Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Clubul Elevilor Carei a obţinut statutul de instituţie cu personalitate juridică

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În cele ce urmează reproducem scrisoarea unui cititor din Carei, urmată de explicaţii ale inspectorului şcolar general Claudiu Mondici.

    “În timp ce un director, ales în mod democratic, la o instituţie de învăţământ din Carei, care luptă pentru independenţa Clubului Elevilor Carei, din luna octombrie 2013, după decesul domnului director Torzsa Ioan, nu este recunoscut de Inspectoratul Şcolar Judeţean, nici măcar în urma depunerii la secretariatul acestuia a unei sentinţe judecătoreşti irevocabile, care îi conferă acest drept şi a muncit în această perioadă, fără indemnizaţie, numai pentru a menţine echilibrul psihic în cadrul colectivului timorat, traumatizat, hărţuit de inspecţii comandate politic în lunile ianuarie şi februarie ale anului în curs, intimidat că li se ia ştampila unităţii forţat, puşi în situaţia imposibilă de a nu-şi folosi mijlocul de transport pe perioada verii, cea mai bogată în excursii. Alţi directori se bucură an de an de indemnizaţii, pe care, de fapt, nu le merită. Dezechilibrează colectivele de cadre didactice şi îşi ţin aproape preferaţii lor, chiar dacă sunt incompetenţi sau chiulangii. Pot afirma cu tărie că această instituţie este printre puţinele care şi-au ales democratic directorul, dar cei care ar trebui să-i încurajeze, de fapt, le pun piedici de mult timp şi încearcă prin toate mijloacele posibile să le demonstreze că democraţia mult vehiculată este o utopie, iar cei tari sunt tot ei. Da, într-un fel, au dreptate, dar oare pentru cât timp? Totul este trecător, funcţiile la fel, dar faptele rămân, oamenii au nevoie să fie ascultaţi şi să nu fie bătaia de joc a nimănui. Atâta timp cât sinceritatea, buna intenţie necondiţionată nu este apreciată de cei care ar trebui să fie exemple pentru noi, mă-ndoiesc că vom vedea în viitor schimbări majore, în bine, în învăţământ”.

Ce spune şeful ISJ

În cele ce urmează redăm pe scurt explicaţiile date de inspectorul şcolar general Claudiu Mondici cu referire la textul de mai sus.
Potrivit interlocutorului, au fost numeroase discuţii cu privire la reducerile de indemnizaţii de conducere. În ţară, numeroase cluburi ale elevilor nu au condiţii pentru a deveni persoane juridice deoarece nu îndeplinesc condiţiile legale (să aibă 300 de copii, să fie ordonator de credite, să aibă 7 norme didactice). În cazul Clubului Elevilor din Carei, se îndeplinesc doar parţial aceste condiţii, pentru a obţine personalitate juridică. Astfel, clubul nu şi-a organizat contabilitate proprie şi nu are cont la trezorerie. În consecinţă, nu figurează cu personalitate juridică, ci ca structură a Palatului Copiilor Satu Mare.
Faţă de această stare de lucruri, inspectorul şcolar general a solicitat Ministerului Educaţiei Naţionale aprobarea unei jumătăţi de normă de contabil pentru Clubul Elevilor Carei. În prezent, aşteaptă răspunsul, care după semnalele sale, ar urma să fie pozitiv.

Actualizare

La circa o oră de la redactarea textului de mai sus, inspectorul şcolar general Claudiu Mondici ne-a comunicat că în cursul zilei de marţi, Clubul Elevilor Carei a obţinut statutul de instituţie cu personalitate juridică.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns