Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ioan C. Sălăjan oferă la Primărie rodul pasiunii sale artistice

Ioan C. Sălăjan, Marcela Papici, Monica Keresztesi, Gergely Csaba, Florin Pop
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 El expune 70 de lucrări de metaloplastie, cu tematică foarte variată

Ioan C. Sălăjan, Marcela Papici, Monica Keresztesi, Gergely Csaba, Florin Pop
Ioan C. Sălăjan, Marcela Papici, Monica Keresztesi, Gergely Csaba, Florin Pop

La Primăria municipiului Satu Mare, sub egida Asociației Artiștilor Plastici, s-a deschis o expoziție inedită și foarte interesantă, atât prin tematica lucrărilor expuse, cât mai ales prin tehnica în care au fost realizate. Autorul lor este Ioan C. Sălăjan, unul din foarte puținii artiști care își aștern visele prin metaloplastie.

Metaloplastia este arta transpunerii unui portret sau a unui peisaj, prin reliefarea lor pe o tablă moale. Metoda de lucru constă în ciocănirea directă sau prin intermediul unor scule, dornuri, dăltițe, cu ajutorul cărora se realizează profilele dorite. Cătălin (de la acest nume vine inițiala) ne-a explicat că desenele sunt mai întâi schițate pe hârtie, apoi transpuse pe indigo și apoi urmează reliefarea propriu-zisă.

Ioan C. Sălăjan s-a născut (nu e păcăleală!) pe 1 aprilie 1954 la București. În 1965 famila se mută la Baia Mare, unde viitorul artist absolvă liceul. În liceu îl are ca profesor-mentor și îndrumător pe maestrul Szanto Andrei, originar din Satu Mare, sub îndrumarea căruia obține premiul III la un concurs național de desen. Tot la Baia Mare face ucenicia în ceramică la maestrul olar Bogosi. Pasiunea pentru lucrul în metal se naște din 1968 în urma vizionării unei expoziții de metaloplastie a maestrului Kosma Ștefan. Din 2011 este membrul Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, participând la expozițiile colective din Satu Mare. Prezenta expoziție este a doua sa personală deschisă la Satu Mare.

Cele 70 de lucrări din expoziția prezentă acoperă o paletă tematică largă. Avem cicluri (Păsări, Relax, Catedrală, Corn), portrete foarte izbutite – fie serioase (Radu Beligan, Regele Mihai), fie la limita caricaturii – sau compoziții elaborate, adesea cu tentă satirică, dar și susceptibile la mai multe niveluri de interpretare. Materialul preferat este aluminiul, prelucrat cu migală, uneori cu o patină de vechime, iar două lucrări au și un mozaic multicolor. Vom reveni într-un viitor supliment cu povestea artistului și a lucrărilor sale.

Au cântat la vernisaj Cserey Csaba, Roxana Gheorghiu, Loredana Morar, Vékony József din partea Centrului Cultural G.M.Zamfirescu, Prezentarea artistului a fost făcută de Gergely Csaba și Monica Keresztesi din partea AAP Satu Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Pavel Susara la Expo Aurel Pop

Mult aşteptata Expoziţie Aurel Popp s-a deschis la Muzeul de Artă

La vernisajul de vineri care va avea loc tot de la ora 14.00, vor participa artişti, scriitori, oameni de cultură din întreaga ţară

Muzeul de Artă din Satu Mare a primit în aceste zile o înfăţişare proaspătă, modernă, şi o expoziţie permanentă care îi conturează puternic o identitate clară, construită în jurul marelui artist Aurel Popp. Inaugurarea oficială, sub patronajul Consiliului Judeţean Satu Mare, a avut loc joi, 28 ianuarie, după orele prânzului. A fost prezent un numeros public, plăcut impresionat de ceea ce i-a fost dat să vadă în Satu Mare. În sfârşit, Satu Mare are o expoziţie de artă modernă comparabilă cu marile expoziţii din Europa.