Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Iohannis îl invinge pe Antonescu în lupta pentru Cotroceni

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Crin Antonescu şi Klaus Iohannis
Crin Antonescu şi Klaus Iohannis

Klaus Iohannis este cel mai bine clasat candidat al PNL în cursa prezidenţială, arată datele unui sondaj de opinie realizat de IRSOP la comanda PNL, cu o zi înainte de desemnarea candidatului la Prezidenţiale în Delegaţia Permanentă.

Potrivit unui sondaj IRSOP realizat în perioada 10-17 iulie 2014, premierul Victor Ponta ar obţine 32% din voturi, iar liderul PNL, Klaus Iohannis, s-ar situa pe locul doi cu 21%. Pe locul trei s-ar situa Călin Popescu Tăriceanu, ce ar obţine 10%, în timp ce la mare distanţă se află fostul lider al PNL, Crin Antonescu cu doar 6%. La egalitate cu Antonescu se află Cristian Diaconescu şi Mircea Geoană, în timp ce Predoiu ar obţine 5%.

În turul doi, într-o finală Ponta vs. Iohannis, premierul ar obţine 49%, iar primarul Sibiului 43%, procentul celor care spun niciunul sau nu răspund fiind de 8%.

Dacă fostul preşedinte al liberalilor ar intra în turul doi, atunci Ponta ar obţine 53%, iar Crin Antonescu 29%.

Potrivit sondajului, în ceea ce priveşte capacitatea de a atrage votanţi de la alţi candidaţi, preşedintele PNL, Klaus Iohannis ar putea obţine 14% din voturile acestora, în timp ce Antonescu-6%.

În privinţa intenţiei de vot pentru partide, 39% au afirmat că vor vota cu PSD, 18% cu PNL, 11% pentru PDL, 8% -PMP, 6%-PPDD, 4%-UDMR, în timp ce Forţa Civică, Partidul Conservator şi PRM ar obţine 1%.

Sondajul a fost realizat în perioada 10-17 iulie, pe un eşantion de 1400 de persoane şi are o marjă de eroare de +/-2,5%.

Delegaţia Permanentă a PNL, din care fac parte liderii centrali şi locali, dar şi senatorii, deputaţii şi europarlamentarii partidului, va stabili luni prezidenţiabilul PNL.

În condiţiile în care sondajul realizat la comanda actualei conduceri a partidului indică o diferenţă mare (de peste 30 de procente) între Iohannis şi Antonescu, cel din urmă speră să forţeze exprimarea unui vot (eventual secret, pentru ca membrii Delegaţiei Permanente să nu se teamă de repercursiuni). Cu alte cuvinte, desemnarea prezidenţiabilului PNL să nu se facă automat în baza rezultatelor sondajului, ci să se dea şi un vot, să se asume o decizie.

Înaintea şedinţei de luni trebuia să aibă loc, duminică seara, o întâlnire pregătitoare între liderii-cheie ai partidului, în care să se prezinte rezultatele sondajului. Crin Antonescu a anunţat, însă, că refuză să participe la întâlnire. „Nu contest vreun sondaj. Mâine vor fi prezentate (cifrele – n.r.) şi delegaţia va da un vot. Nu am de ce să fac analiză pe sondaje“, a declarat Antonescu, la B1 TV.

Odată stabilit candidatul liberal, va începe procedura pentru desemnarea candidatului PNL-PDL, urmând să fie măsuraţi Cătălin Predoiu şi prezidenţiabilul liberal decis astăzi. După cum au anunţat liderii celor două partide, anunţul final ar trebui să vină pe 4-5 august, când va fi stabilită şi echipa de campanie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

Lasă un răspuns