Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În comuna Halmeu se vor realiza 30 de kilometri de canalizare

Urmeaza sa se extinda reteaua de canalizare in mai multe comune din judet
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Pe raza acestei comune trebuie extinsă rețeaua de canalizare pe o suprafață de aproximativ 30 de kilometri, dintre care 22 de kilometri sunt doar la nivelul localității Halmeu.
Pe raza acestei comune trebuie extinsă rețeaua de canalizare pe o suprafață de aproximativ 30 de kilometri, dintre care 22 de kilometri sunt doar la nivelul localității Halmeu

Inexistența unei rețele de canalizare în comuna Halmeu, județul Satu Mare, reprezintă o problemă ce trebuie rezolvată foarte urgent, oamenii ce locuiesc aici fiind de-a dreptul disperați de ceea ce se întâmplă.

Incze Ludovic, primarul comunei Halmeu încearcă să liniștească comunitatea, promițând că anul acesta se vor începe toate demersurile pentru demararea lucrărilor, astfel că în cel mai scurt timp posibil cetățenii localităților din această zonă a județului să poată să trăiască în condiții normale, corespunzătoare vremurilor actuale.

Halmeu este una dintre cele mai mari comune din județul Satu Mare având în prezent, după cum arată recensământul din 2011, un număr de 4845 de locuitori. Populața majoritară în această zonă este cea de etnie română cu un număr de 2850, urmată îndeaproape de cei 1821 de locuitori maghiari, restul de 172 fiind persoane de etnie romă și germană.

În localitate există canalizare, dar nu este funcțională

În acest moment doar o parte neînsemnată a cetățenilor, din localitatea Halemu au parte de canalizare și asta doar datorită faptului că locuiesc în blocurile vechi contruite în perioada comunistă. Cu toate acestea și aici sistemul de canalizare, deși există, nu este funcțional datorită anilor ce au trecut și datorită nemodernizării lui la timpul potrivit. „Aceasta este o problemă foarte gravă. Eu locuiesc la bloc și din cauza asta greutățile, va puteți imagina, sunt mult mai mari. Există într-adevăr un sistem de canalizare la bloc, dar este foarte vechi. A existat și un centru de colectare dar s-a închis, astfel că de fiecare dată când conductele se înfundă fiecare locatar în parte trebuie să le desfunde cu vidanjorul, ceea ce nu este deloc plăcut. Ne dorim foarte mult să avem și noi parte de condiții aferente timpurilor în care ne aflăm, dar din păcate nu putem face nimic. Sperăm cu toții ca autoritățile să se grăbească și să rezolve această problemă”, ne-a mărturisit o localnică.

Cu toate că este absurdă ideea de a nu beneficia de canalizare, se pare că suntem părtași ai acestor probleme. În toată comuna Halmeu există 1545 de clădiri și 1620 de locuințe convenționale la care se mai adaugă gospodăriile populației și locuințe folosite în alte scopuri. Nici una dintre acestea, exceptând blocurile despre care am amintit în rândurile de mai sus și care nu sunt într-un număr foarte mare, nu au parte de un sistem de canalizare atât de necesar.

Naghi Daniela, directoarea școlii gimnaziale din Halmeu, ne povestește în calitate de simplu cetățean al localității, că lipsa canalizării îi creează foarte mari probleme atât ei cât și altor pesoane ce au gospodării. “De două ori pe săptămână trebuie să îmi vidanjez fosa septică. Acest lucru nu mi se pare deloc normal într-o comunitate atât de mare. Dacă s-ar face canalizarea și șoselele ar putea fi nivelate, șanțurile ar putea fi astupate, iar trotuare sau piste de bicicletă ar putea fi construite. În acest fel și aspectul localității s-ar putea schimba drastic”, a declarat Naghi Daniela.

22 de kilometri de canalizare numai în localitatea Halmeu

Autoritățile ce reprezintă cetățenii comunei Halmeu și care sunt responsabili pentru rezolvarea tuturor problemelor, recunosc că una dintre problemele cele mai urgente ce trebuie rezolvate în anul 2014 este cea a extinderii sistemului de canalizare.

Incze Ludovic, primarul comunei Halmeu, ne povestește că aceaste lucrări nu au putut fi începute deoarece stația de epurare existentă în comuna Turulung nu a avut autorizație de funcționare, astfel că proiectul lor nu a putut fi validat. “Comuna Halmeu alături de comuna Turulung intenționează printr-un proiect comun de anvergură să introducă sisteme de canalizare în toate localitățile din această zonă a județului Satu Mare. Din păcate noi aici avem o stație de epurare la Turulung, dar care nu are autorizație de funcționare. Spun din păcate deoarece dacă aceasta nu există și la noi s-ar fi putut începe lucrările demult. În anul 2014 trebuie să se demareze a doua etapă din master planul zonei metropolitane a municipiului Satu Mare în care este cuprins și Halmeul, așa că problema va fi rezolvată“, a declarat Incze Ludovic.

Pe raza acestei comune trebuie extinsă rețeaua de canalizare pe o suprafață de aproximativ 30 de kilometri, dintre care 22 de kilometri sunt doar la nivelul localității Halmeu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

Lasă un răspuns