Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Daniel Barenboim – 50 de ani de fidelitate față de Filarmonica din Berlin

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Daniel Barenboim
Daniel Barenboim

Dirijorul și pianistul argentiniano-israelian Daniel Barenboim a serbat miercuri cei 50 de ani de fidelitate față de Filarmonica din Berlin, relatează EFE.

Un concert extraordinar, transmis online și în săli de cinema din întreaga Europă, este ‘tortul’ prin care pianistul amintește de momentul iunie 1964, când s-a așezat pentru prima dată la pian în fața acestui auditoriu. Daniel Barenboim (născut la Buenos Aires în 1942) avea 21 de ani, iar noul sediu al Filarmonicii, opera arhitectului Hans Scharoun, se inaugurase de puțin timp.

În cei 50 de ani care au trecut, Barenboim, acum în vârstă de 71 de ani, a devenit unul dintre cei mai renumiți dirijori, cu aproape tot atâtea premii în domeniul muzical și pentru angajamentul său politic, printre care Premiul Grammy, pentru înregistrarea operei Tannhäuser de Wagner (Daniel Barenboim, Staatskapelle și corul Staatsoper, 2003) și Premiul pentru Concordie al Fundației Príncipe de Asturias (2002), pentru munca sa în favoarea păcii în Orientul Mijlociu.

Împreună cu palestinianul Edward Said, a fondat în 1999 orchestra West-Eastern Divan, aducând laolaltă tineri muzicieni din Israel și din țările arabe. În 2014, a pus piatra de temelie a ceea ce va fi o academie muzicală și reședință pentru tinere talente din Orientul Mijlociu, la Berlin.

Daniel Barenboim a făcut incursiuni în lumea tangoului (un disc intitulat ‘Mi Buenos Aires Querido’), în muzica braziliană, acompaniat de Milton Nascimento, și în jazz, cu albumul intitulat ‘Tribute To Ellington’.

La pupitrul prestigioasei orchestre Staatskapelle Berlin, Daniel Barenboim a deschis în 2013 cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional ‘George Enescu’, la București.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns