Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Primul Fond Mutual Agricol ar putea deveni funcţional la mijlocul anului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Legislaţia prevede ca obligativitatea constituirea până la sfârşitul lunii iunie a fondului/fondurilor mutual pentru agricultură, la care să adere toţi fermieri. Primul asemenea fond constituit s-ar dori funcţional în termenul prevăzut de lege, adică, 30 iunie, susţine Alexandru Jurconi, Liderul Fundaţiei Fondul Mutual Pro Agro şi al Federaţiei Naţionale cu acelaşi nume.  Până atunci, Pro Agro nu stă cu mâinile-n sân.

Deja Jurconi se gândeşte la o sumă de 100 de lei pe care s-o perceapă de la cele circa 5.000 de entităţi din cadrul Federaţiei (IF-uri, societăţi comerciale, asociaţii etc.) pentru dezvoltare şi promovare şi deja a stabilit şi câteva prime pentru zootehnie şi cultură mare.

 Componenţa fondului mutual

Fondul Mutual Pro Agro nou-înfiinţat este reprezentat de suma membrilor asociaţiilor profesionale fondatoare. Cu alte cuvinte, toate societăţile comerciale care există sau persoanele fizice ori IF-urile, adică toate formele de organizare juridică ale agricultorilor membre Pro Agro, sunt şi implicit membre ale Fondului. Faptul că Fondul Mutual Pro Agro este funcţional, înseamnă că el poate funcţiona independent de schema de susţinere a Ministerului Agriculturii.

Anul 2014 este diferit de anii 2015-2020, întrucât în prezent nu sunt compensate decât bolile la plante şi la animale, respectiv incidentele de mediu (inclusiv pagubele provocate de spargerile de diguri şi de cele cauzate de prospecţiunile pentru gazele de şist – n.r.). Din 2015 până în 2020 se doreşte să poată fi compensate problemele care sunt generate de factorii meteoclimatici nefavorabili şi altele.

Cotizaţii propuse

Într-o etapă ulterioară, se vor trimite invitaţii pentru participare. Pentru deţinătorii de bovine s-a stabilit de comun acord cu Claudiu Frânc (el se ocupă pe secţiunea respectivă), cu cei de la ACEBOP, cei de la bovina de carne, suma de doi lei pe cap de vacă/an. Producătorii de lapte şi crescătorii de vită de carne vor plăti doi lei pe cap de animal pe an. Pentru crescătorii de păsări s-a stabilit plata a un ban pe pasăre/an. Pentru crescătorii de porc, s-au stabilit 20 de bani pe cap/an, iar pentru oaie contribuţia este de cinci bani pe an. Pentru cultura mare, cotizaţia va fi de cinci lei sau un euro pe hectar/an.

Acest mecanism de plată este unic, pentru că, de la anul, sumele menţionate pot creşte mult pentru fiecare producător, pentru că şi riscurile acoperite cresc mult. În ceea ce priveşte zootehnia, plăţile nu se vor schimba foarte mult.

Riscuri asigurate de fond

Riscuri precum grindină, inundaţii, secetă se vor asigura începând cu anul viitor. Oricum va fi la anul, întrebarea este cât va fi nivelul sumelor scordate ca despăgubiri. Una este să se plătească de către banii Fondului Mutual şi alta din fonduri atrase. Plata se va putea face în limita banilor care sunt disponibili de la Uniunea Europeană.
Banii pe schema de compensare vin după autorizarea Fondului. Asta nu s-a întâmplat încă. Speranţa este ca autorizarea să aibă loc până la 30 iunie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns