Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

El trăieşte, prin El şi noi trăim!

Episcop reformat Csuri Istvan
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Episcop reformat Csuri Istvan
Episcop reformat Csuri Istvan

Iubiţi credincioşi!
Mulţi în multe feluri aşteptăm sărbătoarea Paştelor. Sunt între noi, care sărbătoresc cu recunoştinţă, pentru că s-au vindecat, şi moartea i-a părăsit, plecând cu mâna goală.  Sunt care încă mai suferă, dar se roagă cu speranţa că în viaţa lor se pregăteşte un miracol. Suntem mulţi care urmărim de mai îndelungată vreme, cum munceşte Dumnezeul nostru cum făureşte cu răbdare ordinea în această lume haotică, unde moartea doreşte să rămână o stăpînire puternică.


Mulţi nu pot sărbători, pentru că sunt în robia şi frica morţii. Rănile devin tot mai adânci din pricina doliului, a grijei, incertitudinei. Puterile sprijinitoare a morţii doresc să învingă, pentru că nu vor să accepte ca în zorile învierii au pierdut în lupta supremă cu Cerul.
Iubiţi fraţi şi surori!  Responsabilitatea şi conştiinţa noastră ne obligă să împărtăşim cu semenii noştri, cu oamenii îndoielnici, chiar necredincioşi, mesajul vederii sufleteşti prin mărturisirea şi împărtăşirea credinţei învierii. Trebuie să împărtăşim vestea cea bună, care ne dă Dumnezeul nostru cu toţi din jurul nostru, ca în jurul nostru să nu fie nimeni, care nu aude de vestirea învierii Domnului nostru Isus Christos, de învingerea morţii şi de judecata cerească a întregii lumi haotice. Vor fi mulţi care vor căuta adevărul sărbătorii Paştelor în biserici, dar să ne gândimţi la cei, care vor fi înspitale, suferind pe patul lor, la cei care sunt departe de pământul natal şi sunt îngrijoraţi, la cei care trăiesc în certitudinea zilei de mâine dar şi la acei oameni, care au ales o viaţă autodistrugătoare.
Dragi credincioşi! Copii ai lui Dumnezeu deţin cunoaşterea Adevărului, cunoaşterea mesajului Celui înviat din morţi, pe care mesaj vor înterpreta nu numai pentru ei înşi, ci şi către semenilor, şi vor mărturisi esenţa vie şi reînnoită, a cărei bază este Isus Hristos! Dar totodată vor fi exemplu prin trăirea vie şi reînnoite, a cărei resursă este credinţa învierii.  Suntem copii lui Dumnezeu, cărora ne-a încredinţat Dumnezeul nostru această misiune. Eu, tu, noi împreună suntem cei care înţelegem mesajul vieţii reînnoite, dar suntem şi cei care credem ca reformele îndreptăţite, celestice, psihice, umane prin noi se vor realizea.
Iubiţi credincioş ineobosiţi în speranţă! Prin slujirea Domnului, prin munca noastră comună pentru Biserica pământească creştină, nu trebuie să uităm că suntem puţini şi cu o putere omenească limitată. Dar totodată nu trebuie să uităm nici de faptul că toată neputinţa şi slăbiciunea noatră este completată de către Dumnezeul nostru. Cel Puternic munceşte prin noi, Cel Care porunceşte asupra morţii, asupra puterii omeneşti limitată, prin puterea infinitului. El, Dumnezeul nostru este cu noi, aşa cum ne învaţă prin Sfînta Biblie.
Iov, omul cu cele mai mari suferinţe din Vechiul Testament mărturiseşte: ”Dar eu ştiu că Răscumpărătorul meu este viu şi că El, în ziua cea de pe urmă, va ridica iar din pulbere această piele a mea ce se destramă.” (Iov19,25). Iov înţelege munca şi mântuirea Domnului, el primeşte darul ceresc al credinţei de a vedea şi a cunoaşte faptul mântuirii.
Noul Testament ne mărturiseşte puterea glorioasă a Domnului nostru înviat. Diaconul Ştefan trăieşte chinuri şi suferinţe trupeşti: „Iar Ştefan, fiind plin de Sfântul Duh şi privind la cer, a văzut slava lui Dumnezeu şi pe Iisus stând de-a dreaptalui Dumnezeu.” (Faptele Apostolilor 7,55).
Prietenii lui Iov erau perturbaţi, cei care l-au torturat pe Ştefan erau nervoşi când au simţit ceva din puterea şi victoria Dumnezeului. Lumea necredincioasă din zilele noastre este tot aşa de perturbată, chiar nervoasă asupra învăţăturii şi mărturisirii învierii Domnului Hristos. Menirea noatră creştină şi credincioasă este ca să mărturisim şi să propovăduim misterul învierii prin dragoste, cu iubire faţă de toată omenirea.
Doresc ca membri poporului maghiar, membri Bisericii Reformate maghiare, dar toţi membri ai Bisericii Reformate Mondiale împreună cu toţi creştinii să aibă parte din misterul Învierii, dar doresc totodată să aibe parte şi din acel mister, de a trăi întoarcerea multor oameni către Dumnezeu, care înţelegând misterul Învierii Domnului Iisus Hristos mărturisesc prin vorbe şi fapte acest dar ceresc, divin.

Oradea, la sărbătoare Paştelor 2014.

Episcop
Csűry István

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns