Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ponta dă de înţeles că primarii vor putea majora impozitele locale cu până la 50%

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Victor Ponta; Toţi primarii spun că vor mai multă autonomie locală
Victor Ponta; Toţi primarii spun că vor mai multă autonomie locală

Premierul Victor Ponta sugerează că impozitul ar putea să nu mai fie majorat pentru maşinile cu motoare mici, chiar dacă taxa anuală este mică, ca o măsură “de stânga” indicată că ar fi susţinută şi de liberali, dar că primarii vor putea majora impozitele cu până la 50%, pentru autonomie locală.

Modificările Codului Fiscal vor fi prezentate, miercuri, Guvernului şi discutate apoi cu reprezentanţii mediului de afaceri, urmând să fie implementate pe măsură ce sunt discutate cu toţi actorii sociali, a mai declarat premierul Ponta, precizând că aceste modificări sunt deja dezbătute cu BNR şi FMI.

“Discursul ăsta populist că să nu creştem nicio taxă, preşedintele de fiecare dată vrea să dăm mai mult undeva. Dăm mai mult dacă avem mai mult. Ideea e următoarea: sunt zone în care evident că vor creşte anumite taxe, sunt zone unde scad taxe (…) Şi eu am spus, eu fiind de stânga, am văzut că şi liberalii sunt de stânga ca şi mine, să nu se mărească nicio taxă la maşinile cu capacitate cilindrică mică. Asta e o măsură de stânga, să-i laşi pe cei cu maşini cu motoare mici, să nu mărească taxele. Ideea este însă că acum taxa anuală este de 15 euro, care este o taxă mică. O lăsăm aşa, e în regulă, sunt un guvern de stânga, mă sprijină liberalii care sunt tot de stânga, să impozităm doar pe cei cu maşini cu cilindree mai mari”, a spus Ponta la România TV, citat de Mediafax.

El a arătat însă că persoanele fizice vor plăti impozit ca şi o companie dacă, de exemplu, au un bloc în care efectuează diverse operaţiuni, urmând să fie stabilit ce se va întâmpla cu persoanele fizice autorizate care au sediul social în locuinţă.

Premierul a mai afirmat însă că va fi menţinută ideea ca primarii să aibă posibilitatea să majoreze impozitele cu până la 50%, faţă de doar maximum 20% în prezent, pentru o mai mare autonomie locală. El a precizat în acelaşi timp că, astfel, Guvernul va putea aloca mai puţini bani autorităţilor locale din cotele defalcate din TVA.

“Autorităţile locale, voia doamna Petrescu să propună, să aibă mult mai multă autonomie în sistemul de taxe şi de impozite. Pentru că sunt comunităţi mai bogate, care (…) pot să aibă venituri mai mari, sunt localităţi mai sărace. (…) Vorbim de o limită în care autoritatea locală are voie să-şi indexeze sau nu impozitele. (…) Toţi primarii spun că vor mai multă autonomie locală, dar la taxe umblă Guvernul. (…) Dacă le dau mai multă autonomie privind taxele, sigur că repartizăm mai puţin din cotele defalcate de TVA. Atâta timp cât noi susţinem servicii importante, cum sunt educaţia, sănătatea, marea infrastructură”, a declarat premierul.
Vineri seara, agenţia Mediafax a anunţat că, potrivit proiectului noului Cod Fiscal, persoanele fizice care deţin clădiri cu o altă destinaţie decât cea de locuinţă vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe maşini va fi majorat semnificativ, de două ori şi jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare maimari impozitul urmând însă să scadă.

Mediafax a mai anunţat că impozitele şi taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani în funcţie de inflaţie, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării, şi vor putea fi majorate în fiecare an cu până la 50% faţă de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.

Sâmbătă, Ministerul Finanţelor a anunţat că a retras, la solicitarea premierului Ponta, proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

4 comentarii

  1. Reduceti numarul primariilor din tara!Azi,sunt comune cu 1000
    (o mie!) de locuitori ,sau mai putin!Din toate satele s-au facut comune care au angajati,au consilieri (platiti),astfel ca s-a inzecit numarul functionarilor din comunele Romanicai!Aici sunt banii dumneavoastra!! Nu mai puneti la socoteala si furaciunile alesilor locali care au crescut in progresie geometrica?!

  2. sa maresti taxele la masini de 2,5 ori iar la constructii de 20 de ori- de la 0.1% la 2% este aberant;am votat cu ei si mi-e rusine, nu au facut decat sa creasca taxe,sa introduca altele noi,sa-si mareasca salariile lor si bugetarilor,nr. politistilor,functionarilor,a crescut in loc sa scada,iar al medicilor si asistentelor a scazut-EXACT PE DOS

  3. Astia nu stiu /cunosc altceva decat taxe si impozite !!!. Asa trebe romanului daca pe acestia i-au ales !. Platiti fratilor si tineti-i pana nu veti avea ce pune pe masa sau acoperis deasupra capului, si atunci poate o sa va vina mintea la cap !. Astia nu ne conduc, ci ne jecmanesc si ne jefuiesc ca sa aiba ce risipi cat mai mult. Pe acestia trebe alungati/spanzurati si NU votati !

Lasă un răspuns