Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

202 profesori din judeţ au participat la examenul de definitivat

Examenul s-a desfășurat la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu"
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Examenul s-a desfăşurat la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu"
Examenul s-a desfăşurat la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”

Luni, 14 iulie profesorii din toată România au susţinut examenul de definitivat. În judeţul Satu Mare la această probă s-au înscris 211 profesori, din care 202 au fost prezenţi.

Pe parcursul desfăşurării probei scrise, 21 de candidaţi s-au retras, iar  2 au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă. Mai pe românește, au fost prinși în timp ce copiau.

Nota de promovare este 8

Examenul s-a desfășurat la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”. Părerile dascălilor au fost împărţite. Unii s-au arătat mulţumiţi de dificultatea subiectelor, considerând că a fost uşor, iar alţii au fost de părere că nota de promovare putea să rămână 7, nu 8 cât este în prezent.
Stresul şi emoţiile i-au părăsit pe elevii absolvenţi ai claselor a VIII-a şi a XII-a, iar acum a venit şi rândul profesorilor. Aceştia şi-au măsurat cunoştinţele la examenul de definitivat
În prima zi a săptămânii, dascălii au aşteptat cuminţi la poarta Colegiului Naţional “Mihai Eminescu“ pentru a intra în sălile de examen. Educatoare, învăţătoare, profesori sau profesoare, cu toţii au aşteptat cu emoţii intrarea la examenul de definitivat, cel care le oferă siguranţa locului de muncă. Acest examen este necesar de susţinut de către orice cadru didactic la trei ani după intrarea în sistemul de înv[ţământ.  De cele mai multe ori, în urma experienţelor din anii trecuți, examenul s-a dovedit a fi o piatră grea de încercare pentru mulţi profesori.
Proba scrisă a conţinut subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei. Candidaţii au avut la dispoziţie, pentru redactarea lucrării, patru ore. Aceştia au intrat în săli la ora 8.45, au început examenul la ora 9.00 şi au ieşit din săli la ora 13.00.
Procentul mic de promovabilitate al examenului de definitivat a fost explicat la fiecare sesiune prin prisma notei pe care profesorii o au de obţinut. După ce procentul de promovabilitate în anul 2013 a fost de 51,26% la nivel naţional, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis ca anul acesta nota minimă de promovare a examenului de definitivat să urce de la nota 7 la nota 8. În Satu Mare, anul precedent, rata de promovabilitate a acestui examen în Satu Mare a fost de aproximativ 50%.

Standard greu de atins

Profesorii sătmăreni consideră standardul mult prea sus şi mult prea greu de atins. “Doresc să mă specializez pe postul de educatoare. Examenul a fost destul de greu, dar dacă ai învăţat nu ai cum să nu obţii nota necesară. Din punctul meu de vedere nota de trecere a acestui examen de definitivat putea să rămână tot şapte, ca anul trecut. Cei de la Ministerul Educaţiei puteau să se gândească că după acest examen urmează cel de titularizare şi gradele. În această perioadă o presiune foarte mare se pune pe noi“, ne povesteşte o doamnă proaspăt ieşită din sala de examen.
Alte persoane nu sunt deranjate de ştacheta ridicată atât de sus, aceştia afirmând că doar în acest fel se poate face o selecţie între profesorii care se dedică acestei meserii şi ceilalţi. “A fost greu, nu pot contesta acest lucru. Trebuia să scrii mult pentru a dovedi că ai cunoştinţele necesare astfel încât să poţi transmite şi tinerilor ceea ce tu cunoşti. Am învăţat pentru că iubesc ceea ce predau, îmi iubesc munca şi sunt realistă în privinţa misiunii mele. E normal ca nota să se fi ridicat, doar aşa se va putea vedea cine este profesor cu adevărat şi cine nu“, a declarat o profesoară.
O parte a lucrării a fost pentru majoritatea cadrelor didactice un test în adevăratul sens al cuvântului. Psihopedagogia nu este segmentul de bază pentru mulţi dintre ei, aşa că multora le-a dat bătăi de cap. “Vorbesc în numele meu, dar cred că şi în numele colegilor mei. Psihopedagogia m-a pus în încurcătură, dar sper ca rezultatul să fie unul pozitiv“, ne spune un dascăl.
Comisiile constituite în cadrul examenului naţional de definitivare în învaţământ sunt compuse din cadre didactice universitare, av]nd cel puţin titlul ştiintific de doctor şi din cadre didactice din învăţământul preuniversitar, av]nd cel puţin gradul didactic II. Preşedinţii comisiilor sunt cadre didactice universitare.
Rezultatele vor fi afişate în 19 iulie. Între 19 si 23 iulie vor fi înregistrate şi soluţionate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi afişate în 24 iulie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns