Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Scăderea consumului de zahăr pune fermierii europeni în situaţia de a renunţa la cultivarea sfeclei de zahăr

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cultura de sfeclă de zahăr
Cultura de sfeclă de zahăr

Organismele internaţionale, inclusiv Comisia Europeană – CE au constatat reducerea considerabilă în ultimii ani a consumului de zahăr. Costatarea este un semnal de alarmă, care presupune reconsiderarea unor politici de ordin economic. Ca urmare a acestei situaţii nedorite, ce poate fi pusă în bună parte pe criza economică, CE doreşte ca din anul 2015 să reducă ofertele de preţ adresate cultivatorilor, dar nu se este exclusă nici reducerea cotei de zahăr. Aceste posibile măsuri ar afecta fermierii, inclusiv pe cei români şi ar putea în timp pusă sub semnul întrebării producţia de zahăr.

Preţul de achiţie a sfeclei de zahăr ar urma să scadă sub 26 de euro tona.

Fermierii români doresc să fie ales ca an de referinţă 2013

Este perioada de recoltare a sfeclei de zahăr. Fermierii sătmăreni se bucură că în ultima perioadă au fost precipitaţii care au condus la buna dezvoltare a rădăcinilor de sfeclă de zahăr. Implicit creşte şi producţia pe unitatea de suprafaţă. O discuţie avută recent cu Lukacs Alexandru – preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr pe judeţele Satu Mare şi Bihor a făcut câteva precizări deosebit de utile cultivatorilor.

În ciuda prognozelor din prima parte a acestui an, când fermierii au intrat în panică datorită secetei prelungite în unele perioade ale verii, lucrurile au intra pe un făgaş normal. Odată cu începerea recoltatului se confirmă producţii medii care vor aduce femierilor şi profit. Cantităţile de sfeclă de zahăr livrabile la procesator sunt cuprinse între 48 şi 50 de tone la hectar, ceea ce nu e rău.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de vineri, 10 octombrie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns