Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Bovinele de reproducţie, dar şi cele pentru sacrificare nu au cumpărători

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Fermierii sătmăreni deţin în exploataţii aproximativ 46.800 capete de bovine, de diferite vârste şi cu diverse destinaţii. Iată că în această perioadă vânzarea animalelor pare să fie ca şi blocată. Mai mulţi fermieri sătmăreni şi-au exprimat nemulţumirea faţă de imposibilitatea valorificării bovinelor, fapt ce poate conduce la blocaje financiare.

Să nu mai vorbim despre preţurile derizorii care se vehiculează în această perioadă pentru achiziţia animalelor. Spre exemplu junincile pentru reproducţie sunt apreciate de către potenţialii cumpărători la preţuri de 5-6 lei kilogramul în viu, ceea ce ar însemna că o junincă de 400 – 450 de kilograme ar costa 2.400-2.900 de lei, comparativ cu 1.600 – 1.800 de euro în Germania sau în Olanda.

La 5 – 5,8 lei kilogramul în viu s-ar oferi pentru tăuraşii buni de sacrificat, în vreme ce în carcasă s-ar oferi între 9 şi 10 lei/kilogram. La 3-4 lei kilogramul în viu se spune că ar fi plătite bovinele reformă, ceea ce la o greutate de 500 de kilograme ar însemna 1.500 – 2.000 de lei bucata.

Disperarea crescătorilor de bovine pentru lapte, lapte/carne şi carne este greu de descris. Vânzarea tineretului este deosebit de dificilă, dar şi a animalelor adulte. După cum ne-a spus Mozer Francisc, din Petreşti, procesatorii preferă să aducă din Austria animale reformă, care apoi să fie abatorizate.

Potrivit afirmaţiilor interlocutorului nostru, în Austria nu se abatorizează bovine reformă pentru consumul populaţiei. Animalele bătrâne sunt transformate în alimente pentru câini şi pisici.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns