Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ion Iliescu comentează şansele lui Ponta şi Iohannis

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fostul președinte al României Ion Iliescu consideră că pentru premierul Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC la prezidențiale, vârsta poate constitui un avantaj, iar ”dinamismul generațiilor mai tinere poate să aducă un cec în plus”.

“Asta e vrerea partidului. Și nu este rău. Adică, mersul societății a propulsat generațiile noi, tinere, și asta nu e rău. Deci noi, în 25 de ani, am cunoscut trei generații. (…) Eu eram, în ’90, candidatul cel mai tânăr la prezidențiale. (…) Însă acum am ajuns cu generația de 40 de ani. Și nu-i rău. Nu-i un simplu exemplu, în Europa puteți să vedeți foarte multe situații similare și premieri și președinți la vârste mai fragede. Așa că este poate și un avantaj. Dinamismul generațiilor mai tinere poate să aducă un cec în plus”, a spus Iliescu, luni seara.

Într-o conferință de presă desfășurată la finalul lansării cărții sale “Destinul unui om de stânga. Amintiri”, care a avut loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, Iliescu a atras atenția că un candidat mai tânăr “poate să aducă și alt cec, și mai multă superficialitate”.

“De altminteri, noi trebuie să tratăm cu încredere pe oricine, dacă are susținerea unui partid serios și dacă găsește în rândul cetățenilor înțelegere și suportul necesar. Așa se formează oamenii — asumându-și răspunderi”, a arătat fostul președinte, citat de Agerpres.

Întrebat despre afirmațiile premierului Victor Ponta vizând procurorii, Iliescu a răspuns: “Vedeți, vârsta se trădează. E un om mai impulsiv, mai tânăr, dar e un băiat inteligent și eu am încredere că știe să învețe inclusiv din asemenea momente”.

Acesta a recunoscut că are multe sfaturi să-i dea premierului. “Sfaturi am multe de dat. Dar nu le fac aici!”, a adăugat Iliescu.

 

Iliescu: Iohannis are handicapuri peste care cu greu va trece

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, luni, că nu crede că liderul PNL Klaus Iohannis va avea şanse de succes la alegerile pentru Preşedinţie, el arătând că acestuia îi lipsesc multe, printre care experienţa politică necesară la asemenea nivel şi că are handicapuri peste care cu greu va trece.

“Eu nu cred că domnul Iohannis are şanse de succes în această campanie pentru prezidenţiale. Sigur, el are sprijinul partidului său, al celor două partide (PNL şi PDL, n.r.), e un om care are anumite date, adică seriozitate, eu l-am cunoscut şi la Sibiu ca primar, dar îi lipsesc multe pentru un om politic de aliura necesară la nivel naţional”, a spus Iliescu, citat de Mediafax.

Întrebat ce îi lipseşte lui Iohannis, fostul şef de stat a răspuns: “Îi lipseşte experienţa politică necesară la acest nivel. Una e experienţa de primar chiar de succes şi alta e experinţa la nivel de activitate politică în fruntea unui partid, ca activitate administrativă, la nivel guvernamental şi aşa mai departe. Şi asta nu se câştigă cu uşurinţă. Deci eu cred că dânsul are nişte handicapuri pe care cred că greu le va putea trece”.

Iliescu: Băsescu ne dă lecţii de cum se umple paharul

Fostul şef de stat Ion Iliescu a declarat, luni, că actualul preşedinte, Traian Băsescu, dă lecţii despre cum se umple paharul şi cum se aranjează şpriţul, fiind un om care “nu pune mâna pe o carte”, el întrebându-se dacă acesta este reprezentativ pentru România.

Ion Iliescu a fost întrebat, luni, dacă în ultima perioadă a avut momente când a privit la televizor cu indignare, cu ciudă pentru că în România s-a ajuns în unele situaţii neplăcute, el răspunzând afirmativ: “Sigur. Adică putem să ne punem întrebarea: care a fost criteriul pentru care a fost preferat Băsescu lui Năstase? Are virtuţile lui, ştie să câştige omul simplu. Năstase părea probabil mai arogant, dar Năstase era un om cultivat, cu altă experineţă politică, cu altă pregătire, cu altă cultură. E pentru România reprezentantiv un om care cred că nu pune mâna pe o carte? Aţi văzut, ce ne dă el lecţii, cum anume se umple paharul, cum se aranjează şpriţul şi aşa mai deprate. Cu asemenea oameni vrem să ne prezentăm în lume? Astea sunt realităţile noastre”, detaliat Iliescu.

Pe de altă parte, fostul şef de stat a apreciat că susţinerea pe care Băsescu o acordă Elenei Udrea în cursa prezidenţială, deşi nu este n spiritul Constituţiei, reprezintă un element “uman”, de înţeles.

“Vă referiţi la Elena Udrea şi la susţinerea lui Băsescu? Sigur, nu e în spiritul Constituţiei. El nu are nici măcar prudenţa să mascheze aşa ceva, că altminteri, sigur, eu înţeleg, sentimental, fiecare are anumită adeziune. Eu, fiind preşedinte al ţării, bineînţeles că eram interesat ce se întâmplă în PSD şi care sunt oamenii pe care PSD îi propulsează. La fel şi el, e de înţeles acest lucru, e uman aşa ceva. Dar statutul de preşedinte al ţării impune o anumită reţinere şi un anumit comportament care să-l scutească de asemenea observaţii critice”, a spus Iliescu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns