proaspăt în urbanismul zilelor noastre. Cei doi președinți de filială prezenți la deschidere – Szabolcs Guttmann (OAR Transilvania) și Lucian Paul Trifu (OAR Satu Mare) – au ținut să sublinieze nevoia de deschidere a autorităților spre opera de creație arhitectonică originală.

Proiectele câștigătoare BATRA 2013

Vă prezentăm mai jos câştigătorii fiecărei categorii, aşa cum au fost ei stabiliţi de către juriu sau, în cazul ultimelor două secţiuni, de către public.

    Arhitectura locuinței

casa p bun

“Casa P” – Târgu Mureş, Strada Corneşti, locuinţă unifamilială, proiectată în 2007 – 2008, finalizată între 2008 și 2012.

    Arhitectura dotărilor comunitare şi de producţie

cazan social

“Cazan social” – Toplița, str. Borsecului – centru social cu birouri servicii sociale, cazare temporară și cantină publică, comandă a Primăriei municipale,  executată în 2013.

    Arhitectura spaţiului public

duzilor

Amenajarea zonei străzii Duzilor -Reghin, pasarele de promenadă, finalizate în 2013, comandă a Primăriei.

    Arhitectura patrimoniului cultural

vulturul negru

Reabilitarea şi schimbarea de destinaţie a hotelului – subansamblu din palatul “Vulturul Negru” din Oradea, unde s-au amenajat birouri şi un studio TV, proiect comandat de RCS.

    Arhitectura spaţiului interior şi scenografie

pensule

Centrul de artă contemporană “Fabrica de Pensule “ din Cluj Napoca, str. Henri Barbusse 59-61, cu bibliotecă, foyer, bucătărie și spații anexe.

    Microarhitectură – arhitectură temporară, design de obiect

electric castle

“Electric Castle” – Cluj, Bonţida, Castelul Bánffy – pavilioane, instalaţii la un festival de muzică, printre coautori fiind Marius Moga.

    Proiecte culturale, inițiative, experimente

arhi cluj

Zilele Arhitecturii 2013 – pavilion temporar, la Cluj Napoca.

    Studii şi proiecte finalizate şi nerealizate

salicea

O casă la Sălicea – jud. Cluj, com. Ciurila, locuință unifamilială + dependinţe, proiectată și construită timp de cinci ani.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

HOROSCOP

Asculta acest articol HOROSCOP Informaţia Zilei 14.08 Ne aflăm în zodia LEU