Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vasile Țăran a primit puteri depline în stabilirea organigramei Teatrului de Nord

Directorul executiv Adriana Boca va îndeplini toate sarcinile unui director artistic
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Directorul executiv Adriana Boca va îndeplini toate sarcinile unui director artistic
Directorul executiv Adriana Boca va îndeplini toate sarcinile unui director artistic

Organigrama, Statul de Funcţii şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Instituţiei de spectacole Teatrul de Nord Satu Mare au fost aprobate în şedinţa extraordinară a Consiliului Local de marţi, 9 septembrie.

Modificările aduse celor trei acte care permit funcţionarea în conformitate cu legea a instituţiei de cultură au fost doar de ordin interpretativ.
Vasile Ţăran, managerul general al Teatrului de Nord, declară că postul de director artistic a fost desfiinţat, iar un departament de resurse umane a fost înfiinţat. Directorul executiv va fi cel care, conform noii organigrame, va îndeplini toate sarcinile unui director artistic. Acest post va fi ocupat de către Boca Adriana.

Deschiderea stagiunii 2014-2015 se apropie cu pași repezi

Odată cu mutarea întregii instituţii de spectacole Teatrul de Nord în clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor, problemele au început să apară, actorii fiind din ce în ce mai nemulţumiţi de condiţiile de muncă. Situaţia a devenit şi mai problematică şi chiar conflictuală în momentul în care postul de manager general al teatrului a fost scos la concurs. Aşa cum prea bine ştiţi din articolele apărute în cotidianul Informaţia Zilei, actorii au contestat modul de desfăşurare a concursului şi nu au fost mulţumiţi nici de decizia finală care îl propulsa pe omul de afaceri Vasile Ţăran în fruntea instituţiei de cultură. Anotimpul cald a trecut şi  lucrurile nu au avansat, cel puţin vizibil, aşa cum mulţi se aşteptau.
Pentru că începutul stagiunii 2014-2015 este aproape, o nouă ordine a trebuit făcută şi bineînţeles aprobată pentru ca totul să poată intra pe un făgaş normal. În vederea aprobărilor la care făceam referire cu un rând înainte, toate modificările pe care noul manager general le-a făcut prin programul conceput au  trebuit să treacă şi de Consiliul Local Satu Mare. Acest lucru a fost obţinut uşor în urma unei şedinţe extraordinare a Consiliului Local, ce a avut doar acest punct pe ordinea de zi.
Consiliul Local s-a întrunit în sala de şedinţe a Primăriei municipiului Satu Mare, din componenţa sa lipsind consilierii Bancea Valeriu, Leitner Istvan, Masculic Csaba, Lang Ladislau şi Raţiu Cosmin. În conformitate cu regulamentul de desfăşurare a unei şedinţe, prezenţa a fost una statutară.
Atât comisia de servicii, comisia juridică, cât şi comisia de cultură au acordat avize favorabile. Comisia de cultură, prin reprezentantul Ioan Pop, a precizat unele modificări aduse în ceea ce priveşte Statul de funcţii şi Regulamentul de funcţionare a instituţiei de spectacole Teatrul de Nord. Acestea nu schimbă aproape deloc articolele, ci sunt mai mult modificări de ordin interpretativ. Una din modificări are în vedere începerea stagiunii, de anul viitor bineînţeles, din luna august. O altă modificare are în vedere desfăşurarea de spectacole şi în Sala Amfiteatru a Casei de Cultură.

Instituția nu va mai avea director artistic,ci director executiv

La şedinţă a participat şi managerul general Vasile Ţăran, care ne-a mărturisit că postul de director artistic a fost desfiinţat. Sarcinile prevăzute de acest post vor fi `ntreprinse de către noul post înfiinţat, de director executiv. Managerul se declară foarte mulţumit de avizele primite. “Sunt foarte mul\umit de modificări deoarece acestea au fost f[cute la propunerea noastră. Nu aveam un compartiment de resurse umane, fără de care consider că nu puteam funcţiona, aşa că am înfiinţat unul. În rest am reaşezat şi reordonat organigrama şi statul de funcţii. Suntem aproape pregăti\i pentru stagiune, deoarece din iunie şi până acum ne-am ocupat de aceste schimbări aprobate acum şi fără de care nu puteam să funcţionăm. Secţia română a avut deschiderea oficială abia ieri, pe când secţia maghiară a început deja de două săptămâni. Sătmărenii vor putea veni la teatru să vadă noile piese pregătite începând, cel mai probabil, cu mijlocul lunii octombrie”, a declarat Vasile Ţăran.
În ceea ce priveşte secţia maghiară, nimic nu va fi schimbat din punct de vedere al organigramei, însă la secţia română vor exista modificări. Vasile Ţăran a dezvăluit doar numele noului director executiv. Boca Adriana va ocupa acest post, având un mandat interimar, la fel ca şi ceilalţi care vor ocupa posturi de conducere. “Un mandat interimar poate dura o stagiune sau se poate lungi pe durata întregului meu mandat. Depinde cum ne vom înţelege şi dacă voi fi mulţumit de munca prestată de aceştia”, a mai spus Vasile Ţăran.
Din nefericire, în ceea ce priveşte renovarea clădirii Teatrului de Nord, situaţia nu este una înfloritoare. Se pare că tot la stadiul de căutare a unei firme de construcţii au rămas lucurile. Vasile Ţăran este de părere că departamentul de achiziţii şi investiţii din cadrul primăriei ar trebui să se mişte “mai cu talent” în vederea rezolvării acestei probleme.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

6 comentarii

  1. D-le Klaus,Institutia Teatrului nu e o Institutie Privatä,de aproape o sutä de ani,nu ,chiar,a fost infiintatä,pt cetätenii orasului Satu Mare,pentru cetätenii judetului Satu Mare,din banii cetäcenilor si a oamenilor de afaceri de bunä credintä de la aceea vreme.Poate dumneavoasträ,nu aveti nevoie de asa ceva,dar nu trbuie sä iubiti Teatrul.Faliment cultural ,poate,asta existä si la case mai mari,.Dar asa suntem noi Romanii dacä putem face räu ,facem cä e mult mai usor,dacä putem critica,criticäm cä e mult mai usor,.asta e.O zi bunä ,tuturor.

  2. “Minunata” treaba ati facut, domnule Coica, si pe “bune” miini ati lasat conducerea Teatrului de Nord! Vorba domnului Taranu, v-ati miscat “mai cu talent”, fie-mi permisa citarea. Asadar TEATRUL devine fabrica, doar acolo exista asemenea functii. Auzi, domne, director executiv??!! Oare ce va executa doamna Boca?? A, da, sintem la teatru! Numai program artistic poate “executa”. Oricum e mare maestra la asa ceva, insa nu pe scena teatrului , ci pe scena vietii.

Lasă un răspuns