Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Geniul campionului de șah Bobby Fischer renaște la Toronto prin actorul Tobey Maguire

Bobby Fischer în 1972
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Bobby Fischer în 1972
Bobby Fischer în 1972

Americanul Bobby Fischer, considerat un geniu al șahului însă și un personaj total paranoic, reînvie în persoana actorului Tobey Maguire în pelicula “Pawn sacrifice”, prezentat în premieră mondială la Festivalul internațional de film de la Toronto.

Centrat pe “meciul secolului” care s-a desfășurat în 1972 la Reykjavik și i-a opus pentru titlul mondial pe americanul Fischer sovieticului Boris Spaski, “Pawn sacrifice” (sacrificiul pionului, în traducere, n. red.) reia povestea unui personaj ieșit din comun și decedat în exil în Islanda, în 2008, precum și acele vremuri care au făcut din cei doi protagoniști port-drapelele Statelor Unite și URSS în plin război rece.

Filmul lui Edward Zwick (“Legende toamnei”, “Ultimul samurai”) revine asupra debutul fulminant al lui Fischer, cel mai tânăr campion de șah din Statele Unite la vârsta de 14 ani, mare maestru la 15 ani și care și-a dedicat întreaga viață acestui joc.

“Într-o oarecare manieră, el a fost primul erou punk. El a fost un fel de pre-punk pentru că era greu de controlat, arogant, nu avea nicio legătură cu ceea ce gândeau alții”, a explicat realizatorul acestui lung metraj, alegând să-l distribuie în rolul principal pe actorul Tobery Maguire, care este și coproducător.

Fischer și-a dedicat din copilărie întreaga viață șahului, zi și noapte, întrerupându-și studiile, izolându-se ani la rând și adoptând comportamente instabile, de genul de a nu se prezenta la o partidă de șah esențială sau refuzul de a juca dacă nu se întruneau condițiile cerute de el (liniște totală, bani).

În fața unui Boris Spaski foarte puternic fizic și mental, foarte susținut de autoritățile ruse care l-au făcut cartea de vizită a țării lor, Fischer părea o figură palidă. Și totuși, el este cel care a câștigat inventând noi mutări.

Dar Fischer a plătit un preț puternic pentru această victorie, întrucât a dezvoltat în paralel un sindrom de paranoia văzând spioni ai KGB și CIA pretutindeni, înmulțindu-și declarațiile antisemite între altele.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns