Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CSM recomandă politicienilor să fie atenţi la declaraţiile de campanie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), procurorul Gheorghe Muscalu, a declarat, joi, că instituţia face un apel la oamenii politici aflaţi în campanie electorală să fie “chibzuiţi” cu privire la temele privind justiţia şi să nu atace magistraţii “fără o bază reală”.

“Am decis în plen să transmitem un mesaj foarte clar politicienilor şi persoanelor publice să fie rezervate total în ceea ce privesc temele pe justiţie, în ceea ce priveşte atacarea soluţiilor sau discutarea soluţiilor, atacarea judecătorilor şi procurorilor fără o bază reală”, a spus Muscalu, joi, după şedinţa de plen a CSM de joi.

În acelaşi context, vicepreşedintele Consiliului a subliniat că membrii CSM au încercat, în ultima perioadă, să transmită un mesaj clar politicienilor aflaţi în campanie electorală. “În ultima perioadă, am încercat să transmitem un mesaj foarte clar în spaţiul public, vizând actualul context al campaniei electorale şi ceea ce a fost anterior, de pregătire a campaniei electorale, în sensul ca oamenii politici, persoanele publice care fac declaraţii care ajung în spaţiul public în diferite modalităţi să fie rezervaţi în a folosi justiţia sau teme concrete din justiţie în campania electorală”, a declarat Muscalu, citat de Mediafax.

Vicepreşedintele CSM a mai spus că astfel de discuţii apărute în spaţiul public pot afecta independenţa procurorilor şi a judecătorilor. “În ultimele zile, din diverse zone, în spaţiul public au apărut comentarii, au apărut discuţii, care puteau, într-un fel sau altul, să creeze suspiciunea că independenţa procurorilor şi judecătorilor, imparţialitatea acestora sau reputaţia lor profesională ar putea fi afectată”, a conchis procurorul Muscalu.

Potrivit unui comunicat remis Mediafax, plenul Consiliului Superior al Magistraturii face apel la responsabilitate şi echilibru din partea întregii clase politice, a persoanelor publice şi a vectorilor de opinie, de a se abţine de la declaraţii şi atacuri nefondate la adresa justiţiei, de natură a-i afecta imaginea şi a eroda încrederea publicului, construită cu greu în timp, prin eforturile judecătorilor şi procurorilor care îşi îndeplinesc atribuţiile prevăzute de lege în mod profesionist.

Plenul Consiliului solicită, inclusiv instituţiilor mass media, să adopte o atitudine obiectivă şi echidistantă, astfel încât să nu inducă impresia că demersurile organelor judiciare pot fi influenţate de factorul politic.

“Reamintim că, potrivit dispoziţiilor Constituţiei României, judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii, iar activitatea procurorilor se desfăşoară cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic, magistraţii nefiind subordonaţi nici puterii legislative, nici puterii executive”, se mai arată în comunicat.

Referitor la afirmaţiile ce vizează derularea unor anchete penale şi a modului de soluţionare a unor dosare penale, CSM precizează că Plenul a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări, pentru a se stabili măsura în care astfel de afirmaţii lezează independenţa justiţiei, independenţa judecătorilor şi a procurorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi principiul separaţiei puterilor în stat.

“Totodată, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii atrage atenţia asupra riscului ca prin competiţia politică internă marcată de derapaje de la principiul supremaţiei legii să fie subminate progresele din perspectiva îndeplinirii condiţionalităţilor Mecanismului de Cooperare şi Verificare, cu grave consecinţe în planul recunoaşterii depline a României ca stat membru al Uniunii Europene”, conform sursei citate.

Decizia CSM de a face un apel la adresa clasei politice vine după ce atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Victor Ponta şi alţi politicieni au făcut afirmaţii la adresa actului de justiţie din România, la anchete în curs de desfăşurare sau la măsuri impuse de procurori.

În acest sens, CSM a decis joi să sesizeze Inspecţia Judiciară atât în cazul declaraţiilor făcute de Victor Ponta cu privire la ancheta referitoare la Lukoil, cât şi în cazul afirmaţiilor lui Traian Băsescu privind dosarul Microsoft şi ale lui Varujan Vosganian despre condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu.

Inspecţia Judiciară urmează să analizeze afirmaţiile şi să prezinte concluziile într-un singur raport privind apărarea independenţei justiţiei, care va fi prezentat plenului CSM.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Băsescu cere sa fie respectat

Asculta acest articol Preşedintele Traian Băsescu i-a mulţumit luni ministrului Culturii, Puiu Haşotti, pentru că a luat în serios solicitarea