Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O mamă cere pensia de întreţinere a copiilor la Avocatul Poporului

Principalele probleme ale s[tm[renilor fac referire la fondul funciar, dar au fost şi persoane care întâmpină probleme legate de locuinţe sociale, pensie de întreţinere, conflicte de muncă şi probleme personale
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Principalele probleme ale s[tm[renilor fac referire la fondul funciar, dar au fost şi persoane care întâmpină probleme legate de locuinţe sociale, pensie de întreţinere, conflicte de muncă şi probleme personale
Principalele probleme ale sătmărenilor fac referire la fondul funciar, dar au fost şi persoane care întâmpină probleme legate de locuinţe sociale, pensie de întreţinere, conflicte de muncă şi probleme personale
Joi, 22 mai, de la 11.00, în sala mare de şedinţe din incinta Palatului Administrativ au avut loc audienţele susţinute de Instituţia Avocatul Poporului de la Biroul Teritorial Oradea.

De această dată, în comparaţie cu celelalte întâlniri între repezentanul instituţiei şi sătmăreni, au venit doar un număr de 15 persoane. Principalele probleme fac referire ca de obicei la fondul funciar, dar au fost şi persoane care întâmpină probleme legate de locuinţe sociale, pensie de întreţinere, conflicte de muncă şi probleme personale.
Au fost întocmite trei dosare în vederea soluţionării lor pe cale amiabilă cu ajutorul medierii.
La fel ca şi în alte judeţe, şi în Satu Mare oamenii sătui să fie purtaţi prin instanţe de judecată, fiind disperaţi de-a dreptul, apelează cu cea mai mare încredere la Instituţia Avocatul Poporului, în speranţa că o rezolvare sau cel puţin o alternativă favorabilă se va găsi şi pentru problemele lor.
Alina Olah Avram, reprezentant al Instituţiei Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Oradea, ne mărturiseşte că numărul mic de oameni ce se prezintă la audienţe se datorează perioadei de vară. Cu toate acestea, tot ea ne spune că problemele pe care le întâlneşte în rândul sătmărenilor sunt foarte frecvente şi în judeţul Bihor. Principalele doleanţe ale oamenilor fac referire bineînţeles la fondul funciar unde, în cazul în care nu s-a depus sesizare la instanţele de judecată, Avocatul Poporului poate interveni. Dacă persoana în cauză poate să dovedească că s-a adresat în scris autorităţii pe care o reclamă şi anume Consiliului Local, respectiv Consiliului Judeţean, o petiţie în scris către Instituţia Avocatul Poporului poate fi făcută. După ce petiţia a fost întocmită se deschide un dosar şi se încearcă rezolvarea problemei pe cale de mediere. “Am venit şi de această dată pentru a încerca să rezolvăm problemele oamenilor. Datorită perioadei de vară care vine oamenii sunt mai puţini la audienţe. Problemele de fond funciar sunt cele mai frecvente. În acest caz, dacă nu s-a început nicio acţiune în instanţă, putem să deschidem un dosar şi să încercăm să rezolvăm problema pe cale de dialog cu instituţiile reclamate”, a declarat Alina Olah Avram.

Pensia de întreţinere se obţine doar prin instanţa de judecată

Alte probleme cu care sămărenii veniţi din toate colţurile judeţului s-au prezentat fac referire la pensia de întreţinere a minorilor. În acest caz, Alina Olah Avram ne spune că, dacă persoana obligată la întreţinere nu îşi execută obligaţia de bună voie, atunci doar instanţa de judecată poate să îl oblige să acorde pensia.
Laura Codrea, mamă a doi minori, se află într-o astfel de situaţie. Aceasta a venit pentru îndrumare la Avocatul Poporului. “Am două fetiţe minore. Cu tatăl lor am fost în proces pentru acordarea de pensie de întreţinere. Acesta a adus dovezi mincinoase în faţa instanţei de judecată şi astfel a reuşit să scape de această obligativitate. A declarat că nu este rezident al altei ţări, deşi de un an de zile lucrează în străinătate. Această minciună ar fi putut fi verificată de către judecători în momentul în care, în urma unui accident nefericit, el nu s-a putut prezenta la proces, fiind internat într-un spital din ţara în care munceşte. Din păcate nimeni nu şi-a dat silinţa să verifice acest aspect”, a declarat Laura Codrea.
În ceea ce priveşte acest caz, Avocatul Poporului a sfătuit-o să depună o plângere penală împotriva fostului soţ.
Probleme legate de locuinţe sociale, conflicte de muncă sau altele personale au mai fost prezentate în faţa reprezentantului Instituţiei Avocatul Poporului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns