Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Asistenții persoanelor cu handicap își primesc banii cu întârziere

Prefectul Eugeniu Avram a sustinut o sesiune de audiente
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Prefectul Eugeniu Avram a sustinut o sesiune de audiente
Prefectul Eugeniu Avram a sustinut o sesiune de audiente

Marți, 15 iulie, la ora 10 în Sala Mică de Ședințe a Palatului Administrativ, prefectul Eugeniu Avram a ținut o ședință de audiențe.

Pe listă au fost trecute 6 persoane cu diferite probleme, din care 4 s-au prezentat la audiențe.
Mariana Balog, din Medieșu Aurit a venit la audiențe pentru că nu a primi indemnizația pentru asistenții personali, în cazul acesta asistentul fiind soțul ei Dumitru Balog. Soțul este asistentul personal al fetiței lor care suferă de diabet și este dependentă de insulină.
Ea a spus că de două luni nu au mai primit banii, iar în cazul în care se primesc bani, această sumă acoperă doar o lună nu toată suma care în mod normal ar trebui primită.

Am discutat cu Silviu Zetea, primarul comunei Medieșu Aurit. El a precizat că este la curent cu această problemă, acesta nefiind un caz unic. Conform celor spuse de el sunt aproximativ 50 de persoane în această situație. Asistentul social, care în general este un membru al familiei este trecut ca și angajat al primăriei și primește salariul minim pe economie, care de la 1 iulie este de 900 de lei.
Primarul a declarat că plățile care se fac în aceste cazuri se încadrează într-un plafon de salarii pentru asemenea cazuri, plafon care trebuie aprobat de către Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) și Ministerul Finanțelor. Până în acest an sumele erau alocate în întregime de către Guvern și distribuite prin Ministerul Finanțelor, dar începând cu anul 2014, Guvernul suportă 75% din cheltuieli, restul de 25% fiind responsabilitatea primăriilor.
Sumele de bani trebuie să se încadreze în plafonul aprobat de DGFP. Problema în Medieș este că sumele de la Guvern nu s-au alocat, iar plafonul aprobat este sub nivelul necesarului. O altă problemă este numărul mare de persoane din comuna Medieș care au deptul de a beneficia de aceste ajutoare.
Silviu Zetea a declarat că pe ultimele 2 luni s-au alocat niște sume pentru a reduce din decalaj. El a spus că deși s-au făcut cereri pentru a primi banii necesari pentru efectuarea plăților încă banii nu au fost alocați.

Mai multe în ediția tipărită disponibiă la chioșcurile de ziare sau în ediția electronică (abonament  PDF).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns