Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Se împlinesc 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului

9 noiembrie 1989, Berlin
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
9 noiembrie 1989, Berlin
9 noiembrie 1989, Berlin

    Un eveniment providenţial avea să ducă la căderea Zidului Berlinului, pe data de 9 noiembrie 1989. Un an mai târziu cele două Germanii aveau să fie complet reunificate, prin integrarea Germaniei Democrate în interiorul Germaniei Federale.

În 1989 fenomenul emigraţional între cele două Germanii a devenit unul fără de precedent, atunci când Ungaria a decis să deschidă graniţele; pentru a stopa acest lucru conducerea Germaniei Democrate a decis să mascheze procesul print-o lege care ar fi permis trecerea Zidului, însă pe baza unei proceduri foarte greoaie. În Germania Federală au început ample manifestaţii de stradă, culminând cu peste un milion de nemţi ieşiţi pentru Unire, procesul fiind însă unul gradual. În 1989 Germania Democrată era în faliment, atât Rusia cât şi Germania Federală refuzând a mai acorda sprijin financiar.

Pe 9 noiembrie 1989, în cadrul unei conferinţe de presă, după lungi şi obositoare dezbateri, un oficial german a răspuns la o întrebare legată de momentul în care graniţa se va deschide: el a spus că “acum”, dar referirea era spusă pe fondul oboselii şi a neînţelegerii întrebării. Fiind un eveniment transmis în direct, el a fost interpretat ca atare, şi mii de est şi vest germani s-au deplasat spre punctele de trecere ale frontierei. Fără a exista un ordin scris în acest sens ci doar o comunicare prin intermediul presei, nemţii au cerut deschiderea graniţelor, iar grănicerii s-au executat. Acesta a fost momentul care avea să schimbe definitiv destinul Germaniei dar şi al Europei. Reunificarea Germaniei a însemnat de fapt înglobarea Germaniei Democrate în cea Federală cu preluarea completă a legislaţiei şi modului administrativ de organizare.

Unii germani au considerat că ziua de 9 noiembrie este potrivită pentru a fi decretată sărbătoare națională în Germania, pentru faptul că a marcat atât apogeul revoluției pașnice est-germane, cât și proclamarea primei republici germane, Republica de la Weimar, în 1918. Totuși, 9 noiembrie este ziua pogromului mârșav Kristallnacht din 1938 și, de aceea, a fost aleasă ziua de 3 octombrie, data când a fost oficializată reunificarea Germaniei în 1990. În parte, această decizie a fost luată deoarece guvernul est-german dorea să încheie reunificarea mai înainte de a 41-a aniversare a înființării RDG. A mai rămas foarte puțin din fostul Zid al Berlinului, care a fost distrus aproape peste tot, cu excepția a trei locații.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns