Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vineri, 9 mai, zi cu triplă semnificaţie pentru români

Coroanele de flori si participantii pregatiti sa le depuna
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Coroanele de flori si participantii pregatiti sa le depuna
Coroanele de flori si participantii pregatiti sa le depuna

În Satu Mare a fost sărbătorită prin manifestări culturale şi depuneri de coroane de flori

Ziua de, 9 mai are pentru români o triplă semnificaţie şi anume, se marchează Ziua Independenţei, Ziua Victoriei, cea  a finalului celui de-al Doilea Război Mondial şi, din 2007, Ziua Europei.

În Satu Mare, ziua a început cu un simpozion ce a avut loc vineri, 9 mai, în Sala mare a Consiliului Judeţean începând cu ora 9, în cadrul căruia a fost lansat proiectul “Euro Tehnicus 2014”.

De la ora 12,30, la Monumentul Ostaşului Român din piaţa “Dr. Vasile Lucaciu”, au avut loc depuneri de coroane în memoria tuturor celor care s-au jerfit pentru apărarea Patriei de-alungul istoriei.

Prefectura a fost reprezentată de dr. Vasile Avram, prefect şi de Alfatter Tamas, subprefect, Consiliul Judeţean de preşedintele Adrian Ştef şi de vicepreşedintele Riedl Rudolf, iar Primăria municipiului Satu Mare de viceprimarii Marcela Papici şi dr. Radu Roca.

La momentul omagiar au participat şi parlamentarii Valer Marian, senator independent şi deputaţii Octavian Petric şi Kereskenyi Gabor.

Slujba de pomenire a eroilor neamului a fost oficiată de preoţii protopopi Ioan Socolan, ortodox şi Dumitru Roman, greco catolc, alături de preotul militar al Garnizoanei Satu Mare, Cristian Silaghi. Slujba s-a încheiat un Paos la care au participat oficialităţile.

Garda de onoare a fost alcătuită din militari ai Garnizoanei, Jandarmeriei şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş“.

Preotul militar a vorbit despre cele 3 semnificaţii ale zilei

Preotul militar al Garnizoanei Satu Mare, Cristian Silaghi a rememorat pe scurt semnificaţiile zilei pentru români şi motivele pentru care se sărbătoreşte această zi.

În 9 mai 2014 sărbătorim în primul rând  împlinirea a 137 de ani de când România şi-a câştigat independenţa. Atunci, sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a României. Cel care a citit Declaraţia de Independenţă a României în Adunarea Deputaţilor a fost Mihail Kogălniceanu.

Tot în 9 mai este aniversată Ziua Victoriei (1945), semnificând predarea oficială a ultimelor forţe germane de ocupaţie. În acelaşi timp, această zi semnifică şi încheierea celui de-al doilea Război Mondial.

Începând cu anul 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, sărbătorim în 9 mai şi Ziua Europei. Este de fapt ziua naşterii Uniunii Europene (Paris, 1950). Această zi este cunoscută şi în varianta “Ziua Schuman”, prin care este marcată importanţa declaraţiei istorice a ministrului de externe francez, Robert Schuman.

Ctiţi continuarea pe ediţia tipărită de sâmbătă, 10 mai, a Informaţiei Zilei

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

4 comentarii

  1. Daca vreunul din asa zise partide de centru-dreapta (de la Partidul Marinarului si Parasutistei si pana la PP DD), de fapt “puisori” ai guvernatorului care le conduce prin interpusi, iau cel mult 5%, trebuie sa ne reamintim cuvintele lui Petre Tutea: “Am stat 13 in puscarie pentru un popor de tampiti”. A spus-o el, nu eu sau altul, caci sunt constient ca valoarea mea pe langa a lui, da si a multor altora, se termina acolo unde incepe valoarea lui Tutea.

  2. Satu Mare este condus de 24 de ani de aceeasi,dar prin rotatie! Adica udur,psd,pnl! S-au facut niste gasti ,care fura banii la licitatii,executii, tot felul de studii de fezabilitate etc.!Acestia bineinteles “se cearta “sa fada fraierii,adica noi,caei se bat pt. o cauza,dar defapt se sustin si se apara intre ei! Asa ca JOS cu ei si SUS PDL,PMP,F.C,PNTcd si chiar PPDD! SATMARENI TREZITI-VA!!! Puneti VOTUL,nu BOTUL!

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Reparaţii cu iz de puşcărie la Palatul Copiilor

Lucrări plătite cu 750.000 lei au fost efectuate doar în proporţie de 10%

De la 1 octombrie, uşile Palatului Copiilor au fost închise din cauza unor nereguli constatate la lucrările de mansardare a clădirii. Sesizarea privind neregulile constatate la atribuirea lucrărilor de reparaţii şi efectuarea acestora a fost depusă la Biroul pentru Satu Mare al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.