Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Un avion cu 295 de persoane la bord s-a prăbuşit în Ucraina. Avionul, doborât de o rachetă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un avion Boeing 777 al Malaysian Airlines, cu 295 de persoane la bord, s-a prăbuşit în estul Ucrainei, conform unor surse din instituţia rusească de control al traficului aerian, citată de agenţiile de ştiri ruseşti. Aeronava care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, s-a prăbuşit la frontiera dintre Ucraina şi Rusia, afirmă surse citate de Reuters.

UPDATE: 21.50 Preşedintele Băsescu cere ca şi experţi ai UE să participe la ancheta privind accidentul

Preşedintele Traian Băsescu este “consternat” de tragicul eveniment petrecut joi în spaţiul aerian al Ucrainei şi cere clarificarea imediată a condiţiilor în care s-a petrecut accidentul aviatic, solicitând ca experţi UE să participe la anchetă alături de autorităţile ucrainene.

Administraţia Prezidenţială a transmis un comunicat de presă referitor la accidentul aviatic petrecut joi în spaţiul aerian al Ucrainei.

“Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, este consternat de tragicul eveniment petrecut joi, 17 iulie a.c., în spaţiul aerian al Ucrainei în care a fost implicată o aeronavă Malaysia Airlines cu 295 de persoane la bord. Domnul preşedinte Traian Băsescu cere clarificarea imediată a condiţiilor în care s-a petrecut tragicul accident şi solicită ca experţi ai Uniunii Europene să participe la anchetă alături de autorităţile ucrainene”, se arată în comunicat.

UPDATE: 21.30 Ponta: E o tragedie. Încercăm să aflăm dacă e şi vreun român

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, în judeţul Arad, că prăbuşirea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines în Ucraina este o tragedie şi că în acest moment nu are nicio informaţie privind existenţa unor pasageri români la bordul aeronavei, transmite corespondentul Mediafax.

“Am auzit de accidentul aviatic, ministrul Transporturilor a vorbit cu mine când eram în maşină dinspre Timişoara, o să încercăm să aflăm dacă e şi vreun cetăţean român. În acest moment nu avem niciun fel de informaţii. E o tragedie”, a spus Victor Ponta.

Direcţia purtător de cuvânt şi comunicare a MAE a transmis joi precizări de presă cu privire la avionul aparţinând companiei Malaysia Airlines prăbuşit în Ucraina.

“Misiunile diplomatice ale României de la Haga, Kuala Lumpur şi Kiev, în urma instrucţiunilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe al României, au iniţiat demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii de informaţii referitoare la incident, cât şi cu privire la posibila existenţă a unor cetăţeni români la bordul aeronavei de linie aparţinând companiei «Malaysia Airlines», care efectua zborul Amsterdam – Kuala Lumpur”, menţiona sursa citată.

UPDATE: 20.45: Printre victime se numără 23 de cetăţeni americani

Printre victimele accidentului aviatic produs joi în estul Ucrainei se numără 23 de cetăţeni americani, informează postul ucrainean de televiziune TCN, citat de RIA Novosti.

‘La bordul avionului Boeing-777 care zbura din Malaezia se aflau 23 de cetăţeni ai SUA’, se spune în comunicatul difuzat de televiziunea ucraineană.

Anterior, consilierul Ministerului de Interne al Ucrainei, Anton Gheraşenko, a notat pe pagina sa de Facebook că în accidentul aviatic produs în estul Ucrainei au murit ‘aproape 300 de oameni’.

UPDATE: 20.35: Numeroşi olandezi se aflau în avionul prăbuşit în Ucraina

Numeroşi cetăţeni olandezi se aflau la bordul avionului malaysian decolat de pe Aeroportul Schiphol din Amsterdam şi prăbuşit în estul Ucrainei, anunţă ministrul olandez al Justiţiei, citat de AFP.

“La bord se aflau numeroşi olandezi”, a declarat Ivo Opstelten, ministrul olandez al Justiţiei, la televiziunea NOS.

“Nu pot spune cu precizie câţi erau. Sunt profund şocat de imaginile oribile cu fragmente ale fuselajului prezentate de presă”, a spus oficialul olandez.

UPDATE; 20.30: – Miliţiile separatiste şi pompierii au recuperat cutiile negre ale avionului

Miliţiile separatiste şi pompierii sosiţi la locul prăbuşirii avionului de pasageri, în estul Ucrainei, au recuperat cutiile negre ale aeronavei, afirmă surse citate de CNN.

La locul prăbuşirii, în zona Grabov, în apropierea oraşului Şahtarsk (Doneţk), s-au deplasat membri ai miliţiilor rebele şi pompieri.

Autorităţile ucrainene nu au acces în zona dezastrului aviatic, regiunea fiind sub controlul separatiştilor proruşi.

UPDATE: 20.15: Barack Obama: Prăbuşirea avionului de pasageri în Ucraina este o “tragedie teribilă”

Prăbuşirea avionului este o “tragedie teribilă”, a declarat preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, citat de AFP.

“Administraţia Statelor Unite depune eforturi pentru a stabili dacă la bordul avionului erau cetăţeni americani”, a spus Obama.

“Statele Unite vor oferi orice fel de asistenţă în acest caz. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt la familiile pasagerilor”, a precizat Obama.

UPDATE:  20.10: Putin şi Obama au discutat telefonic despre accidentul aviatic din Ucraina

‘Preşedintele rus l-a informat pe preşedintele SUA cu privire la un raport al controlorilor de trafic aerian, raport pe care l-a primit chiar înainte de convorbirea lor telefonică şi care arată că un avion malaezian s-a prăbuşit în Ucraina’, se precizează în comunicat.

Potrivit ITAR-TASS, Vladimir Putin a exprimat ‘profunde condoleanţe’ premierului malaezian, Najib Razak, în legătură cu prăbuşirea avionului companiei Malaysian Airlines, care a provocat numeroase pierderi de vieţi omeneşti. Putin a transmis cele mai sincere condoleanţe şi rudelor celor decedaţi în accident.

Convorbirea telefonică a celor doi lideri, care era una planificată, a fost consacrată sancţiunilor americane impuse Moscovei ca urmare a rolului său în criza ucraineană, a indicat Casa Albă, potrivit AFP şi Reuters.

UPDATE: 20.10: Echipajul avionului prăbuşit în Ucraina nu semnalase nicio problemă

Echipajul avionului de pasageri al companiei Malaysia Airlines nu a semnalat nicio problemă în timp ce era în spaţiul aerian al Ucrainei, afirmă surse oficiale, citate de AFP.

UPDATE: 20.00: Resturile avionului sunt împrăştiate pe o rază de 15 kilometri

Echipele de intervenţie sosite în zona prăbuşirii avionului malaezian Boeing 777 în Ucraina au găsit resturile în flăcări ale aparatului împrăştiate pe o rază de circa 15 kilometri, împreună cu cadavrele a circa o sută dintre cele 295 de persoane aflate la bord, relatează agenţia Reuters.

Autorităţile ucrainene susţin că avionul a fost doborât de o rachetă antiaeriană ‘Buk’ la altitudinea de 10.000 de metri. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a precizat că armata ţării sale nu a efectuat tiruri cu rachete ucrainene, dar şi separatiştii susţin că nu ar avea vreo responsabilitate, afirmând că sistemele lor de rachete nu pot depăşi altitudinea de 3.000 de metri.

Catastrofa survine după ce săptămâna aceasta au fost doborâte în zona de confruntări armate din estul Ucrainei două avioane ale armatei ucrainene, un aparat de transport An-26 şi unul de atac SU-25, guvernul de la Kiev acuzând direct Rusia pentru doborârea acestora.

Avionul companiei Malaysia Airlines zbura pe ruta Amsterdam — Kuala Lumpur. Prăbuşirea s-a produs în apropierea satului Grabovo, la circa 50 de kilometri de oraşul Doneţk, unde se desfăşoară lupte între armata ucraineană şi separatiştii proruşi.

 UPDATE Premierul Malaysiei, “şocat” de prăbuşirea a două avioane ale aceleiaşi companii în câteva luni

Premierul Malaysiei, Mohd Najib Tun Razak, s-a declarat “şocat” de prăbuşirea avionului companiei Malaysia Airlines, în contextul în care o altă aeronavă a aceleiaşi companii este dispărută din martie în zona Oceanului Indian, relateaz[ Mediafax.

“Sunt şocat de relatările privind prăbuşirea avionului. Vom lansa imediat o investigaţie”, a scris Mohd Najib Tun Razak pe Twitter.

UPDATE Petro Poroşenko nu exclude posibilitatea ca avionul să fi fost doborât

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, nu exclude posibilitatea ca avionul de pasageri prăbuşit în estul Ucrainei să fi fost doborât cu o rachetă, informează AFP.

“Nu poate fi exclusă posibilitatea ca avionul să fi fost doborât cu o rachetă”, a declarat Poroşenko.

UPDATE: Avionul a fost doborât de o rachetă

Avionul de pasageri al companiei Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă, afirmă un consilier din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, citat de Washington Post.

Anton Geraşenko, consilier în Ministerul ucrainean de Interne, afirmă că avionul a fost doborât de o rachetă de tip Buk.

UPDATE: Toţi pasagerii au murit

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines dispărut de pe radare în estul Ucrainei s-a prăbuşit în apropierea oraşului Ciahtarsk, în regiunea separatistă Doneţk, iar cel puţin 285 de persoane au murit, afirmă surse citate de Itar-Tass.

Compania aeriană Malaysia Airlines a confirmat că a pierdut contactul cu avionul Boeing 777.

Conform unor surse citate de Interfax, avionul a dispărut de pe radare în timp ce zbura la altitudinea de croazieră de circa 10.000 de metri.

Potrivit agenţiei Interfax, avionul Boeing 777 decolase de la Amsterdam (Olanda) şi urma să ajungă la Kuala Lumpur (Malaysia).

Avionul s-a prăbuşit în estul Ucrainei, într-o zonă în care mai multe aeronave au fost atacate de către insurgenţi proruşi.

Agenţia Reuters nu poate confirma informaţiile furnizate de Interfax.

Avionul companiei Malaysia Airlines avea la bord 280 de pasageri şi 15 membri ai echipajului.

Accidentul are loc la mai mult de patru luni de la dispariţia unui avion cu 239 de pasageri al companiei Malayisian Arlines. Zborul MH370, care transporta 227 de pasageri de 13 naţionalităţi şi 12 membri ai echipajului, a dispărut pe 8 martie în spaţiul aerian al Vietnamului, autorităţile anunţând ulterior că toţi pasagerii au murit.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns