Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Din arhivele maghiare. Voluntari din zona Satu Mare, înscrişi în Waffen-SS

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

imagesÎn cele ce urmează reproducem fragmente dintr-un text preluat din A Waffen-SS Magzarorszagon (Wafen-SS în Ungaria), scris de Kovacs Zoltan şi Szamveber Norbert (Budapest 2001).


Documentul conţine un paragraf intitulat „IX. Csendorkerulet” (în traducere – voluntari) şi redă 13 localităţi din zona Satu Mare, localităţi care au furnizat voluntari pentru Waffen-SS. Iată localităţile şi numărul corespunzător de voluntari. Hurezu Mare – 4; Petreşti – 42; Merk (Ungaria) – 8; Moftinu Mare – 9; Borleşti – 16; Ujpalota (Ungaria) – 2; Ciumeşti – 6; Vallaj (Ungaria) -31; Ghilvaci – 4; Ardud – 31; Foieni – 9; Urziceni – 16; Sâi – 4. Total 182.
În afară de Satu Mare şi împrejurimi, lucrarea consemnează şi numărul de voluntari care au aderat la Waffen-SS, până pe 3 aprilie 1942, din alte districte jandarmereşti, cum li se spunea atunci. Astfel, din Districtul VII Maramureş, Vişeu de Sus au aderat 280 de voluntari, din Districtul X, Mureş, Turda, Odorheiu Secuiesc, au aderat 1.154 de voluntari.
Transportul acelor voluntari din nordul Ardealului a avut loc din Carei, pe calea ferată, la 25 aprilie 1942, conform raportului întocmit de Gottlob Berger – SS Gruppenfurer la H. Himmler.

Despre Waffen-SS

Waffen-SS (în traducere – SS înarmat) a fost ramura militară (de luptă) a importantei organizaţii paramilitare naziste SS, Schutzstaffel, condusă de Reichsfuhrer Heinrich Himmler. A fost fondată în Germania în anul 1939 după divizarea SS-ului în două părţi, însă titlul de Waffen-SS a fost primit oficial abia la 2 martie 1940. Selecţia militarilor pentru unităţile Waffen-SS era făcută după criterii rasiste şi condiţii corporale stricte (rigide). În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, numărul diviziilor pe care le includeau trupele Waffen-SS era de 39, divizii care au funcţionat ca trupe de elită în cadrul armatei germane. Detalii se află şi în cartea „Nepi Nemetek” de Sarandi Tamas, istoric şi muzeograf la Muzeul Judeţean Satu Mare.
În Procesul de la Nurnberg, Waffen-SS a fost declarată organizaţie vinovată de crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Consecinţe

În anul 1952, batalioanele Waffen-SS au fost reabilitate, iar membrii acestora primesc despăgubiri de la Statul German (inclusiv şvabii sătmăreni). În urma aplicării Legii 221/2009, privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, Tribunalul Satu Mare a acordat de asemenea despăgubiri pentru o parte dintre şvabii foşti membri în Waffen-SS.
Potrivit sătmăreanului Ioan Fekete, care ne-a furnizat informaţiile de mai sus, tatăl său, poliţistul Ioan Vancea, reabilitat post-mortem după ispăşirea a 12 ani şi 33 de zile de temniţă grea, nu a beneficiat de niciuna din prevederile acestei legi. Acuzaţiile de tortură a unor persoane de religie mozaică, pe baza cărora a fost condamnat de Tribunalul Poporului Cluj, nu au fost niciodată dovedite. Totodată, „urmaşi ai unor foşti voluntari din Satu Mare în Waffen-SS şi actualmente duc o acţiune de denigrare a poliţistului Ioan Vancea”, adaugă Ioan Fekete.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns