Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Avionul malaezian putea fi doborât numai de profesionişti, susţine premierul Ucrainei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru a doborî un avion este nevoie de profesionişti, pentru că acest lucru nu poate fi făcut de un grup de ‘gorile bete’, a declarat premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk într-un interviu publicat sâmbătă, sugerând că cei care au lansat racheta sol-aer ce a lovit avionul malaezian prăbuşit joi în estul Ucrainei sunt specialişti ruşi, consemnează agenţia Reuters.

‘Este nevoie de persoane foarte calificate pentru a găsi ţinte şi a lansa rachete’, a spus Iaţeniuk în interviul acordat săptămânalului german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. ‘Este posibil ca aceste persoane să fi venit din Rusia’, pentru că sistemele de rachete antiaeriene ‘nu pot fi operate de gorile bete’, a argumentat el.

Declaraţia lui Iaţeniuk survine după ce şeful contraspionajului ucrainean, Vitali Nada, a declarat că autorităţile de la Kiev dispun de dovezi ce atestă că avionul malaezian a fost doborât de insurgenţi cu ajutorul unor ruşi calificaţi în manevrarea sistemelor de apărare antiaeriană, fără să ofere alte precizări, relatează Agerpres.

Cu o zi în urmă, în timpul şedinţei Consiliului de Securitate al ONU, convocate ca urmare a catastrofei aviatice din Ucraina, ambasadorul SUA, Samantha Power, a vorbit de asemenea despre posibilitatea ca insurgenţii care au doborât respectivul avion să fi fost asistaţi de tehnicieni militari ruşi.

Ucraina va solicita ca republicile separatiste să fie considerate drept “teroriste”

Kievul vrea ca republicile separatiste autoproclamate Doneţk şi Lugansk să fie considerate drept “organizaţii teroriste” de către comunitatea internaţională şi pregăteşte cereri în acest sens.

“Pregătim demersuri juridice la nivel internaţional pentru ca aşa-zisele republici populare Doneţk şi Lugansk să fie recunoscute drept organizaţii teroriste”, a subliniat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko în cursul unei întrevederi cu ministrul olandez de Externe Frans Timmermans.

“Teroriştii trebuie anchetaţi”, a continuat Poroşenko, referindu-se la avionul malaysian doborât joi deasupra teritoriului ucrainean.

O sută nouăzeci şi două de persoane dintre cele 298 aflate la bordul avionului doborât erau cetăţeni olandezi.

Preşedintele ucrainean a deplâns faptul că inspectorii internaţionali prezenţi la locul prăbuşirii sunt împiedicaţi de către separatişti să colecteze probe, relatează Mediafax.

“Această situaţie este inacceptabilă”, a apreciat Poroşenko.

Autorităţile de la Kiev şi de la Kuala Lumpur au denunţat sâmbătă distrugerea unor indicii la locul prăbuşirii, arătându-se astfel îngrijorate în legătură cu eventualele dificultăţi ce ar urma să apară în cursul anchetei.

Premierul olandez: Vladimir Putin trebuie să faciliteze accesul la locul prăbuşirii avionului malaysian

Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să faciliteze accesul la locul prăbuşirii avionului malaysian în estul Ucrainei, într-un teritoriu controlat de rebeli proruşi, pentru ca trupurile neînsufleţite ale victimelor să poată fi evacuate, a cerut sâmbătă premierul olandez Mark Rutte.

“El (Vladimir Putin) trebuie să îşi asume responsabilităţile în privinţa rebelilor”, a declarat Mark Rutte la Haga, după ce a purtat o “conversaţie telefonică foarte intensă cu preşedintele rus”.

“Având în vedere evenimentele de astăzi şi imaginile din această dimineaţă, i-am trimis preşedintelui un mesaj ca să facă uz de influenţa sa asupra rebelilor”, a anunţat premierul olandez.

“Toată lumea a văzut cum resturi ale aparatului, rămăşiţe ale pasagerilor şi lucrurile lor personale sunt în continuare împrăştiate la faţa locului”, a adăugat Rutte, care s-a declarat “şocat” în legătură cu imaginile provenind din Ucraina.

Vladimir Putin a promis, cu o zi înainte, ajutorul său Olandei, potrivit aceleiaşi surse.

A venit timpul ca preşedintele rus “să arate că vrea să ajute”, a afirmat premierul olandez.

Pe de altă parte, Mark Rutte a declarat că a avut contacte cu premierul australian Tony Aboot şi cu cancelarul german Angela Merkel, care la rândul lor sunt de părere că Vladimir Putin trebuie să acţioneze.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Evident ca n-au fost niste “gorile bete” ci niste “profesionisti beti” care ne-au aratat ce pot face atunci cand le ies fumuri din cap, de data asta alegand un avion al unei companii mai cu mai putina influenta mondiala. Nu cred ca a fost rea ideea cu scutul antiracheta iar D-l Putin are raspunsul impotriva cui este facut,evident ca nu impotriva Rusiei ci a Pro…rusiei.

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Orban: Alegerile locale vor fi în 14 sau 21 iunie

Alegerile locale vor avea loc cel mai probabil pe data de 14 iunie, spune premierul interimar Ludovic Orban. Premierul interimar ar vrea alegeri chiar şi mai repede, dar “ar fi o impietate faţă de creştini să organizeze alegerile în 31 mai sau în 1 iunie. 

Cart