Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Jumătate din mieii anului 2014 au rămas în exploataţi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

În perioada Paştelor mieii n-au avut prea mare căutare la Satu Mare, chiar dacă preţurile au coborât sub 10 lei kilogramul în viu. Potrivit unor evidenţe ale Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Satu Mare, peste jumătate din efectivele de miei au rămas în exploataţii. Aceeaşi sursă citată menţionează faptul că la nivel de judeţ sunt 282.465 de oi, din care 163.000 sunt femele de reproducţie.

Specialiştii susţin că practica a dovedit incidenţa fătărilor ca fiind situată la aproximativ 80% din total efectiv matcă, ceea ce ar însemna că în acest an au fost peste 120.000 de miei. Din aceştia o mică parte s-au vândut pe piaţa liberă, o altă parte a luat drumul spre intermediarii care au relaţii comerciale cu ţări din Vestul Europei, iar 78.535 de miei sunt în stoc.

O bună parte din aceştia vor rămâne în exploataţii pentru creştere, iar peste 30.000 de exemplare aşteaptă să fie cumpărate la toamnă, atunci când samsarii vor pregăti loturile pentru livrări externe. În aceste moment este greu de estimat care va fi preţul de cumpărare oferit de intermediari.

Pe sexe şi alte tipuri de clasificare, fermierii sătmăreni mai deţin 4.870 de berbeci de reproducţie, 30.000 de femele din anul 2013 şi 6.150 de alte ovine, ceea ce poate însemna că acestea din urmă sunt animale care vor lua drumul abatoarelor la toamnă.
Ca urmare a cifrelor de mai sus se poate afirma că nici după 25 de ani de la evenimetele din Decembrie 1989, în judeţ nu s-a atins numărul oilor existente în Satu Mare, când efectivele de ovine erau la aproximativ 300.000 de capete.

Este aproape sigur în schimb că la noi în judeţ sunt atâtea oi câte sunt în toată Ungaria, ţara în care scade interesul faţă de această specie zootehnică.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns