Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ponta ar obține 31% la prezidențiale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Victor Ponta este, deocamdată, cel mai bine plasat în sondaje
Victor Ponta este, deocamdată, cel mai bine plasat în sondaje

Premierul Victor Ponta ar obține cele mai multe voturi (31%) dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, iar alianța PSD+PC+UNPR ar obține 42% din voturile electoratului exprimate într-un scrutin organizat în aceeași zi pentru alegerile europarlamentare, relevă un sondaj al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) dat vineri publicității.

Pentru funcția de președinte, cei chestionați i-ar mai vota pe Mihai Răzvan Ungureanu și Crin Antonescu — indicați fiecare de 12% dintre respondenți, Traian Băsescu — 10%, Călin Popescu Tăriceanu — 7%, Corneliu Vadim Tudor — 6%, Sorin Oprescu — 6%, Mugur Isărescu — 4%, Klaus Johannis — 3%, Elena Udrea — 2%, Emil Boc — 2%, Mircea Geoană, Dan Diaconescu și Cătălin Predoiu — cu câte 1% din opțiuni, iar 4% dintre respondenți ar vota alt candidat.

În cazul unor alegeri europarlamentare organizate duminică, alianța PSD+PC+UNPR ar obține cele mai multe voturi — 42%, PNL ar obține 14% din voturi, PDL — 11%, PMP — 10%, UDMR și PRM ar obține câte 5% din voturi, PP-DD — 4%, iar Forța Civică — 3%. Potrivit sondajului, aproape 20% dintre participanții la studiu sunt indeciși (19,8%) cu privire la partidul sau alianța politică pe care să o voteze la alegerile europarlamentare, iar 9,3% spun că nu votează.

Referindu-se la alegerile europarlamentare din 25 mai, aproape jumătate dintre participanții la studiu susțin că vor merge sigur la vot. Pe o scală de la 1 la 10 (10 înseamnă foarte sigur merg la vot), 47% au ales 10 în privința dorinței de a vota pe 25 mai, iar 16% au ales 1 — foarte sigur nu merg la vot, relatează Agerpres.

Sondajul relevă că 6 din 10 respondenți au auzit de decizia Elenei Băsescu de nu mai candida pentru un nou mandat de europarlamentar, iar 71% dintre cei chestionați cred că Elena Băsescu a procedat bine atunci când a luat a decizia, 12% că nu a făcut bine, 15% nu știu, iar 2% nu au răspuns. Respondenții sondajului, în majoritate, (51%) susțin că părerea lor despre Elena Băsescu s-a schimbat în bine după decizia sa de nu mai candida la alegerile europarlamentare, în timp ce 28% spun că decizia acesteia nu a influențat cu nimic părerea lor despre actualul europarlamentar.

Pe de altă parte, potrivit sondajului, 72% dintre respondenți cred că în România “lucrurile merg într-o direcție greșită”, iar 21% cred că “lucrurile merg într-o direcție bună”.

La întrebarea “În general, sunteți pesimist, optimist sau rezervat când vă gândiți la viitor”, respondenții s-au declarat optimiști (42%), pesimiști (19%), rezervați (37%), iar 3% nu au știut sau nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat pe 26 martie pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.446 indivizi cu vârsta de peste 18 ani, cu o eroare maximă tolerată de ą 2,7%.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns