Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Mariana Roman a revenit ca adjunctă la conducerea Inspectoratului Şcolar

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

isj mondici-romanObişnuita operaţiune anuală de schimbare a inspectorilor şcolar şi a directorilor de şcoli a stârnit zeci de comentarii pe site-ul informatia-zilei.ro, unul mai pătimaş decât altul.

Pe această temă am purtat o discuţie cu inspectorul şcolar general Claudiu Mondici.

Schimbări de inspectori şcolari

În organigrama Inspectoratului Şcolar Judeţean a avut loc rocada între Claudiu Mondici, şeful inspectoratului şi Mariana Roman, inspector şcolar general adjunct. Ca inspectori şcolari au fost numiţi: Mariana Brumboiu, specialitatea dezvoltare resurse umane (o înlocuieşte pe Daniela Moale); Nicu Sever Miclăuş, activităţi extraşcolare (Crina Leş Câcău); Gnand Zoltan, mentorat, educaţie permanentă, rromi (a preluat de la Mugurel Codrean o jumătate de normă şi de la Csapo Attila o altă jumătate de normă); Precup Sorin, monitorizarea curriculumului descentralizat (cu o jumătate de normă); Paul Atyim, chimie şi învăţământ particular (cu o jumătate de normă preluată de la Mariana Săsăran, care a rămas tot cu o jumătate de normă).

Au avut loc mai puţin de 44 de schimbări de directori

În ceea ce priveşte directorii şi directorii adjuncţi de instituţii de învăţământ, l-am întrebat pe şeful ISJ din ce motive s-a recurs la acel număr relativ mare de schimbări (adică 44 de cadre de conducere), aşa cum apreciază numeroşi profesori.
Interlocutorul ne-a spus că de fapt nu e vorba de 44, ci de mai puţini, unii fiind schimbaţi la cerere sau din motive obiective. Astfel, cinci directori s-au pensionat, circa zece directori nu şi-au mai dorit funcţiile, şase directori adjuncţi sunt nou numiţi în funcţii, iar şapte directori au fost înlocuiţi la cererea minorităţilor, potrivit prevederilor legale. De asemenea, au avut loc şi câteva rocade (cum ar fi două la Şcoala Gimnazială Octavian Goga şi una la Şcoala Gimnazială Santău).

Despre sancţiuni

L-am mai întrebat pe inspectorul şcolar general de ce nu sunt sancţionaţi (ba, dimpotrivă, uneori sunt promovaţi) directori care au încălcat unele norme sau au comis abuzuri.
Am exemplificat cu cazul profesoarei ing. Teodora Palencsar, nedreptăţită de directoarea ing. Rodica Nastai de la Liceul Tehnologic George Bariţiu Livada. Directoarea (numită din nou în funcţie şi în acest an şcolar) îi luase orele în specialitatea profesoarei, dându-le altui cadru didactic în altă specialitate şi peste norma didactică, adică la plata cu ora. Inspectorul general ne-a spus că nu e aşa de simplu, întrucât Teodora Palencsar primise o normă întreagă la Liceul Tehnologic Ioniţă G. Andron Negreşti-Oaş.
Problema era însă că acea normă era temporară, până în martie anul curent, după care profesoara ar fi rămas fără slujbă, dacă rămânea valabilă decizia directoarei Nastai. De altfel, profesoara Teodora Palencsar ne-a spus că s-a adresat şi ministrului Educaţiei, dar nu a avut curajul să o facă decât după ce şi-a asigurat post în judeţul Maramureş, adică la începutul acestui an şcolar.
Un alt exemplu a fost cazul profesoarelor de română, care în urmă cu circa doi ani au supraevaluat notele la olimpiada de română. Cazul a ajuns în discuţia Consiliului de administraţie al ISJ, iar sancţiunea a constat în interdicţia de participare la evaluare la bacalaureat pe o perioadă de trei ani, în opinia unora fiind o sancţiune mult prea blândă faţă de abuzul comis.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

5 comentarii

  1. Tovarasa Roman, afara de la ISJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!HOT MAIMU, MOLUSCA ce ESTI, AFARA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Cu toti acolitii pe care i-ai dus acolo!!!!!!!!!!!!!!!!!!Afara, nu e mosia voastra! Sa mergeti la papita, la sisi si dl cu 3 facultati, pe mosiile lor sa serviti interesle voastre!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Invatamantul satamarean e satul de voi, chiar tot judetul!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!AFARA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. si inca ceva ,,,de ce nu a facut o sedinta cu fostii directori, cu cei pe care i-a schimbat , sa le multumeasca pt intreaga activitate si pt eforturile depuse in anul scolar , sau daca nu , atunci macar sa ii certe pt proasta conducere. problema e ca nu are curaj sa dea fata cu oamenii demisi , nu e prost sa isi taie singur craca de sub picioare

  3. da cum stie sa minta domnul asta . nu ii este rusine ???toate schimbarile s-au facut la indemnul lui Govor si a altor 2 maghiari( nu le stiu numele , unul chel si unu cu musteata ), in data de 13 august au pus la cale posturile timp de 3 ore, Doamne ,,,sper sa plateasca pt nedreptatile facute atat el cat si analfabetul de Govor

  4. Nu stiu ce explicatii va da domnul Mondici, dar “Obişnuita operaţiune anuală de schimbare a inspectorilor şcolar şi a directorilor de şcoli” cum spuneti voi, este una din marile rele care se fac invatamintului. Chiar nu exista nici un domeniu in care cancerul politic sa nu fie prezent? O societate sanatoasa organizeaza concursuri pentru aceste posturi, concursuri cu jurii formate numai din specialisti, cu tot felul de teste, pedagogice, pshihologice, de management etc etc. Dar o societate bolnava (ati imbolnavit-o voi, politicienii si oportunistii) este lasata la mina unor semianalfabeti (primari dubiosi, sefuleti escroci si profitori, inspectori mediocri). Stim toti ca insanatosirea incepe cu educatia, dar aceasta insanatosire este de durata, ori nici macar nu a inceput pentru ca vedem ce vedem. Asa se explica de ce promovabilitatea la BAC este catastrofala. Treziti-va oameni buni, nu distrugeti tara asta chiar de tot!

Lasă un răspuns