Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Neidentificarea prin microcipare a câinilor cu stăpân se poate amenda cu valori între 2.000 şi 5.000 de lei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Si câinii utilitari se vor identifica
Si câinii utilitari se vor identifica

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 155 – prevede ca obligativitate identificarea prin microcipare a câinilor cu stăpân, până la 31 decembrie 2014. Cum termenul este pe aproape, am luat legătura cu dr. veterinar Cosmin Pop, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Satu Mare, care ne-a spus că mai puţin de 10% din câinii cu stăpân din judeţ sunt microcipaţi.

Puţin probabil să se realizeze în termen microciparea tuturor animalelor cu stăpân. Costurile se suportă de proprietari, cu excepţia unor situaţii speciale, când costurile pot fi plătite de primării. Nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei.

Microciparea este obligatorie

Potrivit actului normativ menţionat mai sus, proprietarii de câini sunt obligaţi să identifice, prin microcipare, şi să înregistreze animalele în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân – RECS, la medicul veterinar. Înregistrarea animalelor se face în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzare, donare cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţiile publice a acestora.

Legislaţia la care ne referim mai prevede sterilizarea/castrarea câinilor de rasă comună pe cheltuiala proprietarului. Costurile pot ajunge la 150-250 de lei/animal. Excepţie pot face animalele care au valoare chinologică. Iată şi alte prevederi ale actului normativ care aduce noutăţi privind câinii cu stăpân, cu referire la obligaţii ale proprietarului, prezentate de Cosmin Pop: să deţină asupra lor carnetul de sănătate al animalelor;

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de miercuri, 5 noiembrie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

7 comentarii

  1. Comunicat de presă

    Curtea Constituțională va decide dacă obligativitatea vaccinării antirabice gratuite poate fi condiționată

    Instanţa de pe lângă Curtea de Apel Cluj a suspendat, în data de 13 ianuarie, procesul, și a sesizat Curtea Constituțională pentru soluționarea excepției de neconstituționalitate invocată de ”Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie” (R.E.A.D.C.).
    Asociația R.E.A.D.C. Turda a dat în judecată Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) şi Colegiul Medicilor Veterinari (C.M.V.), și a cerut anularea mai multor articole din Ordinul nr. 1 din 07.01.2014, care reglementează normele privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân.

    Asociația consideră că:
    – Este abuzivă condiționarea vaccinării antirabice gratuite de plata microcipării și a înregistrării în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân (RECS), deținut de C.M.V.
    – Prețul microcipului și al manoperei implantării acestuia este la liberă negociere între veterinar și proprietar.
    – Vaccinul antirabic este obligatoriu și gratuit la nivelul întregii țări, și trebuie făcut gratuit tuturor câinilor cu stăpân, de către medicii veterinari concesionari.

    Descrierea contextului:
    Evidența vaccinării antirabice a fost gestionată de A.N.S.V.S.A., dar acest registru a fost parţial ”privatizat”, doar în ceea ce priveşte câinii cu stăpân, adăposturile orăşeneşti rămânând în subordinea statului, deoarece de pe urma lor nu se puteau încasa bani.
    ”Privatizarea” parţială a registrului A.N.S.V.S.A. sub denumirea de RECS, a fost atribuită C.M.V-ului., sub coordonarea deputatului și fostului președinte A.N.S.V.S.A., Liviu Harbuz, care a participat la elaborarea Legii 258/2013. Menționăm că el deținea în momentul elaborării legii respective și deține și acum funcția de prim-vicepreședinte al C.M.V.
    Aceste declaraţii sunt susţinute de asociaţiile şi persoanele consultate la formarea legii respective.
    Fostul guvern, Ministerul Agriculturii, A.N.S.V.S.A. și C.M.V., nu i-au informat pe proprietarii de câini despre dreptul lor constituțional la gratuitatea vaccinării antirabice, cu toate că Asociația R.E.A.D.C. a somat fiecare instituţie în parte, prin nenumărate scrisori oficiale, încă din decembrie 2013, despre aceste abuzuri la care oficialitățile nu au reacționat nici până în prezent.
    Cerem cercetarea persoanelor care se fac vinovate pentru comiterea infracţiunilor pedepsite de Art. 352 C.P., alin. 1, 2, privind zădărnicirea combaterii bolilor, şi Art. 355 C.P., privind răspândirea bolilor la animale sau plante.
    Condiționarea vaccinului gratuit de o acțiune cu plată, în interes de grup, este un atac premeditat asupra sănătății publice, și a făcut ca, în perioada 2014-2015, mai puțin de 20% din întreaga populație canină de pe teritoriul țării să fie vaccinată antirabic.
    Acesta este un şantaj legal asupra cetățenilor, uitând realitatea sărăciei crunte din mediul rural românesc, unde majoritatea gospodarilor și a ciobanilor dețin câinele ca animal de pază și protecție, nu ca animal de companie.
    Cetățenii sunt pasibili de amenzi exagerate, de cca. 1.000 euro, dacă nu își înregistrezează animalul.
    Proprietarii de animale trebuie scutiţi de amenzi, conform Procedurii administrativ-contravenţionale, în care se precizează: “Pentru a fi subiect al contravenţiei, persoana fizică trebuie să acţioneze în deplină libertate de voinţă şi acţiune, adică hotarârea de a săvârşi fapta respectivă să nu-i fie impusă din exterior, fapt ce i-ar paraliza puterea de a se conduce şi de a fi stăpână pe faptele sale.”
    Abandonul câinilor este și urmarea acestor legi de exploatare financiară, cu ajutorul unor aleși care au interese personale sau de grup.

    Acțiunea în instanță a avut titlul: „Banii înaintea sănătății publice”.

    R.E.A.D.C. şi partenerii Tasso e.V. Germania au înaintat cazul la forurile UE, prin coordonatorul de proiecte Marin Bleidner, care l-a informat pe Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, în legătură cu acest abuz premeditar. Europarlamentarul Bernhard Stefan Eck, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătatea Publică și Siguranța Alimentară, în Parlamentul UE, ne-a promis, la întâlnirile avute, monitorizarea acestor abuzuri și inițierea procedurilor de control.
    Conform statutului unei asociații neguvernamentale fără scop patrimonial, vom combate în continuare acțiunile abuzive ale sistemului care a deturnat țelul acestei campanii gratuite dedicată protejării sănătății cetățenilor și a animalelor din România.

    Dreptul animalelor fără dreptul proprietarilor de animale este un act de cinism!

    P.S. Știrea noastră în varianta video (compactată, editabilă și subtitrată în engleză) poate fi descărcată de pe link-urile de mai jos:

    http://readc.ro/VIDEO/vaccinare-gratuira-eng.mp4
    http://readc.ro/VIDEO/vaccinare-gratuita-film.mp4
    http://readc.ro/VIDEO/vaccinare-gratuita-rom.mp4

    Contact:
    Iulia Iozsa
    Manager R.E.A.D.C.
    Adresa:
    Aleea Plopilor nr. 3, ap. 56
    Turda, jud. Cluj
    Telefon:
    +(40)364.887.661; 0771.123519,
    E-mail: [email protected]
    http://www.readc.ro

  2. Daca apare o lege (INCERTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!), trebuie musai sa ne straduim sa punem niste taxe colosale? Cum sa dai 300 de lei pe o sterilizare? Un caine nu costa asa de mult! O afacere a medicilor? Sa plateasca ei si amenzile. Rusine celor care cer atat!

  3. in primul rand trebuie schimbat acest Pop Cosmin, functiile nu se mostenesc….ca in cazul de fata….apoi cu ordonanta 155, treaba e veche, deci ….de ce nu s-a pus in aplicare , din 2001….asa ca legea care reglementeaza treaba cu adevarat este legea 258/2013.dar care e suspendata , datorita normelor de aplicare, in instanta la Bucuresti…deci…aplicarea oug 155/2001 si legea 258/2013, canci, va trebuii sa astepte…pana se va solutiona metoda de aplicare a legii…atentie….nu dezinformati….pana nu se stabilesc normele de aplicare a legii 258/2013, chestia cu 31 decembrie 2014 , e vax albina…niet…Vom astepta o hotarare definitiva si irevocabila a instantei si apoi putem discuta ce se va face…altfel cei care aplica legea asta 258/2013 suspendata , pot fii dati de proprietari in judecata…si proprietarii sa castige…ATENTIE MAXIMA…..COLEGIUL MEDICILOR… VETERINARI.

Lasă un răspuns