Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Marţi, 27 mai, a fost deschisă oficial Expoziția de Cactuşi 2014. Asociaţia colecţionarilor de cactuşi Aztekium a organizat începând cu 27 mai la Muzeul Judeţean Satu Mare, o impresionantă expoziţie cu vânzare de cactuşi şi plante suculente.

Nouă colecţionari din Satu Mare, Baia Mare, Oradea, precum şi din Ungaria, din cadrul Asociaţiei Colecţionarilor din Debrecen + MKPT, au expus peste 250 de cactuşi şi plante suculente.
Un punct de interes deosebit a fost prezentarea colecţiei Vida Geza, din Baia Mare, colecţie inclusă în patrimoniul naţional.Un alt element-surpriză pentru cei pasionaţi este şi colecţia de timbre care prezintă cactuşi de pe întreg mapamondul.

Unele specii de cactuşii sunt cunoscuţi doar după denumirea din popor

Unele specii de cactuşi sunt cunoscute publicului larg, după denumirile date de popor. Oamenii au asociat forma şi caracteristicele plantelor, cu diferite persoane din viaţa de zi cu zi. Astfel două dintre cele mai cunoscute specii de cactuşi, sunt limba şi scaunul soacrei.
Echinocactus Grusonii Hildm cunoscută în popor ca Scaunul Soacrei, este considertă poate cea mai mare plantă globulară dintre cactuşi, care ajunge la dimensiunea de peste un metru în diametru. Acest tip de cactus înfloreşte în apropierea vârstei 40 de ani şi face nişte flori mici, galbene, fără miros. Vârsta medie de viaţă este cuprinsă între 90 -100 de ani”, a declarat Alexandru Tar – expozant.

Plantele rezistă fără a fi udate şi 2 ani de zile
 
Plantele expuse sunt acomodate la condiţiile de secetă deoarece înmagazinează umiditatea, în acest fel asigurându-şi supravieţuirea. Plantele rezistă fără apă şi 2 ani de zile, timp în care intră într-o perioadă de stagnare. În momentul în care plantele primesc apă, îşi continuă dezvoltarea. Expoziţia este cu vânzare şi astfel vizitatorii au ocazia să achiziţioneze plantele care le-au plăcut, pentru a-şi decora interiorul sau exteriorul casei.
Aceste plante pot fi folosite şi pentru a decora interiorul caselor, dacă au asigurate condiţiile potrivite. Iarna constituie o perioadă mai delicată pentru aceste plante, care au nevoie de spaţii răcoroase şi mai puţină apă. Dacă sunt ţinute în spaţii umede şi calde, plantele nu vor mai înflori la venirea verii, a subliniat expozantul Alexandru Tar.Preţul plantelor scoase la vânzare este cuprins între 15 şi 20 de lei, în funcţie de vârsta şi de mărimea lor. Unele plante pot atinge vârsta de 90 – 100 de ani.Când sunt în perioada de repaos, din cauza umidităţii şi a căldurii ridicate, plantele pot fi afectate de păduchi şi alţi dăunători.
Expoziţia poate fi vizitată pe holul Muzeului Judeţean până la data de 1 iunie 2014, între orele ora 10 – 17, intrarea fiind liberă.
Mai multe amănunte puteţi citi în ediţia tipărită din 28 mai.
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns