Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ponta regretă că a mers la Cotroceni: Când te bagi în cocină, te mănâncă porcii!

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Premierul Victor Ponta a afirmat că a greşit atunci când a mers, luni, la o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, deoarece a gândit instituţional că între structurile statului trebuie să existe respect, dar a ajuns la concluzia că “atunci când te bagi în cocină, te mănâncă porcii”.

“Îmi pare rău şi am făcut o greşeală că m-am dus la Cotroceni. Eu am gândit instituţional că între instituţii trebuie să existe respect, dar m-am învăţat: când te bagi în cocină, te mănâncă porcii !”, a spus Ponta, în şedinţa de guvern.

El a arătat că, în luna decembrie, va trebui restabilit prestigiul instituţiei prezidenţiale, relatează Mediafax.

Premierul a adăugat că România este o ţară în care “EBA (Elena Băsescu – n.r.) şi Udrea se pricep mai bine la economie decât cei de la Harvard”, dar că vrea să transmită un mesaj pentru toţi tinerii pregătiţi din România, “că EBA şi Elena Udrea sunt doar o parte a acestei societăţi”.

“Îmi pare rău pentru doamna Petrescu, eu cred că a făcut bine că s-a întors în ţara în care doamna EBA şi doamna Udrea se pricep mai bine la economie decât cei de la Harvard, dar eu cred sincer, şi vreau să dau un mesaj către toţi tinerii pregătiţi din România, că doamna EBA şi doamna Udrea sunt o parte a acestei societăţi, însă cei mai mulţi sunt cei care apreciază profesionalismul şi, din punctul ăsta de vedere, succes tuturor celor tineri”, a transmis Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a întrebat-o, luni, în consultările de la Cotroceni, pe Ioana Petrescu, ministrul de Finanţe, unde a terminat studiile, precizând că se aştepta de la aceasta la argumente gen Roubini, un economist care a terminat Harvardul, la fel ca şi ea.

“Doamna ministru, se colectează suplimentar, din creşterea economică, atât? Dar bănuiesc că aţi observat că Germania, Franţa, Italia, au intrat în declin şi asta ne va afecta”, a spus Băsescu.

Replica Ioanei Petrescu a venit imediat: “Un motiv în plus să relaxăm fiscal şi să încurajăm firmele să angajeze şi să investează mai mult”, a spus aceasta, vizibil emoţionată.

“Doamnă, am zis că… Unde aţi zis că aţi terminat? La Harvard, la Oxford?”, i s-a adresat Băsescu.
“La Harvard”, a răspuns Petrescu.

“Roubini, economist de Harvard. Mă aşteptam la argumente de genul lui”, i-a spus preşedintele ministrului de Finanţe.

Preşedintele Băsescu i-a mai spus ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, că argumentele acesteia în favoarea reducerii CAS sunt cele pe care le aduce orice parlamentar care nu ştie despre ce este vorba.

Încă de la începutul discuţiei de la Cotroceni, şeful statului le-a reproşat premierului Victor Ponta şi ministrului Finanţelor că nu au prevăzute surse din care să acopere “gaura” produsă de scăderea CAS cu 5% şi a spus că văzute “tentativa de punere în dezbatere publică a noului Cod Fiscal”, care prevedea taxe suplimentare.

 

Premierul insistă pe reducerea CAS

 

Contribuţiile de asigurări sociale vor scădea “evident” de la 1 octombrie, a declarat premierul Victor Ponta, precizând că măsura este susţinută de mediul de afaceri şi poate contribui la fiscalizarea locurilor de muncă în actualul context economic favorabil.

Reducerea CAS este acoperită contabil din creşterea accizei, taxa specială pe construcţii şi încasări suplimentare inclusiv pe baza noii Legi a insolvenţei, dar economia nu necesită doar contabilitate, ci şi un pic de minte care uneori lipseşte “la cel mai înalt nivel”, a afirmat premierul Ponta.

“Ministrul Voinea mă întreba dacă preşedintele ştie că acea reducere a deficitului, faimosul MTO pe care l-a învăţat toată lumea aşa deodată, este trecut şi în Legea bugetului de stat, şi în Strategia fiscal-bugetară, nu era ceva rău. Ceea ce românii nu ştiu este că e o decizie criminală, antiromânească, a preşedintelui Băsescu – Polonia şi Ungaria ajung la aceleaşi ţinte de deficit structural în 2018, nu în 2015, Franţa, Italia, Portugalia, toţi ceilalţi, în 2017 -. Băsescu a vrut 2015, ca «după noi, potopul». Strict ca sustenabilitate – m-am uitat încă o dată pe toate datele – avem anual o încasare suplimentară de 2,6 miliarde din creşterea accizei, 1,5 miliarde din taxa specială pe construcţii şi, am verificat şi acum, faţă de anul trecut, la venituri curente, pe primele şase luni avem 3 miliarde de lei în plus. Deci, dacă e vorba de contabilitate, acoperim contabil, doar că economia nu e doar contabilitate, mai e şi un pic de minte care uneori lipseşte la cel mai înalt nivel”, a spus Ponta în şedinţa de guvern.

El a făcut referire din nou şi la veniturile care ar urma să fie atrase pe baza noii Legi a insolvenţei, statul având de recuperat 41 miliarde lei de la firme în insolvenţă, şi din reorganizarea ANAF.

“Dacă nu facem acum reducerea CAS, cu creştere economică, încasări suplimentare şi venituri certe, înseamnă că nu o să mai putem să o facem niciodată”, a spus Ponta.

Premierul a mai arătat că evaziunea fiscală la CAS a crescut de la 10 la 19 miliarde lei când Guvernul Boc a mărit contribuţiile de asigurări sociale.

El a afirmat că reducerea CAS reprezintă o măsură bună, dar şi sustenabilă, fiind discutată cu mediul de afaceri, din partea cărora există susţinere, cu Banca Naţională şi partenerii financiari internaţionali, care atenţionează că taxarea muncii este încă acel capitol la care România nu este competitivă.

Premierul a susţinut totodată că investiţiile străine directe sunt în creştere, iar în primele patru luni ale anului sunt înregistrate 88.000 locuri de muncă în plus, trend care va fi însă stimulat dacă CAS vor fi reduse.

Marţi, premierul a estimat că CAS vor fi reduse la angajator cel mai târziu la 1 ianuarie dacă preşedintele Traian Băsescu atacă proiectul de lege la Curtea Constituţională.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns