Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Peste 30 de formații de dansuri la Întâlnirea șvabilor sătmăreni

Corul de barbati ai FDG interpretand Cantecul svabilor satmareni pe scena de la Beltiug
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Corul de barbati ai FDG interpretand Cantecul svabilor satmareni pe scena de la Beltiug
Corul de barbati ai FDG interpretand Cantecul svabilor satmareni pe scena de la Beltiug

Azi, a doua zi a întâlnirii, se desfășoară masa rotundă “Promovarea învățământului cu  predare în limba germană”

Vineri, 15 august, începând cu ora 10 când a fost oficiată Sfânta LIturghie la Biserica romano catolică ce are Hramul “Sfântul Ladislau”, în Beltiug, sub motto-ul “Die Würzeln nicht vergessen” (Să nu ne uităm rădăcinile) au avut loc manifestările ale celei de-a 25-a ediție a Întâlnirii șvabilor sătmăreni.

Organizatorii sărbătorii care se desfășoară timp de două zile (15 și 15 august) sunt Forumul Democrat al Germanilor (FDG) din județul Satu Mare, împreună cu FDG local din Beltiug, FDG din Transilvania de Nord și Primăria din Beltiu . Au sprijinit sărbătoarea Ministerul culturii, Consiliul Județean și Fundația de cooperare economică Transilvania.

La ediția din acest an au participat peste 30 de ansambluri de dans, coruri și majorete din satele șvăbești din județ și din alte județen în care trăiesc etnici germani, din Ungaria, Germania și Polonia. De asemenea, ca de obicei, manifestările se încheie cu un tradițional bal șvăbesc.

Reamintim faptul că, începând cu anul 1990, aceste întâlniri se organizează pe rând, într-un an în județul Satu Mare, în anul următor în Germania.

În ultimii 25 de ani, după prima organizată în 1990 în curtea Bisericii Calvaria, în județul nostru s-au mai organizat  întâlniri în Foieni, Ardud, Urziceni, Tiream, Satu Mare, Petrești, Carei, iar în Germania în Ulm sau Biberach.

Dintre personalitățile județene și locale care au onorat sărbătoarea cu prezența, i-am remarcat pe senatorul UDMR, Pataki Csaba, pe subprefectul Altfatter Tamas, pe președintele Consiliului Județean (CJ), Adrian Ștef, pe vicepreședintele CJ, Riedl Rudolf, pe primarul comunei Ioan Bartok Gurzău, pe consilierii locali, precum și delegațiile din Germania, Ungaria și Polonia. Au mai fost prezenți reprezentanți ai PSD, UDMR și ACL.

Citiți continuarea în ediția tipărită de sâmbătă, 16 august, a Informației Zilei

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns