Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

UDMR şi-a lansat candidaţii pentru europarlamentare la Odorheiul Secuiesc

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Kelemen Hunor: UDMR şi-a asumat sarcina de a apăra interesele maghiarilor
Kelemen Hunor: UDMR şi-a asumat sarcina de a apăra interesele maghiarilor

UDMR şi-a lansat sâmbătă candidaţii pentru europarlamentare la Odorheiul Secuiesc. Evenimentul s-a desfășurat sub sloganul ”Transilvania în Europa”. La lansare au participat liderii UDMR Kelemen Hunor, Marko Bela, Borbely Laszlo, primari și consilieri UDMR din mai multe județe ale Transilvaniei și candidații pentru Parlamentul de la Bruxelles.

Europarlamentarii Iuliu Winkler și Sogor Csaba ocupă primele două poziții pe lista UDMR pentru Parlamentul European și sunt urmați de Vincze Lorant, Hegedus Csilla și Antal Lorant, scrie Agerpres.

În cadrul ceremoniei au fost intonate imnul secuiesc, cel al Ungariei, al Uniunii Europene și imnul de campanie ”Tulipan, tulipan” (”Lalea, lalea” — referire la sigla UDMR — n.r).
”În spatele lor pe listă suntem noi toți, comunitatea maghiară”, a spus vicepreședintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, în deschiderea evenimentului.

 

Kelemen Hunor: Dacă maghiarii nu ne susțin, locurile noastre vor fi luate de europarlamentarii români

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la Odorheiul Secuiesc, cu prilejul lansării candidaților pentru alegerile europarlamentare din luna mai, că interesul comunității maghiare este să aibă cât mai mulți reprezentanți în Parlamentul de la Bruxelles și a făcut un apel la solidaritate.

Kelemen Hunor a menționat că, dacă maghiarii nu se vor prezenta la vot, locurile vor fi ocupate de candidații aflați pe listele partidelor românești.

”Interesul nostru comun este să țintim cât mai mulți reprezentanți. Interesele noastre pot fi reprezentate numai de maghiari. (…) Noi, maghiarii, credem în Uniunea Europeană, avem valori și principii comune. (…) Trebuie să ne reprezentăm interesele în Europa și trebuie ca folosirea limbii materne să fie acceptată, să aducem Catalonia și Tirolul de Sud în Ardeal. (…) Trebuie să consolidăm spiritul transilvănismului aici și să îl arătăm și în Europa. Europa își va da seama de rezistența noastră dacă dovedim că existăm. (…) UDMR se bazează pe comunitatea maghiară și maghiarii trebuie să ne ajute. Candidații noștri nu pot ajunge în PE fără ajutorul lor. Mesajul meu este puternic și simplu — dacă nu ne susținem, locul nostru va fi luat de europarlamentarii români și poziția noastră va fi mai slabă și în România și în Uniunea Europeană”, a afirmat Kelemen Hunor, în fața celor aproape 1.500 de participanți la evenimentul de lansare a candidaților.

În context, el a amintit că se împlinesc 25 de ani de când UDMR și-a asumat sarcina de a apăra drepturile maghiarilor și de a ține unită comunitatea.

 

Marko Bela: Adversarii noștri nu sunt românii, ci lipsa de solidaritate

Marko Bela a afirmat că pentru comunitatea maghiară din România este extrem de important să fie reprezentată la București și la Bruxelles, pentru că în acest fel poate milita pentru drepturile ei și pentru apărarea identității naționale.

”Unii ar putea spune că românii sunt adversarii noștri. Poate că sunt adevărate aceste spuse, pentru că în ultimii ani am fost puși de multe ori în postura de a ne confrunta cu reprezentanții românilor pentru apărarea drepturilor noastre și am avut meciuri cu ei. (…) Dar țin să spun că nu acesta este adversarul nostru cel mai puternic. Cel mai periculos adversar este ignoranța celor care ne spun că nu are sens să mergem la București sau la Bruxelles să facem politică. (…) Ce rost are să mergem acolo, ce pot face câțiva oameni? Acesta este adevăratul adversar — lipsa de credință, ignoranța și lipsa de interes care ne spun că nu avem șanse”, a spus Marko Bela de la tribună, îndemnând membrii comunității maghiare să nu trateze cu indiferență alegerile și să-și exercite dreptul la vot.

În context, el a menționat că poate alta ar fi fost istoria maghiarilor dacă aceștia ar fi avut reprezentanți în Europa în momentul în care Tratatul de la Trianon le-a pecetluit soarta.

”De la Trianon încoace am tot pierdut. (…) Dar în 1989 ni s-a dat o nouă șansă de victorie. (…) Fără noi (UDMR-n.r) la București nu ar fi fost posibilă aderarea României la NATO în urmă cu 10 ani și nici intrarea în Uniunea Europeană în urmă cu șapte ani. E nevoie de acel procent de 5-6% pentru ca România să meargă în direcția corectă. (…) Când nu am fost reprezentați în Europa iată ce s-a întâmplat la Trianon. (…) Putea să se întâmple altfel, putea să fie altfel istoria. (…) De asta e important să fie la Bruxelles 1-2-3 oameni, dacă vom fi prezenți nu se vor putea lua decizii împotriva noastră pentru că vom avea un cuvânt de spus”, a mai declarat Marko Bela.

 

 Sogor Csaba: Suntem dispuşi, dacă e nevoie, să-i facem pe români să simtă cum e să trăieşti în minoritate

“În Secuime noi nu suntem minoritari, în Europa noi nu suntem minoritari, aşa cum se simt colegii noştri români în Uniunea Europeană. Noi, maghiarii din Ardeal avem dreptul să trăim în Europa, ştim ce vrem şi cum va fi lumea pe care o dorim. Şi suntem dispuşi, dacă e nevoie, să-i facem pe români să simtă cum e să trăieşti în minoritate, pentru asta vă cer ajutorul!”, a sunat apelul „mobilizator” cu care şi-a încheiat cuvântarea Sogor Csaba. „Nu e adevărat, nu asta a zis, probabil a fost foarte greşit tradusă. A zis că în Uniunea Europeană toţi suntem minoritari, şi românii sunt minoritari şi asta trebuie să înţeleagă fiecare şi românii trebuie să înţeleagă ce simţim noi ca minoritari, nu a vorbit despre românii din Secuime”, a încercat să-l „scoată” ulterior, la finalul mitingului, prim-vicepremierul Kelemen Hunor. În ceea ce îl priveşte, Vincze Lorand a promis că prioritatea sa ca europarlamentar va fi ca” autonomiile din Europa să fie împământenite şi în Ardeal”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns