Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Interdicția de 3 ani din Legea ANI se aplică pentru toate funcţiile eligibile, precizează CCR

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Interdicția de a ocupa a funcție pe o perioadă de trei ani în cazul celor declarați incompatibili sau în conflict de interese se aplică tuturor funcțiilor eligibile prevăzute de Legea 176/2010, și nu doar funcției deținute la momentul respectiv, este interpretarea dată sintagmei “aceeași funcție”, în urma unei decizii de joi a CCR, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

CCR a statuat, potrivit acelorași surse, că sintagma “aceeași funcție” de la art. 25 alin. 2 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice se interpretează în sensul “orice funcție eligibilă” dintre cele enumerate la art. 1 din același act normativ, unde sunt prevăzute toate categoriile de persoane, respectiv 39, care au obligația declarării averii și intereselor.

CCR a luat joi în discuție excepția de neconstituționalitate a art. 25 alin. 2 din Legea 176/2010 ridicată de deputatul Steluța Cătăniciu.

Art. 25 alin. (2) prevede: “Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns