Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Personalităţi sătmărene l-au comemorat pe dramaturgul George Astaloş

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

literatura la palomaMarţi, 6 mai 2014, la Restaurantul Paloma din Satu Mare a avut loc întâlnirea lunară a Ligii Pensionarilor “Unirea”, cu implicarea Cenaclului literar Afirmarea, condus de poetul Ion Bala.

Tema acestei reuniuni a fost comemorarea dramaturgului român George Astaloş, decedat la 27 aprilie 2014.

Participanţi

La întâlnire au participat, alături de Ion Bala, dr. George Vulturescu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Satu Mare, dr. Alexandru Zotta, profesor universitar şi critic literar, Ioan Raţiu, editor şi poet din Bucureşti, ing. Mircea Marian, preşedintele Ligii Pensionarilor “Unirea”, Voicu D. Rusu, jurnalist, Ioan Nistor, profesor, alături de circa 40 de pensionari iubitori de literatură şi jurnalişti.
Lucrările au fost deschise de Mircea Marian cu o singură frază introductivă, după urarea de bun venit: “o să luăm cu linguriţa un dram de cultură”.

Discursuri comemorative

Trecerea la tema propriu-zisă a întâlnirii a fost făcută de poetul Ion Bala prin prezentarea celor care urmau să evoce personalitatea dramaturgului George Astaloş, începând cu un moment de reculegere în memoria marelui dispărut.
Voicu D. Rusu a început prin a reaminti data decesului personalităţii comemorate, subliniind legăturile sale cu oraşul Satu Mare, unde George Astaloş şi-a început activitatea în calitate de secretar literar al Teatrului de Nord.
Şi George Vulturescu a vorbit despre întâlnirile cu George Astaloş la Satu Mare şi la Iaşi, despre faptul că a debutat în carieră ca militar de profesie, cum a plecat şi s-a stabilit la Paris… A mai vorbit despre scrierile sale, despre faptul că s-a relatat despre el în revista Poesis (din care vorbitorul a prezentat audienţei acel număr) şi a amintit că primul interviu cu dramaturgul a fost realizat de poetul Gheorghe Creţu în ziarul Informaţia zilei.
Foarte pe larg, Alexandru Zotta a vorbit despre viaţa şi creaţia lui George Astaloş, cum şi-a început activitatea literară ca secretar literar al secţiei române a Teatrului de Nord Satu Mare. Apoi a caracterizat opera poetică şi dramaturgică (cea care îl caracterizează în mai mare măsură), la influenţa sa în cercurile literare şi politice din Franţa, la faptul că a contribuit la înălţarea unei statui a lui Eminescu în Paris.
La rândul său, poetul Ioan Raţiu a evocat personalitatea dramaturgului George Astaloş începând prin a-i menţiona debutul în cariera militară, ca ofiţer în specialitatea aerofotogrametrie. El a prezentat şi originea etnică a lui Astaloş, faptul că tatăl său a fost german, iar mama româncă, astfel că numele, deşi în aparenţă maghiar, are altă origine. După prezentarea operei poetice şi a unui dicţionar de argouri (amintit şi de alţi vorbitori), la care a lucrat Astaloş, Ioan Raţiu a citit o poezie a sa dedicată memoriei celui dispărut.
În continuare, la invitaţia poetului Ion Bala, Ioan Sălăjan, membru al Cenaclului Afirmarea, a interpretat o romanţă, gest în consens cu manifestarea comemorativă despre care am făcut vorbire.

Festival Poesis

În încheierea manifestării, George Vulturescu a menţionat că în curând va avea loc aniversarea a 25 de ani de activitate a revistei Poesis, prilej cu care va avea loc şi un festival Poesis, al cărui program în vom prezenta într-un număr viitor al ziarului nostru. El a prezentat şi numerele 4-5 ale revistei Poesis, care sunt o oglindă a personalităţilor care au trecut prin Satu Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns