Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

72 de tineri din ţară şi din Ungaria în misiunea “Slujirea în lumea celor vulnerabili”

Tinerii au sisit din diverse colturi ale tarii si din toata Ungaria
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Tinerii au sisit din diverse colturi ale tarii si din toata Ungaria
Tinerii au sisit din diverse colturi ale tarii si din toata Ungaria

Un grup de 72 de tineri de spiritualitate ignaţiană au venit în Satu Mare pentru a participa la o Misiune, care a constat în slujirea oamenilor vulnerabili şi animarea liturghiilor în sate unde preoţii ajung mai rar. După cum a arătat părintele Miklos Claudiu SJ, organizatorul acestei misiuni “tinerii au venit din toate colţurile ţării, din Moldova, Bucureşti, Timişoara, cluj, Târgu Mureş, Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, precum şi din Ungaria, predominant din zona Budapesta, Miskolc, Seghedin şi Debreţin.


Cu toţii am trăit în Internatul Sfântul Alois de Gonzaga SJ, începându-ne ziua cu o rugăciune şi întrebându-ne unde-l vom găsi pe Dumnezeu prezent “aici şi acum” şi terminând ziua cu o evaluare în lumina ajutorului divin. Oarecum ne gândeam că vom rămâne doar la cuvinte frumoase ascultate în capela internatului, dar am observat realitatea prezenţei lui Dumnezeu activă în activităţile pe care le-am desfăşurat la periferia oraşului cu programul Gostart al Fundaţiei Hans Lindner, la vizitarea vârstnicilor din casele de bătrâni, în activităţi ludice creative şi de formare cu copii săraci şi orfani, cu cei cu sindrom Down sau cu autism. Unii dintre tineri spuneau că au simţit că mai mult au primit decât au dat. De la zidărie, de la a repara o scară şi până la a sta şi a-i asculta pe cei învârstă, de la gătit, de la fabricat o cruce, la a cânta şi a se juca cu copii şi a-i învăţa, fiecare a făcut un bine mai mare sau mai mic pentru cei care au ales să fie prezenţi. Şi din toate acestea a ieşit un bine incomensurabil. Roadele se cântăresc doar mai târziu.
A fost o bucurie mare să vedem reacţiile oamenilor din sat când un preot împreună cu circa 20 de tineri a ţinut Liturghia, Adoraţia Euharistică şi activităţile ludice cu tinerii din sate. Am participat în patru sate: Odoreu, Homorod, Dara şi Sâi împreună cu preoţii Iulian Budău SJ, Pakot Geza SJ, Koronkai Zoltan SJ, Varga Laszlo SJ, Florin Silaghi SJ şi organizatorul misiunii.
Tinerii au participat la exerciţiile spirituale în oraş. Am fost invitaţi să vedem cu alţi ochi realitatea oraşului. Să ne lăsăm duşi de ceea ce ne atinge din modul de a trăi a fiecărui om cu care ne întâlnim în oraş. Astfel fiecare a mers prin oraş cu o atitudine sufletească de rugăciune şi încercând să vadă oraşul cu alţi ochi. Unii au mers în piaţă sau în supermarket. Ei mergeau încet şi priveau la chipurile oamenilor cum erau preocupaţi şi grăbiţi, cum se înghesuiau şi vorbeau tare. Oarecum în această grabă fiecare spunea că pentru ei Dumnezeu era calm, vorbea cu pace şi ştia că singurul centru al atenţiei este prezenţa lui Dumnezeu în această grabă a oamenilor; alţii au ales să meargă la gară, la staţia de autobuze sau în locuri publice. Oameni care vin şi pleacă, care primesc şi îşi iau rămas bun unul de la altul, oameni care dorm în sala de aşteptare sau care cerşesc. Unii au intrat în dialog cu cei care trăiesc pe stradă şi au fost uimiţi de ospitalitatea lor. Deseori la ceea ce ne închidem ochii, poate să ascundă noi valori umane. Devenim mai umani dând atenţie acestor locuri, situaţii şi persoane.
Fiecare dintre noi a mers pe sate, iar apoi duminică, cu toţii am participat la liturghia romano-catolică din biserica Calvaria. Multumim ordinului călugăresc iezuit, Asociaţiei Hans Lindner, Caritas-ului şi Asociaţiei Sfânta Rita, surorilor Hanni Rolfes şi Anna Dieckmann MSC, ca şi colaboratorilor laici că ne-au sprijinit în buna desfăşurare a acestor activităţi, sperând că totul ne va conduce spre mărirea lui Dumnezeu”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Diplomă omagială pentru Augustin Lenghel din Cig, la centenar

EPISCOPIA ORTODOXĂ

Diplomă omagială pentru Augustin Lenghel din Cig, la centenar

Cu binecuvântarea Preasfințitului Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, protoiereul Careiului, Mocan Florian Ioan a înmânat din partea Preasfinției Sale, domnului Lenghiel Augustin din Parohia Ortodoxă Română Cig, Protopopiatul Carei, Diploma Omagială ,,În semn de înaltă apreciere și aleasă prețuire pentru păstrarea cu fidelitate și statornicie a credinței orotdoxe strămoșești în cei 100 de ani de viață”.