Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Animalele lui Zoldeşi Emeric din Becheni au produs pagube în culturile de 5.000 de lei

Oi si capre
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Turmă de oi şi capre
Turmă de oi şi capre

Proprietarul animalelor nu vrea să plătească daunele

De o bună vreme pagubele produse culturilor agricole de animalele sălbatice nu sunt recuperate de păgubiţi. Iată că există situaţii în care nici pagubele produse de animalele domestice nu sunt recuperate. Într-o asemenea situaţie se află Bartha Alexandru, din comuna Săuca, sat Becheni, care a sesizat primăria şi poliţia asupra pagubelor produse de animalele lui Zoldeşi Emeric.

Cel reclamat nu este dispus să plătească daunele produse.
La redacţie am fost vizitaţi zilele trecute de Maria Bartha, cu ochii în lacrimi. Ea este soţia celui care a reclamat pagubele produse de animalele lui Zoldeşi Emeric, în culturile de primăvară. Pe un ton de profundă disperare femeia ne-a solicitat sprijinul în lămurirea acestei situaţii.

Reclamanta ne-a lăsat la redacţie copii ale două procese verbale de evaluare, dar şi a unei adrese transmisă petentului de Postul de Poliţie Săuca. Pagubele produse mai ales în parcela de porumb sunt evaluate la nivelul cheltuielilor înregistrate cu pregătirea terenului, sămânţa utilizată şi semănat.

Iată paseje din cele două procese verbale de evaluare a pagubelor. Procesul verbal datat 2 iunie semnalează printre altele: “Comisia formată din primar Marian Gheorghe, viceprimar Kapitany Attila şi Luica Florian Daniel – consilier local s-a deplasat împreună cu proprietarul terenului şi a constatat următoarele – Domnul Bartha Alexandru utilizează o suprfaţă de 2 ha de teren arabil în parcela “Iboyas” şi 0,50 ha teren arabil în parcela “Pusztahegy”, însămânţate cu porumb.

Cultura a fost distrusă de către porcine prin mâncarea seminţelor de porumb din ambele parcele. Culturile au fost distruse în toalitate…estimăm paguba la preţul de 4.000 de lei”. Cel de al doilea proces verbal datat 16 iunie se referă la paguba de pe 40 ari de floarea-soarelui aparţinătoare aceluiaş reclamant.

Comisia de evaluare a pagubelor a avut componenţa menţionată mai sus şi a consemnat printre altele: “…Terenul în cauză a fost semănat cu floarea-soarelui. Cultura a fost distrusă în proporţie de 90% fiind păşunată de ovine. Din aprecierile noastre la o producţie de 2.000-2.500 kg floarea-soarelui la hectar, paguba este de 1.000 de lei…”.

Încă înaintea confirmării pagubelor de către comisia locală constituită în acest scop, păgubitul a depus reclamaţie la Postul de Poliţie Săuca. Şeful postului de poliţie Săuca face următoarea propunere: “…dacă în urma evaluării pagubei între dv. şi Zoldeşi Emeric nu intervine înţelegerea, va fi necesar să vă adresaţi pe cale civilă la Judecătoria Carei”. Comentariile sunt de prisos.

Contactat telefonic primarul Gheorghe Marian a confirmat pagubele. Aşa cum ne-a spus, a încercat să fie mediator între părţile aflate în conflict, dar se pare că până la redactarea acestor rânduri Zoldeşi Emeric nu este de acord să plătească pagubele produse de porci şi de oi. Într-o asemenea situaţie doar instanţa de judecată poate lămuri lucrurile pe seama probelor care pot fi administrate în cauză. Până atunci păgubitul rămâne cu daunele.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

Lasă un răspuns