Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Programul serviciilor religioase de Paști la Satu Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sfintirea cosurilor la Biserica "Sfantul Gheorghe" de pe Baritiu
Sfintirea cosurilor la Biserica “Sfantul Gheorghe” de pe Baritiu

În Vinerea Mare, la toate bisericile ortodoxe se oficiază Prohodul Domnului. Astfel de ceremonii au loc și la alte culte, la fiecare sub o altă denumire. În Săptămâna Mare, pe meleagurile sătmărene la cele mai multe biserici se săvârșește Calea Crucii. Cu acest ritual și-au încheiat și tinerii romano-catolici din Satu Mare orele de rugăciune din Postul Mare.

În noaptea Învierii și în zilele de Paști liturghiile și celelalte servicii religioase se desfășoară conform următorului program:

 

În bisericile ortodoxe

 

Vineri seara se oficiază Prohodul Domnului. Sâmbătă, la ora 24 are loc Slujba de Înviere, în cadrul căreia credincioșii vor primi Sfânta Lumină de la Ierusalim, care a devenit deja o tradiție. În unele biserici se va săvârși și Sfânta Liturghie, după care se citește rugăciunea de dezlegare a postului și de binecuvântarea ouălor și brânzei și se sfințesc coșurile. La alte biserici coșurile se sfințesc duminica, după Sfânta Liturghie.

 

La Catedrala Greco-Catolică

 

Protopopiatul greco-catolic din Satu Mare le aduce la cunoștința credincioșilor programul oficiilor din Săptămâna Mare și la Sărbătoarea Învierii Domnului.

Astfel, la Parohia greco-catolică Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, vineri, 18 aprilie (zi aliturgică), dimineața se fac vizite la bolnavi, iar de la ora 16.00 are loc Calea Crucii în Grădina Romei, urmând ca de la ora 18.00 să fie săvârșit Prohodul Domnului. Sâmbătă, 19 aprilie, de la ora 7.30 va fi oficiată Sfânta Liturghie, iar la ora 24 începe Slujba Învierii și sfințirea Paștilor. În duminica de Paști, dar și în celelalte două zile, luni și marți, Sfânta Liturghie va începe dimineața, la ora 10.30 și seara la ora 18.00.

La Parohia Greco-Catolică “Sf. Francisc”, vineri, 18 aprilie, se fac vizite la bolnavi și spovadă de la orele 7.00, iar de la ora 19.00, Prohodul Domnului. Sâmbătă, 19 aprilie, de la ora 8.00 se săvârșește Sfânta Liturghie, iar de la ora 24.00 are loc Slujba Învierii și sfințirea Paștilor. Programul din duminica de Paști, și din zilele de luni și marți este același ca și la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril.

 

Romano-Catolici

 

Catedrala Satu Mare: sâmbătă, ora 20.30 Vigilia, binecuvântarea focului, slujba de Înviere, procesiune, sfințirea de pască. Duminică și luni slujbele vor fi oficiate la orele 7; 9; 11 și 18, duminică la prima slujbă cu sfințirea alimentelor.

Parohiile Calvaria:

Comunitatea română – slujba de Înviere – sâmbătă, de la ora 22, urmată de procesiune și sfințirea alimentelor. Duminică, la ora 11.30 – slujba de Paști.

Comunitatea germană – sâmbătă, de la ora 20.00, seara Vigilia, urmată de sfințirea alimentelor. Duminică, la ora 10.00 – slujba de Paști.

Biserica Maicelor Milostive: sâmbătă, ora 20, Vigilia, liturghie, procesiune, sfințirea alimentelor. Duminică și luni slujbele vor fi oficiate de la ora 10.

Parohia Sfântul Ioan, apostol și evanghelist (Hildegard): sâmbătă, ora 20, Vigilia, sfințirea păștii; duminică slujbele vor fi celebrate la orele 7.30; 10; 12 și 19, iar luni la orele 7.30 și 10.

Parohia Sfântul Anton: sâmbătă, ora 20, Vigilia, urmată de sfințirea alimentelor de Paști. Duminică slujba se oficiază de la ora 10, iar luni de la 9.

Parohia Sfânta Tereza a Pruncului Isus: sâmbătă, ora 20 Vigilia de Paști, urmată de sfințirea de pască: duminică, ora 7.30 sfințirea alimentelor, slujbele vor fi oficiate de la orele 8; 10 și 12, iar luni de la orele 8 și 10.

Parohia Sfânta Familie: sâmbătă: de la ora 19, slujba de Înviere, Vigilia de Paști, procesiune cu lumânări, urmată de sfințirea alimentelor de Paști. Duminică, ora 7.30, binecuvântarea alimentelor, iar slujbele de sărbătoare vor fi oficiate duminică și luni de la orele 9 și 11.

Parohia Sfântul Spirit: sâmbătă, ora 21 Vigilia de Paști; duminică, ora 7.30 Sfințirea alimentelor de Paști, iar liturghiile de sărbătoare vor fi oficiate de la orele 8 și 11, respectiv luni, de la orele 9 și 11.

 

Biserica greco-catolică maghiară

 

Sâmbătă, după adorația sacramentului (toată ziua), la ora 20 – psalmul de la miezul nopții, ceremonia de Înviere, binecuvântarea alimentelor de Paști. Duminică slujbele vor fi oficiate de la orele 8 și 10, după liturghia de la ora 8 va avea loc binecuvântarea alimentelor, inclusiv a celor pe care comunitatea parohiei le oferă celor nevoiași.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns