Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Virgil Enătescu este noul preşedinte interimar al PNL Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

  Stef-Enatescu-papici  După trei zile, PNL Satu Mare s-a hotărât să rupă tăcerea stânjenitoare după plecarea preşedintelui Ovidiu Silaghi la PSD. Motivul este unul de natură strategică. După destrămarea USL, în judeţul Satu Mare, conform sondajelor, există o diferenţă de doi la unu sau chiar mai mare între cele două partide. Prin urmare şansa candidatului PNL de a recâştiga Colegiul 2 era extrem de mică, poate inexistentă. Pe de altă parte, în Colegiul 2 UDMR poate miza pe un bazin electoral de 25-30%. Dar acest lucru nu explică pe deplin trecerea lui Ovidiu Silaghi la PSD. În realitate Victor Ponta a dorit să-i dea o lovitură lui Crin Antonescu, demonstrându-i că îi mai poate lua un om. După plecarea lui Tăriceanu, transferul lui Silaghi este a doua lovitură de imagine ca intensitate.


Lucruile nu sunt însă atât de simple. Simpla afirmaţie că vrei să menţii USL la nivelul judeţului Satu Mare nu adună la un loc electoratul PSD şi PNL. Vor exista liberali care nu înţeleg gestul lui Ovidiu Silaghi şi social democraţi care nu se împacă cu ideea că PSD nu are candidat. “Unirea-n cuget şi-n simţiri” va fi greu de realizat într-un timp foarte scurt. Spiritul USL a murit în populaţie, în intenţia de vot. Resuscitarea electoratului USL nu se poate face prin simpla afirmaţie că separate partidele româneşti nu pot câştiga. Trebuie făcut ceva mai mult, începând cu mesajele comune – care nu există – cu formarea echipelor de campanie comune, care de asemenea nu se văd.
Singurul lucru despre care se vorbeşte cu interes este întrebarea dacă Ovidiu Silaghi va reveni la PNL înainte sau după alegerile din 25 mai. Celor două partide le-a lipsit abilitatea de a demonstra că nu este un aranjament. Mai mult, în rândul PSD există părerea că ar fi câştigat alegerile din Colegiul 2 şi fără să intre în alianţă cu PNL.
Toate aceste neajunsuri tactice trebuie compensate prin declaraţii clare, tranşante şi nu ascunzându-se după defuncta USL. Dacă alegătorilor li se spune adevăraul şansele de a accepta mişcarea strategică pentru recâştigarea funcţiei de deputat pe Colegiul 2 ar creşte considerabil.
Conferinţa de presă organizată după înscrierea preşedintelui organizaţiei judeţene în PSD a fost susţinută de dr. Virgil Enătescu, Adrian :tef şi Marcela Papici. S-ar fi cuvenit să fie prezent şi Ovidiu Silaghi, pentru a clarifica lucrurile. Dacă PSD şi PNL sunt cu adevărat aliate de ce nu pot sta împreună trei liberali şi un social democrat de nevoie? Sunt greşeli de comunicare greu de înţeles. Ce este de ascuns în această manevră politică, absolut normală dacă este analizată în esenţa ei? Pragmatismul nu este un fapt ruşinos, se practică în toată lumea. Depinde însă cum pui problema în faţa opiniei publice.

Virgil Enătescu: “În afară de Ovidiu Silaghi, niciun liberal nu a trecut în PSD”

Preşedintele interimar al organizaţiei judeţene, dr. Virgil Enătescu, încă neconfirmat de Bucureşti, a răspuns unor întrebări pe care sătmărenii, liberali sau nu, le-au pus în ultimele zile: “Problema ce s-a pus, şi este una foarte importantă, e ce atitudine să ia liberalii din Satu Mare în faţa acestei întâmplări neobişnuite şi fără precedent. Organizaţia Satu Mare a PNL se solidarizează cu şansele fostului nostru preşedinte, Ovidiu Silaghi, care este de 25 de ani membru al PNL şi a condus în ultimii 12 ani partidul pe plan judeţean. Fiecare membru PNL, după conştiinţa sa, îi va acorda votul lui Ovidiu Silaghi. Dar de aici până a vorbi că se trece masiv din PNL în PSD e o diferenţă foarte mare. În afară de Ovidiu Silaghi, niciun liberal nu a trecut în PSD. E foarte important ca noi să păstrăm existenţa PNL-ului, partid istoric de 130 de ani în ţară, singurul partid cu ideologie autentică de dreapta”.
Academician dr. Virgil Enătescu a abordat şi problema referitoare la desfiinţarea USL-ului: “Toată lumea întreabă de ce nu urmăm linia cu desfiinţarea USL-ului. În penultimii 12 ani, mergând separat fiecare, nu am reuşit să obţinem locuri la alegeri. Ori asta e esenţa muncii unui partid, să aibă reprezentanţi în administraţie. PNL-ul nu s-a desfiinţat la Satu Mare, continuăm tradiţia alianţelor pe care le avem pe temă politică, avem nevoie de alternanţă între stânga şi dreapta sau de colaborare”.
În zilele următoare noul lider al organizaţiei judeţene PNL va încerca să explice mai pe îndelete noua situaţie şi modul în care se va aborda electoratul care a votat USL la alegerile din 2012. La alegerile locale oamenii au înţeles că partidele româneşti trebuie să se unească pentru a putea câştiga în faţa UDMR, dar la alegerile parlamentare situaţia este total diferită. Acest lucru va fi  mai greu de explicat, atât de către liderii PSD cât şi cei ai PNL.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

Lasă un răspuns