Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Artiştii plastici profesionişti au deschis Salonul de Primăvară

Câteva dintre exponate
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Expoziţia colectivă de la Galeria din Centrul Nou explorează sensurile luminii

Câteva dintre exponate
Câteva dintre exponate

O expoziţie interesantă, importantă şi adesea încântătoare, intitulată “INsemn LUMINA”, au deschis joi membrii filialei sătmărene a Uniunii Artiştilor Plastici din România, la acest Salon de Primăvară contribuind şi invitaţi din alte filiale, prieteni ai artiştilor profesionişti din Satu Mare.

 

Pentru prima oară în ultimii ani, spaţiul Galeriei de Artă din Centrul Nou a fost valorificat la maximum, expoziţia folosind şi saloanele de la etaj, ba chiar şi pereţii pe lângă care urcă scările de acces. 35 de artişti au contribuit la această superbă explorare a relaţiei dintre obiecte, lumină şi sensurile acestora.

Întâlnim în expoziţie o mare varietate de tehnici şi limbaje plastice, de la colaj la instalaţie, de la pictura în ulei la ceramică, de la fotografia artistică la tehnicile mixte şi compoziţii complexe, de la abstractul cel mai abscons la figurativul asumat şi umplut cu sens, ca o mână întinsă, peste veacuri, maeştrilor din vechime. Se pot admira cicluri de lucrări (cum expune Eugen Munteanu, de exemplu), montaje alegorice (Adriana Popa Canija), inspirate tapiserii (Ana Maria Rugescu), studii ale relaţiei între culori (Rodica Banciu, Ildiko Lepeduş), lucrări în care lumina topeşte formele (Maria Olteanu, Gabriela Kiraly) sau li se substituie cu totul (Cristina Sabău Trifu), priviri cu precizie de radiografie (Dorel Petrehuş, Valer Sasu), figuri simbolice ale apropierii gestuale (Zsuzsa Szemak, Stefan Gnandt), surse universale de lumină redate în moduri foarte diferite (Anamaria Antal, Maria Zoiţa Suiugan, Dorel Găină), dar şi o metaforă ironic-exasperată a căutării proverbialei iluminări (Minerva Radu Mărginean) sau o expunere a simbolurilor ei (Daniela Frumuşanu, Cristina Gloria Oprişa)… şi am putea continua mult şi bine doar cu scurte consemnări, căci expoziţia e foarte bogată şi reuşeşte să îţi dea o senzaţie de împlinire, întru ceea ce maestrul Zen chinez Huang Po numea “frumuseţea nepătată atotpătrunzătoare”.

Cuvântul criticului specialist a aparţinut la vernisaj doamnei Judit Erdos. Fiecare dintre privitorii care vor vizita Galeria are cu ce se hrăni spiritual. Doar să aibă dorinţa şi bunăvoinţa.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns