Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Fenomenele extreme din 2013, determinate de încălzirea globală

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Numeroasele fenomene climatice extreme din 2013 reprezintă “indicatori coerenți și interdependenți” ai evoluției climei și au fost determinate de încălzirea globală provocată de activitățile umane, a subliniat un raport întocmit de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), citat de Mediafax.

OMM a subliniat “impactul considerabil al secetelor, al valurilor de căldură, al inundațiilor și al cicloanelor tropicale” și notează că 2013 “s-a clasat pe locul al șaselea, la egalitate cu 2007, în analele celor mai calzi ani înregistrați vreodată, confirmând tendința de încălzire observată pe termen lung”.

“Numărul fenomenelor extreme produse în 2013 corespunde cu faptele la care ne așteptam în acest context al încălzirii globale antropice. Am asistat la precipitații mai abundente, la valuri de căldură mai intense și la o agravare a pagubelor cauzate de furtunile și inundațiile de coastă provocate de creșterea nivelului mării. Taifunul Haiyan care s-a dezlănțuit asupra Philipinelor reprezintă o ilustrare tragică a acestui fapt”, a declarat secretarul general al OMM, Michel Jarraud.

În urma unui studiu despre căldura record înregistrată în Australia în vara anului 2013, OMM afirmă că recordurile de căldură ar fi fost aproape imposibile fără influența gazelor cu efect de seră de origine antropică. Acest lucru demonstrează că încălzirea globală generează o creştere netă a probabilității de apariție a anumitor fenomene extreme.

Iarna din 2013 a ocupat locul al doilea în topul celor mai călduroase ierni din 1900 încoace, a precizat aceeași agenție. Temperatura medie de la suprafața Terrei a fost de 14,5° C în 2013, cu 0,5°C mai mult decât valoarea medie calculată în perioada 1961-1990 și cu 0,03°C mai mult decât valoarea medie din deceniul 2001-2010.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns