Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pepenii din Valea lui Mihai au pătruns în pieţele sătmărene

Prima producție de anul acesta poate fi vândut[ cu 10 zile mai repede decât în 2013
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Prima producție de anul acesta poate fi vândută cu 10 zile mai repede decât în 2013
Prima producție de anul acesta poate fi vândută cu 10 zile mai repede decât în 2013

Pepenii în nord-vestul României, mai exact din localitatea Valea lui Mihai, județul Bihor, au apărut în piețele din municipiul Satu Mare. Vremea favorabilă a înlesnit coacerea lor, anul acesta prima producție putând fi scoasă la vânzare cu 10 zile mai repede decât în anul 2013.

Sâmbătă, 5 iunie, Nagy Andrei a adus în Piața Someș o tonă și jumătate de pepeni atât verzi cât și galbeni, culeși de pe propria plantație pentru sătmărenii care de 40 de ani îl cunosc și au încredere în marfa lui. Prețul momentan este 3 lei/kilogram, dar comerciantul este optimist spunându-ne că în luna august aceștia se vor ieftini cu un leu.
Într-un material recent apărut în cotidianul nostru am prezentat cum trebuie să procedezi pentru a transforma cultivatul pepenilor verzi într-o afacere profitabilă. Lubenița în perioada de vară este unul dintre cele mai cumpărate fructe, consumatorii preferându-l deoarece conține foarte multă apă ceea ce conferă o senzație revigorantă.

Locurile pentru vânzare au fost ocupate încă de la mijlocul lui iunie

Încă de la mijlocul luni iunie au fost ocupate toate cele șase locuri autorizate de Primăria municipiului Satu Mare pentru comercializare. Însă adevăratul gust dulce autentic românesc al fructului poate fi gustat de abia acum când încep să apară primii comercianți autohtoni în piețele din orașul nostru.
Dacă în prima perioadă a verii pepenele verde se vindea la 4 lei/kilogram în majoritatea locațiilor, acum prețul acestora a scăzut la 3 lei pe kilogram. Nagy Andrei cultivă pepeni de 40 de ani și ne mărturisește că prețurile diferă de la an la an în funcție de perioada în care fructele ajung la maturitatea de consum. “Mă bucur foarte mult că anul acesta vremea a fost una favorabilă. Noi, cei din localitatea Valea lui Mihai, ne putem deja mândri cu prima recoltă din acest an. Spre deosebire de 2013, acum am ieșit la vânzare cu 10 zile mai repede. La ora actuală prețul pe kilogram este 3 lei, prin data de 15 iulie va fi 2,5 lei și în luna august prețul nu va sări de 2 lei. Pepenele galben se vinde la 5 lei/kilogramul“, a declarat Nagy Andrei.
Pe o suprafață de 6 hectare de teren acesta cultivă patru soiuri diferite de pepeni verzi și trei soiuri de pepeni galbeni. Folosind tehnologie modernă, răspunde cerinței de pe piață fără nicio problemă.“Vând  în două piețe la Satu Mare. Am cultivat pe 6 hectare de teren mai multe soiuri de pepeni alegându-le în funcție de perioada de creștere pe care o au: 75 de zile, 70 de zile și respectiv 60 de zile”, povestește Nagy Andrei.
Pentru a servi cât mai mulți sătmăreni cu lubeniță, acesta a adus într-un singur transport o tonă și jumătate de marfă. În zona Spitalului Județean Satu Mare și la Piața Numărul 1 oamenii deja cunosc marfa și poftesc cu încredere și fără nicio urmă de îndoială cu privire la autenticitatea produsului.
“Sunt clientă fidelă, de ani buni tot cumpăr de aici. O gust de fiecare dată și tot timpul pot să îmi dau seama când e crescută în pământul nostru sau când e din import. Foarte bună ca de fiecare dată, nu am ce să comentez”, ne spune o clientă.
Cum nu se poate ca toată lumea să fie mulțumită există și clienți care nu se încumetă să cumpere, găsind felurite motive sau fiind absorbiți de ideea generală că produsul poate fi importat. “Am dorit iniţial să cumpăr o jumătate dar mi s-a părut puțin făinoasă și am renunțat. Cu siguranță din cauza căldurii se face așa”, a declarat un cumpărător.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns