Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La Satu Mare, apa are preţ de produs de lux

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Layout 1 copyFaţă de Oradea, sătmărenii plătesc apa cu 25% mai scump

    Despre preţul apei la Satu Mare s-a discutat destul de mult, dar rezultatul este unul singurŞ sătmărenii sunt campioni naţionali  la preţul apei. Pentru un apartament de două camere, în care îşi duc traiul două persoane, s-a ajuns să se plătească în jur de două milioane de lei vechi. Dacă o familie mai are şi un copil căruia îi place să fie curat şi face baie zilnic, se poate plăti mult peste două milioane.

Nu mai vorbim de pensionari. Aceştia, datorită tarifelor practicate, au ajuns să consume apă cu ţârâita. Apa a ajuns produs de lux. Dar acest lucru se petrece doar la Satu Mare.
Spre exemplificare, prezentăm tarifele din judeţele învecinate. De pildă, băimărenii plătesc cu aproape 22% mai puţin pentru aceeaşi cantitate de apă. Astfel că se poate spune că într-un an, în Baia Mare o familie primeşte 3 luni şi jumătate apă gratuit. Sau să zicem că faţă de un sătmărean care plăteşte 20 de milioane, un băimărean plăteşte doar 14 milioane. Cât o pensie lunară.
Preţul apei este uriaş şi în localităţile rurale în care s-a introdus apa. Se invocă investiţiile făcute, dar şi în alte părţi s-au făcut investiţii şi tarifele pentru apa menajeră nu sunt atât de mari.
Ridicat este preţul la Satu Mare şi pentru canalizare. Se socoteşte că atâta apă cât intră în apartamentele oamenilor, atâta şi iese. Şi se plăteşte. Se mai plăteşte şi apa de ploaie, tot la tarife mai mari decât în alte părţi.
Prezentăm spre exemplificare tarifele practicate în alte judeţe. Deţinem un ruşinos record. La Satu Mare, apa are un preţ de produs de lux. Prezentăm câteva date comparative. Aşteptăm explicaţii din partea operatorului, de la Apaserv şi de la toţi cei responsabili cu stabilirea tarifelor la apa care îi jecmăneşte pe sătmăreni.

La Satu Mare apa este mai scumpă cu 2 lei/mc faţă de judeţele limitrofe

 

În continuare vă vom prezenta tarifele pentru apă şi canalizare stabilite pentru consumatorii din judeţele Satu Mare, Maramureş, Bihor, Cluj şi Sălaj.
La Satu Mare, un metru cub de apă costă 4,27 lei, iar canalizarea 3,71 lei/mc. Astfel, la un calcul simplu, vedem că sătmărenii plătesc exact 7,98 lei pentru un metru cub de apă, în timp ce locuitorii judeţului Maramureş plătesc 6,22 lei, cei din Cluj – 6,72, iar bihorenii doar 6,01 lei. 6,72 lei/mc este preţul la apă şi în judeţul Sălaj.
În Cluj şi Sălaj un metru cub de apă costă 3,26 lei, iar canalizarea este 3,46 lei. Clujul şi Sălajul sunt judeţele în care preţul pentru epurarea apei menajere este mai mare decât preţul apei. În Maramureş 3,75 lei este preţul apei şi 2,47 lei canalizarea.
Bihorul este judeţul din Nord Vest cu cel mai scăzut preţ al apei. Aici un metru cub de apă costă 3,93 lei şi 2,08 lei canalizarea.
Preţuri mai mici ca la noi sunt şi în Ungaria. La Nyiregyhaza, preţul apei este 224,8 forinţi pe metru cub (în lei este 3,14) iar canalizarea 289,6 forinţi (4,04 lei). În total, 7,18 lei pe metru cub. Am făcut conversia monedei la cursul actual de 1,4 lei la 100 forinţi. Însă să nu uităm că în Ungaria venitul mediu este de 101.000 forinţi, ceea ce înseamnă 1.414 lei.
După cum puteţi observa, în timp ce noi plătim 8 lei/mc de apă, vecinii noştri achită în jur de 6 lei/mc. Aşteptăm conducerea Apaserv să ne explice de ce plătim noi cu doi lei mai mult la fiecare mc de apă consumată.

 

Mai multe în ediţia tipărită din “Informaţia Zilei” disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

28 de comentarii

  1. cind se emite o factura pentru consumul apei de ce nu corespunde indexul de pe factura cu indexul de pe contor? de ce este nevoie sa plateasca populatia pierderile societatii? de ce este nevoie ca noi populatia sa platim toti directorii inscaunati politic? de ce protecia consumatorului tace milc ca intodeauna? de ce policlinica veche este nu este al statului ci a politicului? sint atitea intrebari fara raspuns. trebuie sa dispara pentru todeauna acest politic bolnav al romaniei al coruptiei si nepasarii populatiei cu ceea ce se petrece in zilele noastre.

  2. Si care e problema? Votati in continuare PSD si veti avea tarife si mai si. Salariile se exclud! Pana la excluderea ,,celorlalti” de la putere toti ati deplans nivelul de trai si abia ati asteptat venirea lui Ponta la putere sa creasca nivelul de trai. Iata ca a crescut in asa fel incat avem un nivel de trai care ne permite un pret la apa ca in Dubai!
    Votati PSD si Victor Viorel Ponta!

  3. din pacate am ajuns noi satmarenii bataia de joc al clanului coica stejerean care inainte de a fii votat d nu primar a promis tare si raspicat ca ne va fii mai bine noua satmarenilor dar din pacate ne este doar foarte rau isi bat un joc de satmareni fara de hal cu aceasta apaserv caracatita care batjocoreste satmarenii ,,,,,,faceti domnilor restructurari de atatia directori care sant pe statul de plata la apaserv cu salarii imense

  4. traiesc in SATU MARE de 65 de ani e greu de inteles cum un oras linistit,numit orasul FLORILOR s-au micul PARIS,a ajuns cuibul excrocilor si mafiotilor,aici s-au gasit linistea cei mai mari banditii,am avut o problema cu apaserv o lucrare a fost facturata de doua ori,timp de o luna am fost purtat zilnic prin birouri,m-am ingrozit ce am vazut.Despre pretul apei,spun ca este exagerat de mare,in SATU MARE,totul se exagereaza,pentru redactarea unei cereri 2 pagini avocatul P.I.a pretins si primit 700 lei,cererea a fost declarata TARDIV,am solicitat restituirea banilor,prin plangere la baroul SATU MARE,insa DECANUL a respins cererea,pe motiv ca tariful a fost corect,as aminti ca sunt pensionar cu handicap de 80 ani cu pensie mica daca erati CORECTI, cu respect fata de lege,beneficiam de gratuitate,va multumesc.

  5. rusine apaserv rusine primariei va bateti joc in ultimul hal de noi oamenii de noi satmarenii nu va este rusine ???facturarea care ati facuto sa luati de pe noi in 4 luni de zile vin 5 facturi de apa?mai puteti fura nu va este frica nici acuma???de ce nu vine apa normal ca pana acum din data de 1 pana in data de 30 de ex?de ce???noi luam de la gura copilului mancare ca sa platim apa pe care voi acesti oameni pe care iam ales si cu siguranta nu i vom mai alege ati scumpito in ultimul hal si ati facut facturarea apei dupa bunul vostru plac rusine sa va fie in numele satmarenilor

  6. APASERV este cuibul mafiotilor aici este locul potrivit unde se pot ascunde cel mai bine si unde pot face tot ce doresc Ia vedeti ce salarii au banditii, dar la acest lucru a contribuit din plin si primarul COICA(vezi sed. de consiliu din ani trecuti)iar acum tov.fac ce vor si nu asculta de nimeniApropo cine-i verisoara lui STEGERAN ……. poate ne spune COIca Atunci despre ce vorbim

  7. PDL a taiat salariile,pensiile dar psd a dat inapoi ca sa avem din ce plati facturile nesimtite la apaserv,impozite,etc.Multumim psd pt. tot;centura promisa de 2x,accize combustibil.Pana cand vreti sa na fraieriti???SATMARENI DESTEPTAREA !!! jos cu ei!!!

  8. Suntem inselati pe fata la plata facturi de apa si va pezint un exemplu:
    La 10 mc de apa consumata platesti si 10 mc de apa livrata prin canalizare, dar faptul ca din cei 10 mc de apa fiecare consumator foloseste apa pentru baut, facut mancare , udat florile, care nu are cum sa ajunga prin canalizare . atunci de ce suntem pusi sa platim cata apa potabila consumam, tot atata apa livrata prin canalizare platim , ceea ce nu este normal. Ar trebui si cei de la protectia consumatorului sa se autosesizeze la acest aspect.

  9. Radule, ma faci sa rad, 48 de lei si faci dus zilnic? Poate la un deget faci dus !!!! Sa-i fie rusine d-lui primar pentru preturile astea ca le lasa asa, el are puterea sa controleze acest lucru, pentru celelalte fapte care merita il laudam, dar pentru asta are o bila neagra.
    Va rugam d-le primar cereti ieftinirea, nu pot sa bage motivul ca au avut investitii. Dau un exemplu: un taximetrist care si-a cumparat masina noua poate sa schimbe tariful ca sa-si recupereze investitia? Nu. Deci……

  10. Vreau sa ii raspund la Vasile ca nu sunt angajat Apaserv. Vreau sa vada si partile bune din Satu Mare. Stii de unde are apa potabila Baia Mare si Oradea?… din lacuri de acumulare, inconjurate de mizerii. Ai bea din asa apa? Este mai ieftina pentru ca ea se aduna din paraie si versanti iar prin cadere ajunge la compania de apa (fara costuri). La noi apa trebuie pompata din foraje de mare adancime.

  11. Dacă preţurile ar fi calculate chiar corect atunci canalizarea ar trebui să fie mai scumpă decât apa potabilă. Cine este de meserie ştie că o staţie de epurare consumă enorm de mult curent şi presupune o mentenanţă foarte costisitoare.
    Eu totuşi consider că preţurile practicate de Apaserv sunt sub limita de cost. Este vorba doar de o analiză strict economică.
    Problema este că noi nu suntem nici Munchen nici Paris. Este logic să ceri mai mulţi bani dacă oferi şi servicii pe măsură. Ceea ce vedem de câţiva ani este că Apaserv este singurul furnizor de apă potabilă şi canalizare din judeţ, şi fiind practic un monopol se comportă ca atare, ca şi Eon sau Electrica

  12. Dupa logica unora oradeanii, clujenii, baimarenii ar trebui sa plateasca impozite mai mari pentru ca la ei in orase sunt drumuri impecabile, parcuri pentru relaxare, locuri de joaca pentru copii precum si alte facilitati de care noi satmarenii trebuie sa recunoastem nu beneficiem!!!

  13. Radule te rog sa ne spui ce calitate are apa. De baut nu bem apa de la robinet asa ca du-te si canta la alta masa!!! Tu faci dus zilnic, dar hainele le mai speli? Noi suntem o familie cu copii mici si platim 90 lei lunar(2 luni) si la citire 140-180 lei.

  14. Radule mai lasa vrajeala … e clar ca esti angajatul Apaserv … Pretul apei si a apei menajere a crescut la Satu Mare in luna iulie cu peste 11%/mc. Stii cumva s afi crescut si veniturile noastre, ale satmarenilor intre timp? Probabil ca tu tii de prima de concediu de vreo 2000 lei pe care o primesti, nu?

  15. Cei de la APASERV se scalda in bani nu in apa ,sa ne spuna si noua unde vor sa ajunga cu pretul? Cat a costat apa acum trei ani? In alti trei ani va ajunge mai scumpa decat bautura lui Basescu. Puneti langa dinamica pretului evolutia puterii de cumparare. Toti care emit facturi s-au imbolnavit de boala hienelor.

  16. Va rog sa va uitati ce calitate are apa mai ieftina din judetele vecine, si apoi mai vorbim. Cei care platesc facturi de 200 lei ar trebui sa isi repare instalatia de apa. Eu am facturi de pana la 48 lei pe luna si nu am depasit niciodata suma asta, chiar daca fac dush zilnic.

  17. Asta spune tot despre administratia locala,RUSINE !
    Cel mai bine platit director, cel de la Apaserv.Este cel mai graitor exemplu de cum reprezinta consilierii alesi (nu mai spun de primar)interesele celor care i-au ales sa le reprezinte interesele.Mare rusine,in conditiile in care venitul mediu in acest oras nu depaseste 700.00 lei net.Cei care-si dau salarii sa-si acopere cheltuielile cu varf si indesat nu stiu ce inseamna o factura de apa sau electricitate.
    APA SI ELECTRICITATEA NU LE-AU ADUS DIRECTORII DE ACASA, SUNT AVUTIA NATIONALA !
    Consilierii locali, cand voteaza astfel de tarife, sa ia in calcul cel mai modest angajat sau pensionar din acest oras ca altfel vor pleca toti si nu mai are cine sa-i voteze.De asemenea aceste preturi ar trebui sa-i incurajeze pe oameni sa aiba proprietati si sa deschida afaceri in acest oras,sa-l populeze,nu sa-si faca probleme la plata utilitatilor.Daca un afon in ale economiei a pus TVA de 24% nu inseamna ca mai vine o armata de consilieri si ridica si tarifele.
    Pentru asta sunt alesii locali ,SA REPREZINTE INTERESELE COMUNITATII si nu ale partidelor lor!

Lasă un răspuns