Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

UE să fie pregătită să adopte măsuri sancționatorii suplimentare în cazul Rusiei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Titus Corlăţean: Abordarea etnicistă a UDMR este depăşită
Titus Corlăţean: Abordarea etnicistă a UDMR este depăşită

Miniștrii de Externe din UE au luat în discuție la Consiliul Afaceri Externe de vineri, la care a participat și șeful diplomației de la București, situația din estul Ucrainei, Titus Corlățean arătând că UE trebuie să pregătească să adopte măsuri sancționatorii suplimentare, dacă Federația Rusă nu va contribui activ la de-escaladarea situației din această țară.

“Șeful diplomației române a arătat că UE trebuie să fie pregătită pentru adoptarea de măsuri sancționatorii suplimentare, în situația în care Federația Rusă nu va contribui activ la de-escaladarea situației. Ministrul Corlățean a subliniat necesitatea angajării Moscovei într-un dialog onest și constructiv, singura modalitate de soluționare politică a actualei crize”, se arată într-un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Conform sursei citate, ministrul român a subliniat discrepanța vizibilă între continuarea livrărilor de tehnică militară rusească către grupurile separatiste și oferta de asistență umanitară pentru Ucraina.

“Miniștrii de externe ai UE au adoptat Concluzii ale Consiliului pe această temă. În acest context, miniștrii au salutat eforturile de asistență umanitară ale ONU și au exprimat intenția Uniunii de a contribui la acestea. Au indicat, totodată, că orice livrare de asistență umanitară, începând cu Federația Rusă, trebuie să se desfășoare în conformitate cu legislația internațională și cu principiile în domeniu și numai cu consimțământul autorităților ucrainene”, precizează MAE.

Șefii diplomațiilor europene au subliniat că orice acțiune militară unilaterală a Federației Ruse în Ucraina, chiar și sub pretextul unei intervenții umanitare, va fi tratată ca o încălcare gravă a legislației internaționale și au reluat solicitarea adresată Rusiei de a opri imediat fluxul de material și personal militar înspre Ucraina, conform comunicatului.

Totodată, indică sursa citată, miniștrii de Externe din UE au solicitat extinderea Misiunii de Observare a OSCE la toate punctele de trecere a frontierei ruso-ucrainene care nu se află sub controlul deplin al autorităților ucrainene și au constatat faptul că motivele aflate la baza regimului sancționator la adresa Federației Ruse — legate de încălcarea gravă a legislației internaționale prin anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea și destabilizarea Ucrainei — sunt încă valide.

“Concluziile adoptate de miniștri fac referire la considerarea unor pași suplimentari în domeniul măsurilor restrictive, dacă situația din teren o va impune. Și-au exprimat regretul față de impunerea, de către Rusia, a măsurilor de interzicere a anumitor importuri din spațiul UE și au solicitat Comisiei Europene să continue analiza impactului acestor acțiuni și elaborarea unor măsuri de răspuns adecvate”, se mai arată în comunicat.

Șefii diplomațiilor europene au lansat un apel tuturor statelor și actorilor din regiune să permită accesul imediat, nerestricționat și în siguranță la locul prăbușirii zborului MH17, în vederea reluării anchetei internaționale și repatrierii trupurilor neînsuflețite nerecuperate încă.

În continuare, miniștrii de externe ai UE au reiterat necesitatea unei soluții politice sustenabile la criza actuală din Ucraina. În acest sens, au exprimat disponibilitatea Uniunii de a găzdui la Bruxelles, în luna septembrie 2014, o reuniune ministerială cu participarea SUA, Ucrainei și Federației Ruse, mai precizează MAE.

Agerpres

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns