Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ungaria nu decide ce candidat maghiar este mai potrivit pentru Preşedinţia României, precizează Nemeth Zsolt

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Nemeth Zsolt: Evităm să facem vreo recomandare
Nemeth Zsolt: Evităm să facem vreo recomandare

Preşedintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat că Ungaria nu decide în locul comunităţii maghiare din Ardeal care dintre cei doi candidaţi maghiari la Preşedinţia României – Kelemen Hunor şi Szilágyi Zsolt – este mai potrivit.

Németh Zsolt a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, şi europarlamentarul Tokes Laszlo, că o rată ridicată de participare la vot ar însemna o creştere a forţei maghiarilor din Ardeal în viaţa politică din România, transmite corespondentul Mediafax.

“Ungaria nu decide în locul comunităţii maghiare din Ardeal care dintre cei doi candidaţi maghiari la Preşedinţia României este mai potrivit. Nu mă refer aici la exprimarea publică, de către un politician maghiar sau altul, a unor simpatii sau antipatii faţă de un candidat sau altul. Acelea sunt relaţii interumane, nu reprezintă poziţia oficială a unui stat. Creşterea numărului de participanţi la vot la alegerile prezidenţiale din rândul maghiarilor este o miză importantă. Trebuie dusă o luptă împotriva apatiei oamenilor, iar apatia e o problemă nu doar în România. O rată ridicată de participare la vot ar însemna o creştere a forţei maghiarilor din Ardeal în viaţa politică din România”, a spus Nemeth.

Potrivit acestuia, Ungaria nu va sugera maghiarilor din România votarea unui candidat anume nici în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

“Evităm să facem vreo recomandare pentru că, indiferent cine va ieşi câştigător, dialogul Ungariei cu România va continua. România ne va rămâne vecină, fie că va fi un rezultat de stânga, fie că va fi unul de dreapta. Vom respecta alegerea poporului român”, a spus parlamentarul de la Budapesta.

În ceea ce priveşte tema autonomiei Ţinutului Secuiesc, Németh Zsolt a subliniat că, pentru Ungaria, sistemul de referinţă îl reprezintă dorinţa comunităţii maghiare din Ardeal.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns